Judit
2 °C
7 °C

Ötöt lőtt az Újpest, botrány Diósgyőrben és Kaposváron

2004.09.25. 20:55
A magyar bajnokság hetedik fordulójában javította múlt heti botlását az Újpest, a Debrecen esélyt sem hagyott a Nyíregyházának, és a Sopron is magabiztosan verte az eddig menetelő Pápát. Diósgyőrben nem maradt el a hatodik vereség után a botrány sem, a hazai szurkolók a vendégcsapat tagjait vették célba, és támadták meg. Kaposváron a pécsi polgármester, Toller László is megsérült. Az első vasárnapi meccsen a hajrára megfogyatkozó Fradi egy tizenegyessel verte a Vasast.
A hét közben edzőt váltó Nyíregyházán az újonnan érkezett Détári Lajos, Szabó András sem tudott segíteni, mert a Bőcs elleni kupavereség után a Debrecen is legyőzte az újonccsapatot. A találatok a második félidőben estek, mindkettőt remek indítás utáni higgadt befejezés eredményezte. Dombi középről, Kerekes kicsit jobboldalról vette be a kaput. Úgy tűnik, Szentes Lázár és a bajnoki címre aspiráló csapat újra megtalálta a közös hangot, igaz ehhez a sikerhez nagyban hozzájárult a hazaiak igen mérsékelt produkciója, hiszen csupán egy helyzetig jutottak el.

Jegyzőkönyv:
Nyíregyháza-Debreceni VSC Megaforce 0-2 (0-0)
Nyíregyháza, 7000 néző, V: Hanacsek
gólszerzők: Dombi (56.), Kerekes (65.)
sárga lap: Lakatos (40.), illetve Bernáth (27.), Dombi (28.), Éger (66.)
Nyíregyháza: Németh - Lakatos, Tejnóra, Hegedűs, Szatke - Laskai (Turóczi 72.), Márton (Lehoczki 74.), Miskolczi (Némedi 66.), Cipf - Daró, Terjék
Debrecen: Csernyánszki - Bernáth (Nikolov a szünetben), Éger, Komlósi, Szatmári (Madar a szünetben) - Dombi, Sándor, Kiss Z., Halmosi - Kerekes (Sitku 83.), Bogdanovic

Az általános meglepetésre bravúrosan szereplő pápaiak annak ellenére, hogy sorban aratták győzelmeiket nem számítottak a találkozó esélyeseinek, mert a Sopron Újpesten úgy látszott elkapta a fonalat. Ezen a bajnokin mindez igazolódott, és ha ezúttal a kapu előtt nem is voltak annyira határozottak és szerencsések, a győzelmükhöz kétség sem férhetett, mert szinte végig utalták a játékot. A gólt Sira szerezte Bárányos szabadrúgása után Tóth Mihály hatékony közreműködésével. A vendégek komoly helyzetet sem tudtak kialakítani.

Jegyzőkönyv:
Matáv FC Sopron-Lombard Pápa FC 1-0 (1-0)
Sopron, 3800 néző, V: Erdős
gólszerző: Sira (42.)
sárga lap: Bagoly (6.), Lazic (34.), illetve Szekér (2.), Radics (71.), Kvasz (86.)
Sopron: Molnár - Földvári, Debnár, Bagoly, Szekeres - Sira (Pintér Z. 83.), Lazic, Bárányos, Szabó O. (Hanák 67.) - Balaskó (Fehér a szünetben), Tóth M.
Pápa: Szép - Radics (Kincses 78.), Szekér, Farkas A., Róth - Tóth Cs. (Kvasz 67.), Kovács P., Lászka, Somfalvi (Vörös 70.) - Medved, Stevica

A múlt heti négyese után az Újpest semmit nem bízott a véletlenre Békéscsabán. Már az első félidőben gólt szerzett Rajczi és Tóth is - előbbi nagy szóló után, utóbbi lövésből volt eredményes -, a második játékrészben a hazaiak rákapcsoltak, de a lilák kontrái pontosak voltak.

Jegyzőkönyv:
Előre FC Békéscsaba-Újpest FC 0-5 (0-2)
Békéscsaba, 4000 néző, V: Makai
gólszerzők: Rajczi (19., 76., 90.), Tóth N. (45.), Simek (73.)
sárga lap: Grujic (86.),illetve Juhár (14.), Tamási (42.), Tóth N. (73.)
Békéscsaba: Simunic - Schindler, Vilotic (Grúz 81.), Grujic, Funk - Balog Zs., Simon, Pozsár, Ursz (Pribisalic 58.) - Miculescu, Tóth Gy. (Kulacsik 78.)
Újpest:Vlaszák - Grósz, Tamási, Juhár, Gaál (Vermes a szünetben) - Simek, Erős, Farkas, Tóth N. (Kőhalmi 82.) - Bükszegi (Feczesin 61.), Rajczi

Ahogyan várni lehetett, nem múlt el botrány nélkül a Győr diósgyőri vendégjátéka. A jelenleg győri edzőnek, Reszeli Soós Istvánnak a helyi drukkerek még mindig nem bocsátottak meg, és továbbra is bűnbaknak tartják amiatt, mert a csőd felé közelít a csapatot üzemeltető társaság.

A botrány a meccs végén tört ki, amikor a pályára betóduló nézők megtámadták a győri futballistákat. A jelenet kísértetiesen emlékeztetett a Fradi-tábor tavaly májusi pályára való berohanásával, a diósgyőriek most nem tudták "megfegyelmezni" a játékosokat, bár Vincze Ottó és Stark kapott egy-két pofont. Igaz Vincze ki is hívta maga ellen a sorsot, mert ő nem menekülni, hanem belekeveredni akart a balhéba, ezért nem ment azonnal az öltözőbe, hanem fitogtatta az erejét.

A stadionon kívül is botrányos jelenetek mentek végbe. A szurkolók egy nagyobb csoportja kövekkel dobálta meg a győriek buszát, ekkor már előbb a hatóságiak, majd a rohamrendőrök is megérkeztek. Két rendőr könnyebb sérülést szenvedett, két rendőrautóban pedig kisebb kár keletkezett. A randalírozók közül hat személyt vettek őrizetbe, majd a hét elején dől el, hogy ellenük csoportosan elkövetetett garázdaság miatt indul-e eljárás. A győri együttes tagjai a lefújást követően mintegy két órán át az öltözőben rostokoltak, és csak este tíz óra körül indulhattak el hazafelé.

A találkozón az első félidőben egyértelműen a vendégek voltak fölényben, sorra dolgozták ki helyzeteiket, és ebből egyet értékesítettek. Akkor Vincze Ottó 23 méterről nagy gólt lőtt. A fordulás után Varga lövése jutott el a hálóig, majd tíz perccel a vége előtt Vincze egy tizenegyest is belőtt. A Győr azonban kis híján elszórakozta a győzelmet, mert Tisza és Egressy az utolsó két percben betalált.

Jegyzőkönyv:
Diósgyőri BFC-Győri ETO FC 2-3 (0-1)
Diósgyőr, 5000 néző, V: Sápi
gólszerzők: Tisza (90.), Egressy (91.), illetve Vincze O. (22., 80., utóbbi 11-esből), Varga Z. (62.)
sárga lap: illetve Vincze O. (23.), Vincze G. (28.)
Diósgyőr: Kövesfalvi - Mogyorósi, Hornyák, Máté, Virág (Krajncz, 64.) - Vitelki, Katona (Papp G., 36.), Sipeki, Mogyoródi (Müller, 69.) - Tisza, Egressy
Győr: Stevanovic - Regedei, Stark, Vincze G., Tóth P. - Pomper, Jäkl (Peric 31.), Vincze O., Varga Z. - Nicsenko (Sándor, 62.), Priskin (Balás, 88.)

"A hazai pályán mindenkire veszélyes a Kaposvár"-tétel igazságát a Pécs is megtapasztalhatta. A Kaposvár már az első negyedórában komoly előnyhöz juthatott volna, de Oláh mellélőtte a teljesen jogosan megítélt büntetőt. A fordulás után az első negyedórát is "megnyomta" Prukner László csapata. Ennek pedig már meg is lett az eredménye, a berobbanó Jovánczai a kapuba lőtt egy szélről beívelt labdát. Ezek után Máté lőtt messziről nagy gólt, majd a hajrában Montvai már csak a szépségtapaszt nyújthatta csapatának.

Nemcsak ennyi azonban a meccs krónikája, itt is volt rendbontás, amelyiknek Pécs polgármestere, Toller László is áldozatául esett. A bajnoki mérkőzés második játékrészében a vendégszurkolók székeket dobáltak be a pályára, és a kerítést is megpróbálták lebontani, ezért a politikus - aki egyben a pécsi klub elnöke is - odament lecsillapítani a fanatkiusokat, de eközben egy rendőrkutya megharapta a kezén. Toller nem kért kórházi ellátást. Az anyagi kár mintegy 300 ezer forintra tehető.

A rendőri akcióban több pécsi drukker is megsérült, akiket kórházba kellett szállítani. Összesen 28 szurkolót állítottak elő, majd a kihallgatás után vasárnap reggel szabadon engedte őket a kaposvári rendőrség.

Jegyzőkönyv
NABI Kaposvár-Pécs MFC 2-1 (0-0)
Kaposvár, 3000 néző, V: Sóthy
gólszerzők: Jovánczai (54.), Máté (76.), illetve Montvai (81.)
sárga lap: Jovánczai (17.), illetve Kulcsár (5.), Bajusz (10.), Farkas (92.), illetve Szögedi (55.)
Kaposvár: Balajcza - Finta, Zahorecz, Kovácsevics - Farkas, Máté, Bank (Nagypál, 81.), Andruskó, Kardos (Tóth B., 64.) - Jovánczai, Oláh (Mező, 87.)
Pécs: Németh G. - Bajusz, Dienes, Lőrinc (Lantos, a szünetben), Kulcsár - Sipos, Pavicevic, Szögedi, Baumgartner (Montvai, 37.) - Pest K. (Kordé, 63.), Horváth Gy.

Jól kezdett a Honvéd, tíz perc alatt Herczeg akár két gólt is lőhetett volna, Tudor azonban remekelt. A székesfehérváriak az ezt követő két helyzetüket kihasználták, és megérdemelt, kétgólos előnyt szereztek. Kuttor balszerencsés öngólja után gyorsan javított a fehérvári együttes, és végül magabiztosan, teljesen megérdemelten szerezte meg a második győzelmét.

Jegyzőkönyv
FC Fehérvár-Budapest Honvéd 4-1 (2-0)
Székesfehérvár, 1000 néző, V: Szarka
gólszerzők: illetve Hercegfalvi (18.), Tóth B. (30.), Szabó T. (72.), Kriston (91.), illetve Kuttor (69., öngól)
sárga lap: Tóth B. (30.), Csizmadia (55.), Kriston (72.), illetve Herczeg (84.)
Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Kuttor, Koller, Horváth G. - Lattenstein (Kriston, 59.), Bozic (Szalai, 84.), Tóth B., Szabó T. - Hercegfalvi, Magasföldi (Csordás, 75.)
Honvéd: Oraze - Mészáros A., Vámosi, Stamenic, Horky - Dobos, Bábik (Bojtor, 63.), Vadócz, Dancs (Zana, 85.) - Herczeg, Drobnjak (Csobánki, 46.)

Annak ellenére, hogy a Vasas edzőváltás után volt - Tamásit Egervári váltotta -, elsőre néhány személyi változáson kívül sok változást nem láthattunk a csapat játékán. Ferenczi igaz aktívabb, egyszer kapura is rúgott, de a Fradi az első félidő utolsó öt percét leszámítva uralta az amúgy rendkívül unalmas játékot. A vendégek közül Bajevszki és Vágner hagyott ki helyzetet, utóbbi szép egyéni akció után egyedül vezette rá a labdát a kimozduló Poszára, de az oldalhálóba vágta a labdát.

A félidő hajrájában aztán feléledt a Vasas, de Bardi előbb fejjel, majd lábbal is hibázott az ötös vonaláról. A fordulás után Penksa beállása lendületet hozott a Fradi játékába, ám erről sokat elárul, hogy a zöldek legveszélyesebb embere Gyepes volt, aki kétszer is remek fejest küldött a kapura, de egyszer mellément a kísérlete, a másikat pedig hárította Posza.

Hogy mégis gól esett, az a Vasas védőinek volt köszönhető, akik végignézték, hogy Vágner középre ad, majd Vass felrúgta a labdára érkező Penksát. A megítélt büntetőt Rósa a bal felsőbe emelte. A hajrában még kiállították Kapicot, de komoly helyzetig nem jutott a piros-kék csapat.

Jegyzőkönyv:
Budapesti Vasas-Ferencváros 0-1 (0-0)
Illovszky-stadion, 4000 néző, v.: Bede
gólszerző: Rósa D. (75., 11-esből)
sárga lap: Rósa H. (24.), Penksa (90.), illetve Vukmir (4.)
piros lap: Kapic (80.)
Budapesti Vasas: Posza - Molnár Z., Plókai, Vass, Gaál, - Schultz, Győri, Rósa H., Ködöböcz (Da Silva, 84.) - Bardi (Szanyó, 68.), Ferenczi
Ferencváros: Szűcs - Balog (Kiss, 71.), Lipcsei, Gyepes, Vukmir - Rósa D., Kapic, Tőzsér (Zováth, 84.), Zavadszky (Penksa, 57.) - Bajevski, Vagner

A vasárnapi zárótalálkozón az MTK visszafogott játékkal is könnyedén verte az ZTE-t. Gyors góllal szerzett vezetést Garami József csapata, és ez meghatározta a további játék képét. A Zalaegerszeg támadójátéka rendkívül gyenge volt, így az MTK könnyen tartotta az előnyét, sőt a szünet előtt egy kapushibát kihasználva még növelni is tudta azt. A második félidőben kiegyenlítettebbé vált a játék, a ZTE mezőnyben már egyenrangú partner volt, de a kapu előtt továbbra is tehetetlennek bizonyult.

Jegyzőkönyv:
MTK Budapest-ZTE FC 2-0 (2-0)
Hidegkuti-stadion, 2000 néző, V: Arany
gólszerzők: Bori (5.) Kanta J. (33.)
sárga lap: Szamosi (56.)
MTK: Végh - Balogh B. Lambulic, Juhász, Pollák (Kanta Sz., 87.) - Bori, Jezdimirovic, Horváth, Füzi - Kanta J. (Welton Silva, 74.) Illés (Németh N., 88.)
ZTE: Varga - Kocsárdi, Sebők V. Csóka, Szamosi - Babati, Józsi (Sabo, 75.), Janjic (Balog Cs., 88.), Koplárovics (Selei, 63.) - Sebők J. Waltner

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?