Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Válságos állapotban a hírhedt spanyol futballvezér

2004.05.14. 10:55
A vasárnap kórházba került Jesus Gil y Gilnek már az utolsó kenetet is feladták. Orvosai szerint már csak a csoda segíthet az Atletico Madrid 71 éves elnökén, aki viharos múltja és hangzatos nyilatkozai mellett azzal is vált hírhedtté, hogy klubja utánpótlásának felszámolásával maga zavarta el 1992-ben Raúlt, aki meg sem állt a Realig.
Az orvosok véleménye szerint már csak a csoda segíthet Jesus Gil y Gilen, az Atletico Madrid volt elnökén - írja a barcelonai Sport nevű napilap internetes változata. Az egykori presidente vasárnap került kórházba agyembóliával, és helyzete azóta csak rosszabbodott. A hét közepén sikerült stabilizálni az állapotát, azonban a javulásra kevés az esély. A madridi korház orvosai szerint a javuláshoz csoda kellene.

Már feladták az utolsó kenetet

A szakemberek szerint a pénteki nap kritikus lehet Gil állapotában. A jelenleg is kómában fekvő 71 éves sportvezető az intenzív osztályon, lélegeztető gépen van, és infúziót kap. Valamennyi rokona meglátogatta már, és válságos állapotára való tekintettel José Millán, a korház lelkésze feladta neki az utolsó kenetet is.

Az eset az egész spanyol közvéleményt megrázta, erre utal, hogy a látogatók között volt Florentino Perez a városi rivális Real Madrid jelenlegi és Lorenzo Sans, annak korábbi elnöke is. De az Atletico több játékosa is (Musampa, Fernando Torres) "elköszönt" egykori elnökétől.

Botrányok, sikkasztás

Az Atletico egykori embere 2003 óta nem áll klubja élén, akkor önként mondott le posztjáról. Gil távozásának oka az volt, hogy tavaly februárban három és fél évi börtönbüntetésre ítélték, mert a klub 1992-es tőzsdére vitele kapcsán visszaéléseket fedeztek fel. Afelől azonban senkinek sem volt kétsége, hogy a valódi döntéseket ezután is Gil hozta meg. Az együttes 2000-es búcsúját az élvonaltól pedig azt eredményezte, hogy Marbella kisváros polgármestereként közpénzekből mértéktartás nélkül jókora összegeket utalt át az Atlético számlájára, ebből tellett a sztárokra.

Amikor a sikkasztásra fény derült, a botrány a csapatot is magával rántotta. A klub csak azért nem süllyedt mélyebbre, és töltött csak két évet a másodosztályban, mert a Vicente Calderón-stadionba ekkor is negyven-ötvenezren látogattak ki.

Aki elzavarta Raúlt

Gil y Gil hangzatos nyilatkozataival is szereti felhívni magára a figyelmet: amikor a klub százéves fennállása alkalmával a csapat kikapott az Osasuna ellen, egyszerűen azt mondta, "némelyik játékos nem érdemli meg, hogy éljen". A futballisták mellett az edzőket sem kíméli, 1985 és 2003 között összesen harminchét edzőt "fogyasztott el".

A hírhedtté vált klubelnök múltjában kutatva az egyik legnagyobb baklövésének az Atletico utánpótlásának megszüntetése számít. 1992-ben zavarta el a gyerekcsapatokat, noha már ekkor tündökölt a spanyol labdarúgás jelenlegi legnagyobb csillaga, Raúl. A világklasszis azóta erősíti a városi rivális Realt, noha gyerekkora óta Atletico-hívő volt.

Az emblematikus szereplőnek számító Gil y Gil egyébként börtönviselt ember: 1969-ben öt évre ítélték, mert egy általa kivitelezett építkezés összeomlott és ötvennyolc embert temetett maga alá. Csak másfél évet töltött le a kiszabott időből, mert Franco tábornok közbenjárására a többit elengedték.