Ervin
14 °C
21 °C

A Fradi marad a bajnok

2004.06.02. 15:45
A Magyar Labdarúgó Liga szerdai sajtóbeszélgetésén szó volt a debreceniek fel nem adott óvásáról, a Fradi aranyérméről és a "balkáni" Matthäusról.
"A Debrecen szerda délig mindössze csak egy faxot küldött a Ligának, melyben jelzi, hogy óvni kíván. Igaz az óvásra még péntekig van módjuk, de nem értem a sajtóban napok óta tartó találgatást, melyben sokan már a döntés következményeiről írnak, holott még nincs is miről döntést hozni" - mondta dr. Szieben László, a Magyar Labdarúgóliga első embere a bajnokság vége után kipattant újabb ügy kapcsán egy keddi sajtóbeszélgetés során. (Mint ismert, a hajdúsági csapat Tököli Attila jogtalan szereplése miatt kívánja megóvni az utolsó fordulóban lejátszott Fradi-Debrecen meccset.)

"Ha beérkezik az óvás, azt tovább kell küldenünk az MLSZ-nek, majd ők küldik tovább a Fegyelmi Bizottságnak. Ezzel az a baj, hogy ez a közvélemény szemében a Ligát jelenti, holott a Liga minden alkalommal hangsúlyozza, hogy az autonóm Fegyelmi Bizottság nem tartozik a MLL szervezetébe, tevékenységét attól függetlenül végzi" - folytatta az elnök. (Ugyanakkor a debreceniek furcsának találják, hogy még nem érkezett meg az óvás, ezért a klub honlapja szerint - melyen olvasható az óvás teljes szövege is - személyesen hozzák azt fel a Ligába.)

Független bizottság alakulhat
A Liga - az MLSZ elnökével való konzultáció után - az ilyen esetek megelőzésére szeretne felkérni egy független vizsgáló bizottságot, hogy vizsgálja meg az adott témakört. (A bizottságba szeretnék felkérni dr. Kamuti Jenőt, a Nemzetközi Fair Play bizottság elnökét, Vitray Tamást, a Nemzeti Sporttanács elnökét, dr. Szilágyi Györgyöt, az MLSZ tiszteletbeli elnökét, valamint három független jogászt.)

Szieben szerint egyébként a Fegyelmi Bizottság jó, vagy rossz döntése értelmében, a záró fordulóban valamennyi játékos játékjogosultsággal rendelkezett. Azt csak úgy mellékesen jegyezte meg, hogy a bajnokság a pályán dőlt el, ahol a Lokinak két góllal többet kellett volna rúgnia, és akkor most nem lenne ez a vita.

Csak az osztályozók után van végeredmény

"Ez a viselkedés csak nehezíti a Liga dolgát, hogy eleget tegyen a nemzetközi kötelezettségeinek, azaz amíg nincs hivatalos végeredmény, nem tudja leadni a nemzetközi szövetség felé a kupákban szereplő csapatok névsorát" - mondta Szieben. Ezt azonban csak az osztályozók után hirdethetik ki, hiszen csak egyben lehet végeredményt hirdetni. A liga elnöke szerint abból a tényből, hogy a liga már átadta az érmeket a csapatoknak, kikövetkeztethető az MLL által képviselt irányvonal.

A sajtóbeszélgetés másik témája Lothar Matthäus volt. A labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egy múlt heti nyilatkozatában "piszkált oda" a Ligának. Szieben szerint a Liga eddig is segítette a kapitány munkáját, mi több, a televíziós közvetítésekkel kapcsolatban is kikérte a véleményét.

"Balkáni" Matthäus

A záró forduló időpontjának megváltoztatása pedig a közönség széles körében talált elismerésre és támogatásra. "Mindenesetre kíváncsi lennék, ha Rudi Völler így beszélne a német liga elnökéről, meddig lenne szövetségi kapitány. A Ligánál mindig nyitott kapukra fog találni, bármilyen kérése, ötlete van. Jó lenne, ha a kapitány nem ilyen balkáni módszereket alkalmazna, mert nem elég a mentális igét hirdetni, úgy is kell viselkedni".