Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Öt román gól a németeknek

2004.04.29. 01:01
Megsemmisítő, 5-1-es vereséget szenvedett Romániától a német labdarúgó-válogatott. Az Eb-felkészülés jegyében játszott találkozó után az első félidőben négy gólt begyűjtő Oliver Kahn azt mondta, egy ilyen meccs után nincs kegyelem.
Az Európa-bajnokságra készülő válogatottak szerdai mérkőzésein a legnagyobb meglepetést a németek okozták. A Rudi Völler irányította Nationalelf Bukarestben lépett pályára a románok ellen, és arra számított, hogy a portugáliai tornáig már nem szenved vereséget. A kapitány a mérkőzés előtt kibékítette az egymásnak rendszeresen üzengető két kapust, Kahnt és a helyére pályázó Lehmannt. Úgy tűnt, Völler szinte a legjobb összeállításában küldheti a pályára csapatát.

Aztán a Rapid-stadionban játszott mérkőzés első félideje valóságos rémálmot hozott a németeknek. Hiába adódtak lehetőségek Kuranyi előtt, a huszadik percben a románok kezdték meg a gólgyártást: három perc alatt kétszer találtak be. Aztán a hajrában Danciulescu kétszer mattolta Kahnt és védelmét, így négy nullás előnnyel fordulhattak a románok a második félidőre.

A Kicker futballmagazin internetes kiadása tudósításában szervezetlennek írta le a németeket, míg a románok sokkal mozgékonyabbak, labdabiztosabbak voltak. A játék képe a második félidőre sem változott, helyzeteket a hazaiak alakítottak ki. Kahnt a szünetben Szabics Imre stuttgarti csapattársa, Timo Hildebrand váltotta, aki ezen a mérkőzésen debütált a német válogatottban. A hajrában a meccs előtt óvatoskodó Anghel Iordanescu együttese 5-0-ra alakította az állást, majd két perccel a vége előtt Lahm megszerezte a német becsületgólt.

"Az első félidőért nincs bocsánat" - fogalmazott önkritikusan Rudi Völler. A német szövetségi kapitány szerint durva egyéni hibákat vétettek játékosai, és azért brutálisan megbüntette őket az ellenfél. "Ezért a vereségért nem jár kegyelem" - fogalmazott a kapitányhoz hasonlóan borúlátóan Oliver Kahn. A csalódottságát leplezni nem tudó hálóőr szerint senki sem kereshet kifogásokat, nem mentség az sem, hogy ilyen felállásban még nem játszott ez a válogatott.

A Császár, Franz Beckenbauer máshonnan közelített: "Még az ilyen meccsekben is van valami jó. Kaptunk egy nagy leckét, és valószínűleg mindannyian tanultunk ebből a vereségből."