Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Az RTL Klub fél tíztől játszatná az utolsó focifordulót

2004.05.17. 14:28
A Bajnokok Ligája jövő szerdai döntője, illetve a Mónika-show, ValóVilág magas nézettsége miatt elképzelhető, hogy az eredetileg tervezettnél egy nappal később, csütörtökön és este fél tíztől rendezik az Arany Ászok Liga utolsó fordulóját. A jogtulajdonos RTL Klubnak csak így érné meg ugyanis képernyőre tűzni az esetlegesen sorsdöntő mérkőzéseket. A menetrendről csak csütörtökön dönt a labdarúgóliga és a tévécsatorna.
A Magyar Labdarúgó Liga és az RTL Klub hétfő délelőtti tárgyalásainak eredményeként eldőlt, hogy a bajnoki cím szempontjából kiemelten fontos összecsapásnak titulált Újpest-FTC találkozót vasárnap fél tizenkettőkor rendezik. A felsőházban még négy együttes - a két említetten kívül a Siófok és a Debrecen - pályázik szinte azonos eséllyel a végső győzelemre, így szinte valamennyi meccs döntő jelleggel bír.

A szabályokat is az RTL diktálja

Ezzel máris borul az az íratlan - és magát Nyugat-Európában mindmáig tartó (van, ahol rögzítették is) - szabály, hogy az utolsó fordulók mérkőzéseit ugyanabban az időpontban rendezik. Eddig nálunk is így zajlott a bajnokság hajrája, az RTL Klub belépésével azonban ez a szempont (is) - vagyis, hogy a csapatok ne egymás eredményeit figyelve játsszanak a sorsdöntő összecsapásokon - háttérbe szorult.

Az utolsó forduló találkozóinak kezdési időpontjáról minden bizonnyal csak a szerdai fordulót követően, csütörtökön döntenek. Héder Barna, az RTL Klub sportosztályának vezetője az Index érdeklődésére elmondta: "Amennyiben a bajnoki cím szempontjából fontos lesz az utolsó forduló, úgy a csatorna szeretné, hogy a felsőház találkozóit az eredetihez képest egy nappal később, csütörtökön fél tízkor játsszák."

A BL-döntővel nem lehet konkurálni

A szerda elsődlegesen azért rossz időpont, mert Gelsenkirchenben akkor kerül sor a Bajnokok Ligája-fináléra a Porto és a Monaco csapatai között. Héder kitartott amellett, hogy számukra csak az éri meg, hogy ha a főműsoridő végén sugározzák a NB I-es találkozót.

Ez azt jelenti, ha a Liga nem járul hozzá a csúsztatáshoz, akkor az utolsó fordulóban csak a kábelen fogható m+ csatorna közvetítene meccset, és akkor körülbelül százezren izgulhatnának az utóbbi évek legizgalmasabb szezon végének meccsein.

Mónika és a ValóVilág beelőz

Az RTL-nek az adott idősávban a nézettsége évek óta igen magas, naponta millió feletti és minden bizonnyal egy magyar meccs nézettsége nem vetekedhet a Mónika show-éval, vagy a Fókuszéval. A Barátok közt és a Való Világ nézettsége pedig akár kétszer annyit is hozhat, mint az esedékes FTC-Debrecen derbi.

Érdekesség, hogy a magyar-brazilt közel hárommilliónyian nézték, de a közszolgálati csatornán a lettek elleni sorsdöntő, Eb-pótselejtezőről határozó összecsapást csupán másfélmillióan.

A záró forduló meccseit hétvégére kitolni nem lehet, hiszen június elsején a válogatott Kínában szerepel, majd öt nap múlva Kaiserslauternben lép pályára. Ezenkívül az osztályozókra is kell időt keríteni, június 12-én pedig kezdődik a portugáliai Európa-bajnokság.

Az alsóház utolsó három körének programja nem módosult: ezen a héten szerdán és szombaton egyformán 19 órakor kezdődnek a találkozók, míg május 29-én a Bajnokok Ligája-döntő miatt 18 órától játsszanak a csapatok.

A már biztos 30. és a 31. forduló felsőházi időpontjai.
30. forduló (05. 19. szerda)
Balaton FC-FTC 18.00
MTK-Debrecen 19.00
Sopron-Újpest 19.00

31. forduló (05. 22. szombat)
Debrecen-Balaton FC18.00
Sopron-MTK 18.00
(05. 23. vasárnap)
Újpest-FTC 11.30