Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Vecsésen az NB I-től sem riadnak meg

2004.07.22. 17:50
Egyelőre még csak abban reménykedhet a vecsési futballklub vezetése, hogy a harmadik vonalban elindulhatnak, jócskán előre terveznek, és a tervek között titkon az NB I tagság is szerepel. Az egykori honvédos edző, Csábi József hívó szavára első lépésként igent mondott a 33-szoros válogatott, Pisont István. A Vecsés a hétvégén a Vácot és a Honvédot megelőzve tornát nyert Monoron.
A tikkasztó hőség ellenére a vecsési futballistáknak délelőtt és délután is kétórás edzést tartott Csábi József, aki olykor talán meg is sajnálta játékosait, de pontosan tudja, kondíció nélkül nem lehet eredményt elérni.

Csábi: benépesíteni a szigetet

Az edzés végén segítőjét egy vödör vízzel hátba találta, de sértődésre semmi oka sem volt Kántor Attilának, mert a harmincöt fokban felüdülést okozott a váratlan áldás. "Ma már harmadszor csinálja meg, ezt nem hiszem el" - mondja, de nincs harag a hangjában.

Csábi érdeklődésünkre elmondta: nem tartja magát megélhetési edzőnek, így követel a játékosaitól, elsőként azt, hogy ők se legyenek megélhetési futballisták. Mivel Vecsés egy hiteles hely követelhet is tőlük, mert nem azzal kell foglalkozniuk a futballistáknak, honnan szerezzenek pénzt, ha nem kapják meg fizetésüket. "Nem keresnek itt sem kimagaslóan a játékosok, de a vezetőség az ígéreteit eddig rendre betartotta, mindenki ki van fizetve, és mostanság ritka az ilyesmi" - emelte ki.

A Frankfurtot is megjárt Pisont az első fecske

Csábi hathatós közreműködésének köszönhetően a 33-szoros válogatott Pisont István az MTK után a Vecsést választotta, rajta kívül egy másik exhonvédos, Hungler Gábornak is a településre vezetett az útja. Pisontot Izraelben kétszer választották a legjobb futballistának, megjárta a Frankfurtot is, és áprilisban ő törte meg a ferencvárosi Szűcs Lajos góltalansági rekordját.

"Borzasztó káosz van a mai magyar futballban, ennek ellenére Vecsés a nyugalom szigete. Nincs sok lakó rajta, de nem is lakatlan, így nem is lehet más a célom, mint hogy benépesítsem. Rehhagel a görögökkel megmutatta, hogy lehet sikert elérni közepes játékosokkal. Érzésem szerint ezzel a futball nem járt jól, de őket nyilván ez érdekelte a legkevésbé. Kezdő edzőként nem is álmodhatok másról, mint hogy én sikeres legyek" - magyarázta Csábi.

Nem adták el a meccseket

A válogatottat is megjárt védő egyébként áprilisban került a városba, de már ő sem tudott segíteni a gárdának, hogy bennmaradjon. Szomora Géza alelnök úgy véli, hogy tavaly is képesek voltak megőrizni erkölcsi tartásukat, mert nem motoszkált a fejekben, hogy úgy harcolják ki a bennmaradást, hogy meccseket vegyenek. "Nálunk bárki betekinthet a könyvelésbe, a szponzornak megmutatjuk, mire költöttük a támogatását."

A Vecsés tavaly az MLSZ felkérésére indult el az NB II-ben, és mivel nem erősítettek, kiestek. Most arra várnak, hogy a visszalépések után előttük megnyílhat az út. A hétvégén azonban négy napnyi közös készülés után 1-1-t játszottak az UEFA-kupában induló Honvéddal, és tizenegyesekkel le is győzték az élvonalba feljutott társulatot. A Macron-kupa döntőjében pedig a Vácot is felülmúlták, 2-1-re.

Ebben a futballban bármi megtörténhet

"Nehéz becsületesnek lenni, de megéri" - ismertette életfilozófiáját Földvári Tibor, a másik alelnök, amit a csapatnál is meghonosított. Emellett azt hangsúlyozta, hogy szerényen, de nagy alázattal teszik a dolgukat, és a sok gusztustalanság ellenére, ami a mai futballt jellemzi, ki akarnak tűnni. "A fanatizmust hiányolom a futballból, de mi meg akarjuk mutatni, hogy az átlagosnál nagyobb elszántsággal sikeresek lehetünk. Aprókat, céltudatosan lépkedünk előre, és ha úgy alakul, az NB I-től sem riadunk vissza. Ebben a mai magyar futball bármi megtörténhet" - fejtette ki.

"Pénzünk van, de folyamatosan újabb szponzorok után kell kutatnunk, mert akkor még nagyobb álmaink is valóra válhatnak. Az önkormányzat, Bük László polgármester vezetésével mindvégig mellettünk állt, így neki is nagyon sokat köszönhetünk" - mondta Földvári.

Annyi helyen megrontották már a futballt

Az egyik főtámogató, Makai Zoltán azzal érvelt, hogy érezhetően minőségi szolgáltatást akarnak nyújtani a játékosok, ezért segíti őket. A csapat egyetlen vecsési tagja, a 30 éves Czipper Zsolt úgy összegzett: nagy öröm számára, hogy visszatérhetett gyökereihez, és már annyi helyen látta, hogy megrontják a futballt, és annak imázsát, hogy számára felüdülés egy ilyen "fantasztikus szigeten" a labda után futni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?