Vilhelmina
11 °C
28 °C

Doppingszer miatt tiltották el a magyar futballistát

2004.09.14. 18:57
Még februárban produkált pozitív doppingtesztet Pető Tamás, a holland NAC Breda magyar válogatott futballistája. A középpályást húsz meccsre tiltotta el a holland szövetség, amelyből tízet azonnal felfüggesztettek és a büntetés kedden lépett életbe. Petőt csak erkölcsi kár éri, mert sérülés miatt novemberig egyébként sem játszhatna. A szakember szerint inkább orvosi ügyről van szó, mint doppingesetről.
Pozitív lett a doppingtesztje Pető Tamásnak, a holland labdarúgó-bajnokságban szereplő NAC Breda magyar válogatott középpályásának - írta az MTI.

Tíz meccs a büntetés

A futballistát még február 4-én, a PSV Eindhoven-Breda kupamérkőzés után ellenőrizték, s a vizsgálat a megengedettnél nagyobb mennyiségű, az anabolikus szteroidok közé tartozó norandroszteront mutatott ki a szervezetében, amit a B-próba is megerősített.

A holland szövetség húsz mérkőzésre tiltotta el a játékost, ebből azonban tízet felfüggesztett. A büntetés kedden lép érvénybe.

Pető szerint a stressz is okozhatta

Pető és a Breda elfogadta a büntetést. A 19-szeres válogatott, harmincéves futballista április óta nem lépett pályára sérülés miatt és november végéig egyébként sem is játszhatna.

"Nem is hallottam még erről az anyagról, de tudomásom szerint a stresszes helyzetek hatására megnőhet a koncentrációja a szervezetben. Azon a bizonyos februári meccsen engem combizomhúzódás miatt lecseréltek, ez is lehetett kiváltó ok" - nyilatkozta az MTI-nek Pető a pozitív tesztről. A vizsgálat előtt egy héttel varrták össze a játékos fülét, amely egy ütközésnél sérült meg, és erre a sérülésre különféle cseppeket kapott. Csapatorvosa szerint egyébként nagyon kis mértékben lépte túl a megengedett mennyiséget. "A büntetés csak erkölcsileg károsít meg, hiszen az áprilisi második térdműtétem óta rehabilitációs kezelésen veszek részt, és november közepéig eleve nem játszhattam volna" - mondta a középpályás.

A gyógyulást gyorsíthatták

A sérülés utáni kezelések okozta hatásról beszélt a távirati irodának Frenkl Róbert professzor, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke, a Magyar Sportorvos Társaság elnökségi tagja is. A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy az eset a futballista 2002 augusztusi térdműtétjével áll kapcsolatban. "A beavatkozás utáni rehabilitációs kezelés során előfordulhat, hogy anabolikus szteroidokkal segítik elő a gyorsabb regenerálódást. Az orvosok talán úgy vélték, hogy gyorsan kiürül a szervezetéből a férfi nemi hormon hatású szer, de a mai laboratóriumi technikák már olyan szinten vannak, hogy régi, kis mennyiségű anyagokat is ki lehet mutatni" - mondta Frenkl, aki nem dopping- hanem inkább orvosi ügynek tartja a történteket.