Judit
2 °C
7 °C

Doppingszer miatt tiltották el a magyar futballistát

2004.09.14. 18:57
Még februárban produkált pozitív doppingtesztet Pető Tamás, a holland NAC Breda magyar válogatott futballistája. A középpályást húsz meccsre tiltotta el a holland szövetség, amelyből tízet azonnal felfüggesztettek és a büntetés kedden lépett életbe. Petőt csak erkölcsi kár éri, mert sérülés miatt novemberig egyébként sem játszhatna. A szakember szerint inkább orvosi ügyről van szó, mint doppingesetről.
Pozitív lett a doppingtesztje Pető Tamásnak, a holland labdarúgó-bajnokságban szereplő NAC Breda magyar válogatott középpályásának - írta az MTI.

Tíz meccs a büntetés

A futballistát még február 4-én, a PSV Eindhoven-Breda kupamérkőzés után ellenőrizték, s a vizsgálat a megengedettnél nagyobb mennyiségű, az anabolikus szteroidok közé tartozó norandroszteront mutatott ki a szervezetében, amit a B-próba is megerősített.

A holland szövetség húsz mérkőzésre tiltotta el a játékost, ebből azonban tízet felfüggesztett. A büntetés kedden lép érvénybe.

Pető szerint a stressz is okozhatta

Pető és a Breda elfogadta a büntetést. A 19-szeres válogatott, harmincéves futballista április óta nem lépett pályára sérülés miatt és november végéig egyébként sem is játszhatna.

"Nem is hallottam még erről az anyagról, de tudomásom szerint a stresszes helyzetek hatására megnőhet a koncentrációja a szervezetben. Azon a bizonyos februári meccsen engem combizomhúzódás miatt lecseréltek, ez is lehetett kiváltó ok" - nyilatkozta az MTI-nek Pető a pozitív tesztről. A vizsgálat előtt egy héttel varrták össze a játékos fülét, amely egy ütközésnél sérült meg, és erre a sérülésre különféle cseppeket kapott. Csapatorvosa szerint egyébként nagyon kis mértékben lépte túl a megengedett mennyiséget. "A büntetés csak erkölcsileg károsít meg, hiszen az áprilisi második térdműtétem óta rehabilitációs kezelésen veszek részt, és november közepéig eleve nem játszhattam volna" - mondta a középpályás.

A gyógyulást gyorsíthatták

A sérülés utáni kezelések okozta hatásról beszélt a távirati irodának Frenkl Róbert professzor, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke, a Magyar Sportorvos Társaság elnökségi tagja is. A szakember elképzelhetőnek tartja, hogy az eset a futballista 2002 augusztusi térdműtétjével áll kapcsolatban. "A beavatkozás utáni rehabilitációs kezelés során előfordulhat, hogy anabolikus szteroidokkal segítik elő a gyorsabb regenerálódást. Az orvosok talán úgy vélték, hogy gyorsan kiürül a szervezetéből a férfi nemi hormon hatású szer, de a mai laboratóriumi technikák már olyan szinten vannak, hogy régi, kis mennyiségű anyagokat is ki lehet mutatni" - mondta Frenkl, aki nem dopping- hanem inkább orvosi ügynek tartja a történteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?