Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Ősztől átszervezik az UEFA-Kupát

2004.05.19. 15:46
Az Európai Labdarúgó-Szövetség (UEFA) a Bajnokok Ligája kiírásának tavalyi megváltoztatása után a második számú kupasorozatot is megreformálja. A KEK megszűnése után felértékelődő UEFA-Kupában is csoportmeccsek lesznek, és a kisebb országok csapatai - így Magyarországé is - meggazdagodhatnak.
Ebben a szezonban utoljára bonyolították le a hagyományos, kieséses rendszerben a labdarúgó UEFA-kupát, ugyanis az európai szövetség végrehajtó bizottságának tavaly júliusban meghozott döntése értelmében a következő idényben már csoportmérkőzésekre is sor kerül.

Nyolc ötös csoport alakítanak ki

A jelenlegi rendszer szerint még kilencvenhat csapat szerepelt a főtáblán, de ez idén nyolcvanra csökken. Az első fordulóban a szokásos oda-visszavágós alapon döntik el a továbbjutást, ám a megmaradt negyven együttes már nyolc ötös csoportban folytatja szereplését. A kvintettek tagjai csak egyszer találkoznak egymással, és a kiemeléstől függ, hogy melyik csapat kivel játszik idegenben, illetve hazai pályán.

A csoportokból az első három jut tovább, és hozzájuk csatlakozik tavasszal a Bajnokok Ligája csoportkörének nyolc harmadik helyezettje. A harminckét csapat újra egyenes kieséses rendszerben folytatja a küzdelmet. A finálénak 2005. május 18-án Lisszabon ad otthont.

Esély a meggazdagodásra a gyengébbeknek

A változás hátterében elsősorban az a törekvés áll, hogy a résztvevő együttesek több pénzhez jussanak. Egyes feltételezések szerint azok a gárdák, amelyek túljutnak az első fordulón, legalább öt-hat millió euróval gazdagodnak. Emellett az UEFA azon célja is egyértelműnek tekinthető, hogy a BL-ig nem jutó országok - keleti államok, osztrákok, svájciak - erős együtteseinek felkínálja a lehetőséget a meggazdagodásra.

Emlékezetes: a legutóbbi kiírásban a Debrecen annak ellenére, hogy két fordulón túljutott, és beverekedte magát a legjobb 32 közé, anyagilag a vártnál jóval rosszabbul járt, minimális nyereséggel zárt.

A selejtező keményebb lesz a mieinknek

Ezzel együtt nagy lehetőséget kapnak a magyar csapatok, bár nyilván a selejtezőben az eddigieknél - máltai, ciprusi, feröeri - nehezebb ellenfelekkel találják szembe magukat. Ugyanakkor, ha egy szerencsés sorsolás következtében bejutnak a csoportmeccsekre, akkor igazán rangos - angol, német, olasz spanyol - riválisaik is akadhatnak.