Sára, Márió
2 °C
6 °C

Németország-Magyarország 0-2

2004.06.06. 18:56
A legjobb összeállításában fellépő német és a finoman fogalmazva tartalékos magyar válogatott összecsapásán Torghelle két góljával nyert a Matthäus-csapat. A kapitány a találkozó után úgy nyilatkozott: marad a magyar kispadon.
Klikk a képre!
Annak ellenére, hogy a Németország -Magyarország barátságos labdarúgó mérkőzést az 1954-es világbajnoki döntő ötvenedik évfordulójára rendezik, a honi közvéleményt sokkal jobban izgatja, marad e posztján Lothar Matthäus, aki jelenleg válogatottunk szövetségi kapitánya.

A német szakember az elmúlt napokban többször is a magyarországi lehetetlen viszonyokról nyilatkozott, amit az váltott ki belőle, hogy az előzetesen tervezett keretéből 22 játékosára nem számíthat sérülés miatt.

Klose kaiserslauterni búcsúja

A németeknél - akik az Eb előtt már nem játszanak több előkészületi meccset - nincsenek ilyen jellegű gondok, így például biztos a helye a kezdő csapatban Miroslav Klosénak, aki a vasárnapi meccsel el is búcsúzik Kaiserslauterntől: a következő szezonban a helybéli csapat helyett a bajnok Werder Bremenben kergeti a labdát.

Elnökök a meccsen
Német kollégája meghívására Németországba érkezett vasárnap Mádl Ferenc, hogy Johannes Rauval együtt részt vegyen az 1954. évi magyar-német labdarúgó világbajnoki döntő kerek évfordulója alkalmából rendezett eseményeken.

A Magyar Köztársaság elnökét és kísérete a német szövetségi elnökkel megtekintették az ötven évvel ezelőtti vb-döntő emlékére összeállított ünnepi műsort. Ennek részeként Rau és Mádl a színpadon beszélgetés keretében idézi fel a berni vb-döntőhöz fűződő személyes emlékeit.

Az ünnepség után a Német Labdarúgó Szövetség díszebédet ad a városházán a két államfő, valamint az ötven évvel ezelőtti drámai mérkőzés élő résztvevőinek a tiszteletére. A program az este 19 órakor, a helyi Fritz Walter stadionban rendezett német-magyar válogatott labdarúgó mérkőzéssel zárul, amelyet Mádl Ferenc és Johannes Rau is megtekint.

Hatalmas magyar helyzet az első percben

A találkozó kezdése előtt Bozóky Imre, az MLSZ elnöke mutatta be a játékosokat Mádl Ferencnek és az 54-es döntőn szerepelt magyar illetve német játékosoknak. Az ünnepélyes bemutatás után, a magyar együttes kezdte a játékot. Rögtön egy eladott labda, de Huszti még időben mentett Schneider elől. Az első perc végén Torghelle lépett ki egyedül, majd a pattogó labdát ellőtte, az azonban érintette Kahnt, így milliméterekkel elkerülte a kaput.

Magyar gól a 7. percben

Start előreívelését Gera fejelte középre, de Torghelle elől menteni tudott Nowotny. A folyamatos magyar nyomás góllá érett! Leandro passzát Gera remek ütemben átlépte, így Torghelle befordulhatott, majd Wörns mellett ellőte a labdát, mely a jobb alsó sarokban kötött ki.

A 10. percben Lahm csapta be a bal oldalon Rosát, majd pontosan adott középre, a labda azonban elszállt a helyezkedő játékosok és a kapujából kirepülő Király között, így odalett az első német helyzet. Az első negyedóra végén veszélyes szögből végezhetett el szabadrúgást a német csapat, Ballack lövése azonban fölé szállt. Az első húsz perc után nem lehetett volna megmondani melyik együttes szerepel a közelgő Eb-n és melyik szerepel a C-válogatottjával.

Az első német kapura lövés, a második magyar gól

Frings beadása Tóth András lábáról visszapattant középre, Juhász azonban kivágta a labdát. A 25. percben pedig a németek először lőttek kapura. Frings lövése megpattant, így a balra ellépő Királynak vissza felé kellett vetődnie, de így is bravúrral védett. Félóra elteltével német szöglet után egymást zavarták a magyar játékosok, így Klose szabadon lőhetett, Huszti a gólvonal előtt vágta ki a labdát.

Még ugyanebben a percben Ballack esett nagyot Szélesi szorításában a magyar tizenhatoson belül, a játékvezető továbbot intett. Így jöhettek a magyarok és Gera zseniális paszát Torghelle mellel maga elé tette, majd ballal a kivetődő Kahn mellett kilőtte a bal alsó sarkot.

Veszélyes német helyzetek

Két perccel később Ballack vett át egy labdát a magyar tizenegyes pontnál, kapura fordult, de méterekkel lőtt fölé. A német szurkolók hangos füttyel jelezték elégedetlenségüket. Gera jobboldali beadását Torghelle lőhette volna kapura, de Wörns az utolsó pillanatban mentett. A 40. percben Schneider a jobb oldalról beadhatta volna, lőhetett volna, azonban ő Király kezébe gurította a labdát.

A 43. percben Gera szabálytalansága után Hamann lőhetett, de csak a sorfalig szállt lövése, az ismétlésből Lahm bombázott méterekkel a kapu fölé. Egy perccel később bal oldali beadás két németet is üresen talált, de a bevetődő Juhász szögletre mentett. A szöglet átszállt a bal oldalra, Ballack visszafejelte, majd Bobic ollózva lőtt, De Király hatalmas bravúrral reflexmozdulattal védett.

Matthäus: Maradok!
Dr. Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó szövetség elnöke a találkozó után így értékelt: "Ez a győzelem adhat önbizalmat ahhoz, hogy a játékosok sikerrel vegyék az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőket". Matthäusról így vélekedett: "Én úgy gondolom, hogy marad. Nekem a legutolsó beszélgetésünkkor azt mondta, érvényes aláírt szerződése van, és célja, hogy a németországi vb-re kijuttassa a magyar válogatottat. Kijelenthetem, hogy Lothar Matthäussal vágunk neki a vb-selejtezőknek".

"Nagyon elégedett vagyok az egész csapattal, úgy érzem, megérdemelt győzelmet szereztünk. Ezek a játékosok megérdemelték ezt a győzelmet, hiszen nagyon sokat dolgoztak az elmúlt napokban" - értékelt a találkozó után Lothar Matthäus a magyar válogatott kapitánya. "A győzelem értékét növeli, hogy a németek készülnek a portugáliai Európa-bajnokságra" - folytatta.

Távozásával kapcsolatban így beszélt a tv2-nek: "Maradok, nincs több megbeszélésem a törökökkel. Tény, hogy beszélgettem velük, azt azonban nem tudom, fogok e velük még találkozni.

Nyomasztó német fölény a második félidőben

A második félidő elején Schneider beadását Bobic remek mozdulattal lőtte el, a labda azonban elment a magyar kapu előtt. Két perccel később Brdaric lőtt, Király védett. Az 55. percben Gera és Torghelle meghülyítette az egész német védelmet, azonban az MTK-s beadását Gera elrontotta. A következő német akció szabadrúgással végződött, melyet Schneider alig csavart a kapu mellé.

Hosszas mezőnybeli játszadozás és enyhe német fölény után Lahm és Bobic kavarta meg a magyar védelmet, a középreadás azonban mindenki előtt elszállt. Egyre nagyobb a németek föklénye, jóval veszélyesebbek a kapu előtt, gólt azonban szerencsére nem tudtak szerezni. Tíz perccel a találkozó vége előtt egyre több német szurkoló indult haza, ami jól jellemzi a németek tanácstalan játékát.

Vastaps a magyar csapatnak

A 83. percben Brdaric cselezgetett a bal oldalon, befelé fordult labdája azonban felpattant és a partjelzőt találta el roppant érzékeny helyen, derékmagasságban. Egy perccel később Schweinsteiger lőtt mintegy 22 méterről alig mellé. A 87. percben ugyanő senkitől sem zavartatva lőtt hat méterről a magyar kapu fölé.

Ezzel ki is merült a németek tudománya, így a magyar válogatott, kétgóllal győzött a két évvel ezelőtti vb-döntős otthonában. Ezt a teljesítményt a német szurkolók vastapssal jutalmazták. Az első félidőben még látványosan és jól játszó magyar csapat a második negyvenöt percben többnyire védekezett. Ezt olyan jól csinálta, hogy az Eb-győzelemre is esélyesnek tartott németek, hiába mentek előre reménytelenül, (igaz mindenféle elképzelés nélkül) nem tudtak gólt lőni.

Németország-Magyarország 0-2 (0-2)
Kaiserslautern, 36 073 néző, vezette: Bennett (angol)

Németország: Kahn - Hinkel (Schweinsteiger a szünetben), Wörns, Nowotny (Baumann 62.), Lahm - Schneider, Hamann (Ernst 84.), Ballack, Frings - Bobic (Podolski 74.), Klose (Brdaric a szünetben)

Magyarország: Király - Szélesi, Stark, Juhász, Tóth A. - Bodnár, Rósa D., Leandro (Tóth B. 63.), Huszti (Bodor 92.) - Gera (Gyepes 89.), Torghelle

Gólszerző:Torghelle (7., 31.)