Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Henry és az arany kapufák

2004.07.30. 09:03
Majdnem négyezren figyelték a magyar határ közeli osztrák faluban az Arsenal edzőmeccsét és a csapat edzését. Az Eb-n szürke Henry most sem villogott, az aranyszínű kapufák közé alig talált be, de a cserekapust nem kímélte, az elsőszámú hálóőr, Lehmann pedig a műanyag bábukat döntögette. A fiatalokkal felálló angol bajnok könnyedén gyűrte le a szebb napokat megélt Sturm Grazot - az Index megnézte.
Két nyolc év körüli fiútól kérünk útbaigazítást Bad Waltersdorf, a kis osztrák falu főutcáján: merre találjuk a futballstadiont? A lurkók azonnal vágják is az utat, és a kocsiba pattanva percek múlva meg is látunk egy szép füves pályát, majd még egyet, és még egyet - az osztrák ötödosztályban játszó helyi alakulat sportkomplexumának közelében edzőtáborozik az elmúlt szezonban veretlenül bajnok angol Arsenal Football Club.

Edzés "kasztokra" osztva

Tekintse meg képeinket!
A tréning hivatalosan fél tizenegyre van kiírva, így öt perccel korábban igencsak szedjük a lábunkat, pláne, mikor észrevesszük a közelben álló üres autóbuszt, melynek ablakában az "Arsenal Team Coach" felirat díszeleg. Szerencsére a klubház alagsorán áthaladva azonnal a pálya mellé jutunk, és megpillantjuk Henryt, Vieirát, Bergkampot az összes többi világsztárral együtt.

A harmincfős keret kocogva melegít, osztrák, angol, olasz szurkolókkal és újságírók szeme láttára, akik kényelmesen elhelyezkedve nézik a madártávlatból vörös hangyabolyra hasonlító futballistákat.

A kocogás után páros melegítés következik, két-két játékos egymásnak passzolgatja a labdát, miközben többször is keresztbe vágnak a pályán. Ennek végeztével a társaság három plusz egy részre oszlik. Henry, Pires, Bergkamp és támadótársaik egy kupacban, a keret védői egy másikban, illetve a fiatalok az Arsenalnál próbajátékon lévő játékosokkal egy harmadikban cicáznak. A negyedik csoport mindössze kétfős: a nem teljesen egészséges Freddie Ljungberg és az Eb után még nem tökéletes erőben lévő Patrick Vieira a másik pályán külön feladatokat végez az egyik pályaedzővel. (A komolyabban sérült Sol Campbell a konditeremben tölti az időt.)

Még a kapu is aranyból van

A cicázásnál a sztárcsoport a leghangosabb, és távolról úgy tűnik, mintha egy gyerek is lenne köztük. Néhány perc múlva angol kollégáink felvilágosítanak, a "kissrác" Arturo Lupoli, a Parmától néhány hete igazolt alig 17 éves tehetség.

Miközben a játékosok szórakoznak - jól láthatóan és hallhatóan élvezik a kispasszos ügyeskedést - Wenger a kezdőkörben szétválogatja a megkülönböztető mellényeket, és hamarosan következhet is a háromnegyed pályán - egy aranyszínű(!) mobil kaput vesznek segítségül - folytatott egymás elleni futball.

Henrynak itt sem megy

A meccsen a védők közül talán Ashley Cole, a csatárok közül egyértelműen Dennis Bergkamp emelkedik ki, a fénypont a holland sztár sarkazós gólja. Az is feltűnő viszont, hogy Henrynak mennyire nem megy a játék. Az Eb-kudarc utáni vakációjáról néhány napja megérkezett gólkirály sok labdát elad, helyzetbe nem is nagyon kerül. Persze a felkészülés első napjaiban ez nem csoda, de "Titi" - társai sokszor csak így szólítják - "betlije" azért kissé meglepő.

Nem kímélnek, se bábut, se embert

A meccs végén szinte mindenki mehet lazítani, csupán Ashley Cole, Pires és Henry marad a füvön, kiegészülve az első számú hálóőrrel, Jens Lehmannal. A játéktér néhány pontján műanyag embereket állítanak föl, a három arsenalos ezek között különböző támadásfigurákat gyakorol. Lehmann, a potyáiról és néha mosolyogtató hibáiról is híressé vált német kapus befejezi az osztrák szurkolókkal folytatott parolázást, dekázással bemelegít, majd néhány perc múlva már úgy találja telibe az egyik műembert, hogy az majdnem kidől. Pedig ő csak Henry elől akart felszabadítani.

A variációkat persze folytatja a trió, legtöbbször Henrynak kell befejeznie az akciókat, de neki most sem nagyon van szerencséje: jó ha minden nyolcadik-tizedik lövése jut a kapuba, a legtöbb mellé fölé vagy a kapusba megy. Nincs is jó kedve, egyszer hat méterről még a Lehmannt váltó új portást, Almuniát is fejen találja véletlenül, aki rögtön az orrához is kap. A válogatott csatár még csak kézjellel sem kér elnézést, kéri a következő labdát.

Kétségtelenül Ashley Cole dolgozik a legtöbbet, akinek a felfutások után vissza is kell mennie. Ilyenkor mindig Wenger első számú segítője és jóbarátja, a passzokkal is segédkező Boro Primorac bíztatja - "Kom, Ash, Kom bek" - érdekes szerb akcentussal.

A szurkolók igyekeznek

Az edzés végén a játékosok nem keresik a kontaktust a szurkolókkal, beszállnak a buszba, amelyet követve mi is beállunk az Arsenal-főhadiszállásként üzemelő szálloda parkolójába, ahol újabb drukkerek várják a kedvenceket. Az Arsenal PR-os kisasszonya idegrohamot is kap, kiabálva hajt el mindenkit, hiszen a csapat este meccset játszik, kell a nyugalom. Persze néhány leleményes magyar fannak - egy kisfiú és az apukája - sikerül szereznie egy-két aláírást.

Wenger barátkozik

A fél hétkor esedékes találkozóra előbb az ellenfél, a falutól nem messze székelő Sturm Graz busza érkezik, fél hat után valamivel jön az Arsenal. A játékosok ekkor is hamar eltűnnek az öltözőben, Arsene Wenger viszont visszajön, és a kordonok mellett ad interjút a norvég Arsenal Fan Club képviselőinek és a legélelmesebb újságíróknak. A tréner kioszt jópár aláírást is, majd visszatér a csapatához.

Sturm-verés a nagy sztárok nélkül

Klikk a képre!
A focisták programja az ilyenkor szokásos: bemelegítés, ráhangolódás. Amint azt már délelőtt is suttogták, az Arsenal Eb-n is szerepelt sztárjai nem lépnek pályára. Vieira, Pires, Henry, Cole, a sérült Campbell csak a kispadok mögül figyelik, amint a csikócsapat Bergkamppal, Reyesszel és Gilbertóval kiegészítve egygólos előnyt szerez a szünetig.

A másodikra már ők sem jönnek ki, a Sturm egy kicsit többet is támad, de a húszévesek egy újabb góllal megduplázzák az előnyt, és 2-0-ra simán hozzák a meccset. Mivel nem hivatalos, csupán felkészülési találkozóról van szó, az ilyenkor szokásos interjúkra nincs lehetőség, csupán Wenger nyilatkozik a pálya mellett.

A stadion mögött újra több száz fős tömeg vár a játékosokra, de csak Lehmann, és az interjúkról érkező Wenger áll meg autogramot osztogatni. Aztán ő is felszáll a buszra, amely elindul a szálloda, majd a reptér felé. Csütörtökön Amszterdamban már edzés, vasárnaptól kezdve meg az Ajax, a River Plate és a Galatasaray vár már az A-csapat legjobbjaira a holland főváros felkészülési tornáján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!