Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Ötöt lőtt az Újpest, botrány Diósgyőrben és Kaposváron

2004.09.25. 20:55
A magyar bajnokság hetedik fordulójában javította múlt heti botlását az Újpest, a Debrecen esélyt sem hagyott a Nyíregyházának, és a Sopron is magabiztosan verte az eddig menetelő Pápát. Diósgyőrben nem maradt el a hatodik vereség után a botrány sem, a hazai szurkolók a vendégcsapat tagjait vették célba, és támadták meg. Kaposváron a pécsi polgármester, Toller László is megsérült. Az első vasárnapi meccsen a hajrára megfogyatkozó Fradi egy tizenegyessel verte a Vasast.
A hét közben edzőt váltó Nyíregyházán az újonnan érkezett Détári Lajos, Szabó András sem tudott segíteni, mert a Bőcs elleni kupavereség után a Debrecen is legyőzte az újonccsapatot. A találatok a második félidőben estek, mindkettőt remek indítás utáni higgadt befejezés eredményezte. Dombi középről, Kerekes kicsit jobboldalról vette be a kaput. Úgy tűnik, Szentes Lázár és a bajnoki címre aspiráló csapat újra megtalálta a közös hangot, igaz ehhez a sikerhez nagyban hozzájárult a hazaiak igen mérsékelt produkciója, hiszen csupán egy helyzetig jutottak el.

Jegyzőkönyv:
Nyíregyháza-Debreceni VSC Megaforce 0-2 (0-0)
Nyíregyháza, 7000 néző, V: Hanacsek
gólszerzők: Dombi (56.), Kerekes (65.)
sárga lap: Lakatos (40.), illetve Bernáth (27.), Dombi (28.), Éger (66.)
Nyíregyháza: Németh - Lakatos, Tejnóra, Hegedűs, Szatke - Laskai (Turóczi 72.), Márton (Lehoczki 74.), Miskolczi (Némedi 66.), Cipf - Daró, Terjék
Debrecen: Csernyánszki - Bernáth (Nikolov a szünetben), Éger, Komlósi, Szatmári (Madar a szünetben) - Dombi, Sándor, Kiss Z., Halmosi - Kerekes (Sitku 83.), Bogdanovic

Az általános meglepetésre bravúrosan szereplő pápaiak annak ellenére, hogy sorban aratták győzelmeiket nem számítottak a találkozó esélyeseinek, mert a Sopron Újpesten úgy látszott elkapta a fonalat. Ezen a bajnokin mindez igazolódott, és ha ezúttal a kapu előtt nem is voltak annyira határozottak és szerencsések, a győzelmükhöz kétség sem férhetett, mert szinte végig utalták a játékot. A gólt Sira szerezte Bárányos szabadrúgása után Tóth Mihály hatékony közreműködésével. A vendégek komoly helyzetet sem tudtak kialakítani.

Jegyzőkönyv:
Matáv FC Sopron-Lombard Pápa FC 1-0 (1-0)
Sopron, 3800 néző, V: Erdős
gólszerző: Sira (42.)
sárga lap: Bagoly (6.), Lazic (34.), illetve Szekér (2.), Radics (71.), Kvasz (86.)
Sopron: Molnár - Földvári, Debnár, Bagoly, Szekeres - Sira (Pintér Z. 83.), Lazic, Bárányos, Szabó O. (Hanák 67.) - Balaskó (Fehér a szünetben), Tóth M.
Pápa: Szép - Radics (Kincses 78.), Szekér, Farkas A., Róth - Tóth Cs. (Kvasz 67.), Kovács P., Lászka, Somfalvi (Vörös 70.) - Medved, Stevica

A múlt heti négyese után az Újpest semmit nem bízott a véletlenre Békéscsabán. Már az első félidőben gólt szerzett Rajczi és Tóth is - előbbi nagy szóló után, utóbbi lövésből volt eredményes -, a második játékrészben a hazaiak rákapcsoltak, de a lilák kontrái pontosak voltak.

Jegyzőkönyv:
Előre FC Békéscsaba-Újpest FC 0-5 (0-2)
Békéscsaba, 4000 néző, V: Makai
gólszerzők: Rajczi (19., 76., 90.), Tóth N. (45.), Simek (73.)
sárga lap: Grujic (86.),illetve Juhár (14.), Tamási (42.), Tóth N. (73.)
Békéscsaba: Simunic - Schindler, Vilotic (Grúz 81.), Grujic, Funk - Balog Zs., Simon, Pozsár, Ursz (Pribisalic 58.) - Miculescu, Tóth Gy. (Kulacsik 78.)
Újpest:Vlaszák - Grósz, Tamási, Juhár, Gaál (Vermes a szünetben) - Simek, Erős, Farkas, Tóth N. (Kőhalmi 82.) - Bükszegi (Feczesin 61.), Rajczi

Ahogyan várni lehetett, nem múlt el botrány nélkül a Győr diósgyőri vendégjátéka. A jelenleg győri edzőnek, Reszeli Soós Istvánnak a helyi drukkerek még mindig nem bocsátottak meg, és továbbra is bűnbaknak tartják amiatt, mert a csőd felé közelít a csapatot üzemeltető társaság.

A botrány a meccs végén tört ki, amikor a pályára betóduló nézők megtámadták a győri futballistákat. A jelenet kísértetiesen emlékeztetett a Fradi-tábor tavaly májusi pályára való berohanásával, a diósgyőriek most nem tudták "megfegyelmezni" a játékosokat, bár Vincze Ottó és Stark kapott egy-két pofont. Igaz Vincze ki is hívta maga ellen a sorsot, mert ő nem menekülni, hanem belekeveredni akart a balhéba, ezért nem ment azonnal az öltözőbe, hanem fitogtatta az erejét.

A stadionon kívül is botrányos jelenetek mentek végbe. A szurkolók egy nagyobb csoportja kövekkel dobálta meg a győriek buszát, ekkor már előbb a hatóságiak, majd a rohamrendőrök is megérkeztek. Két rendőr könnyebb sérülést szenvedett, két rendőrautóban pedig kisebb kár keletkezett. A randalírozók közül hat személyt vettek őrizetbe, majd a hét elején dől el, hogy ellenük csoportosan elkövetetett garázdaság miatt indul-e eljárás. A győri együttes tagjai a lefújást követően mintegy két órán át az öltözőben rostokoltak, és csak este tíz óra körül indulhattak el hazafelé.

A találkozón az első félidőben egyértelműen a vendégek voltak fölényben, sorra dolgozták ki helyzeteiket, és ebből egyet értékesítettek. Akkor Vincze Ottó 23 méterről nagy gólt lőtt. A fordulás után Varga lövése jutott el a hálóig, majd tíz perccel a vége előtt Vincze egy tizenegyest is belőtt. A Győr azonban kis híján elszórakozta a győzelmet, mert Tisza és Egressy az utolsó két percben betalált.

Jegyzőkönyv:
Diósgyőri BFC-Győri ETO FC 2-3 (0-1)
Diósgyőr, 5000 néző, V: Sápi
gólszerzők: Tisza (90.), Egressy (91.), illetve Vincze O. (22., 80., utóbbi 11-esből), Varga Z. (62.)
sárga lap: illetve Vincze O. (23.), Vincze G. (28.)
Diósgyőr: Kövesfalvi - Mogyorósi, Hornyák, Máté, Virág (Krajncz, 64.) - Vitelki, Katona (Papp G., 36.), Sipeki, Mogyoródi (Müller, 69.) - Tisza, Egressy
Győr: Stevanovic - Regedei, Stark, Vincze G., Tóth P. - Pomper, Jäkl (Peric 31.), Vincze O., Varga Z. - Nicsenko (Sándor, 62.), Priskin (Balás, 88.)

"A hazai pályán mindenkire veszélyes a Kaposvár"-tétel igazságát a Pécs is megtapasztalhatta. A Kaposvár már az első negyedórában komoly előnyhöz juthatott volna, de Oláh mellélőtte a teljesen jogosan megítélt büntetőt. A fordulás után az első negyedórát is "megnyomta" Prukner László csapata. Ennek pedig már meg is lett az eredménye, a berobbanó Jovánczai a kapuba lőtt egy szélről beívelt labdát. Ezek után Máté lőtt messziről nagy gólt, majd a hajrában Montvai már csak a szépségtapaszt nyújthatta csapatának.

Nemcsak ennyi azonban a meccs krónikája, itt is volt rendbontás, amelyiknek Pécs polgármestere, Toller László is áldozatául esett. A bajnoki mérkőzés második játékrészében a vendégszurkolók székeket dobáltak be a pályára, és a kerítést is megpróbálták lebontani, ezért a politikus - aki egyben a pécsi klub elnöke is - odament lecsillapítani a fanatkiusokat, de eközben egy rendőrkutya megharapta a kezén. Toller nem kért kórházi ellátást. Az anyagi kár mintegy 300 ezer forintra tehető.

A rendőri akcióban több pécsi drukker is megsérült, akiket kórházba kellett szállítani. Összesen 28 szurkolót állítottak elő, majd a kihallgatás után vasárnap reggel szabadon engedte őket a kaposvári rendőrség.

Jegyzőkönyv
NABI Kaposvár-Pécs MFC 2-1 (0-0)
Kaposvár, 3000 néző, V: Sóthy
gólszerzők: Jovánczai (54.), Máté (76.), illetve Montvai (81.)
sárga lap: Jovánczai (17.), illetve Kulcsár (5.), Bajusz (10.), Farkas (92.), illetve Szögedi (55.)
Kaposvár: Balajcza - Finta, Zahorecz, Kovácsevics - Farkas, Máté, Bank (Nagypál, 81.), Andruskó, Kardos (Tóth B., 64.) - Jovánczai, Oláh (Mező, 87.)
Pécs: Németh G. - Bajusz, Dienes, Lőrinc (Lantos, a szünetben), Kulcsár - Sipos, Pavicevic, Szögedi, Baumgartner (Montvai, 37.) - Pest K. (Kordé, 63.), Horváth Gy.

Jól kezdett a Honvéd, tíz perc alatt Herczeg akár két gólt is lőhetett volna, Tudor azonban remekelt. A székesfehérváriak az ezt követő két helyzetüket kihasználták, és megérdemelt, kétgólos előnyt szereztek. Kuttor balszerencsés öngólja után gyorsan javított a fehérvári együttes, és végül magabiztosan, teljesen megérdemelten szerezte meg a második győzelmét.

Jegyzőkönyv
FC Fehérvár-Budapest Honvéd 4-1 (2-0)
Székesfehérvár, 1000 néző, V: Szarka
gólszerzők: illetve Hercegfalvi (18.), Tóth B. (30.), Szabó T. (72.), Kriston (91.), illetve Kuttor (69., öngól)
sárga lap: Tóth B. (30.), Csizmadia (55.), Kriston (72.), illetve Herczeg (84.)
Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Kuttor, Koller, Horváth G. - Lattenstein (Kriston, 59.), Bozic (Szalai, 84.), Tóth B., Szabó T. - Hercegfalvi, Magasföldi (Csordás, 75.)
Honvéd: Oraze - Mészáros A., Vámosi, Stamenic, Horky - Dobos, Bábik (Bojtor, 63.), Vadócz, Dancs (Zana, 85.) - Herczeg, Drobnjak (Csobánki, 46.)

Annak ellenére, hogy a Vasas edzőváltás után volt - Tamásit Egervári váltotta -, elsőre néhány személyi változáson kívül sok változást nem láthattunk a csapat játékán. Ferenczi igaz aktívabb, egyszer kapura is rúgott, de a Fradi az első félidő utolsó öt percét leszámítva uralta az amúgy rendkívül unalmas játékot. A vendégek közül Bajevszki és Vágner hagyott ki helyzetet, utóbbi szép egyéni akció után egyedül vezette rá a labdát a kimozduló Poszára, de az oldalhálóba vágta a labdát.

A félidő hajrájában aztán feléledt a Vasas, de Bardi előbb fejjel, majd lábbal is hibázott az ötös vonaláról. A fordulás után Penksa beállása lendületet hozott a Fradi játékába, ám erről sokat elárul, hogy a zöldek legveszélyesebb embere Gyepes volt, aki kétszer is remek fejest küldött a kapura, de egyszer mellément a kísérlete, a másikat pedig hárította Posza.

Hogy mégis gól esett, az a Vasas védőinek volt köszönhető, akik végignézték, hogy Vágner középre ad, majd Vass felrúgta a labdára érkező Penksát. A megítélt büntetőt Rósa a bal felsőbe emelte. A hajrában még kiállították Kapicot, de komoly helyzetig nem jutott a piros-kék csapat.

Jegyzőkönyv:
Budapesti Vasas-Ferencváros 0-1 (0-0)
Illovszky-stadion, 4000 néző, v.: Bede
gólszerző: Rósa D. (75., 11-esből)
sárga lap: Rósa H. (24.), Penksa (90.), illetve Vukmir (4.)
piros lap: Kapic (80.)
Budapesti Vasas: Posza - Molnár Z., Plókai, Vass, Gaál, - Schultz, Győri, Rósa H., Ködöböcz (Da Silva, 84.) - Bardi (Szanyó, 68.), Ferenczi
Ferencváros: Szűcs - Balog (Kiss, 71.), Lipcsei, Gyepes, Vukmir - Rósa D., Kapic, Tőzsér (Zováth, 84.), Zavadszky (Penksa, 57.) - Bajevski, Vagner

A vasárnapi zárótalálkozón az MTK visszafogott játékkal is könnyedén verte az ZTE-t. Gyors góllal szerzett vezetést Garami József csapata, és ez meghatározta a további játék képét. A Zalaegerszeg támadójátéka rendkívül gyenge volt, így az MTK könnyen tartotta az előnyét, sőt a szünet előtt egy kapushibát kihasználva még növelni is tudta azt. A második félidőben kiegyenlítettebbé vált a játék, a ZTE mezőnyben már egyenrangú partner volt, de a kapu előtt továbbra is tehetetlennek bizonyult.

Jegyzőkönyv:
MTK Budapest-ZTE FC 2-0 (2-0)
Hidegkuti-stadion, 2000 néző, V: Arany
gólszerzők: Bori (5.) Kanta J. (33.)
sárga lap: Szamosi (56.)
MTK: Végh - Balogh B. Lambulic, Juhász, Pollák (Kanta Sz., 87.) - Bori, Jezdimirovic, Horváth, Füzi - Kanta J. (Welton Silva, 74.) Illés (Németh N., 88.)
ZTE: Varga - Kocsárdi, Sebők V. Csóka, Szamosi - Babati, Józsi (Sabo, 75.), Janjic (Balog Cs., 88.), Koplárovics (Selei, 63.) - Sebők J. Waltner