Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Novák Dezső volt a Fradi besúgója

2004.10.21. 09:34
Minden idők legeredményesebb olimpiai labdarúgója, az egykori világválogatott játékos, a Ferencvárost edzőként 1995-ben BL-be vezető Novák Dezső a Nemzeti Sportnak adott interjújában elismerte, hosszú éveken tett jelentést csapattársairól a kommunista hatalomnak.
Varga Zoltán, a Ferencváros egykori játékosa még a nyár elején nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, hogy kezébe kerültek olyan akták, melyekkel bizonyítani tudja, ki volt csapattársai közül az az ember, aki Nemere fedőnéven jelentéseket adott az akkori politikai hatalomnak a csapat körüli eseményekről, külföldi túrákról. Akkor sokan csak Varga szokásos hőbörgésének hitték az esetet, mára azonban nyilvánvalóvá vált, nem a levegőbe beszélt az egykori játékos.

Novák Dezső a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában elismerte, hogy ő volt a Nemere fedőnevű besúgó. Ugyanakkor azt is kijelentette, most ad először és utoljára interjút ebben az ügyben.

Óracsempészettel indult

Novák Dezső
Az egykori világválogatott játékos elmondása szerint a hatvanas évek közepén órákat csempészett be, ahogy tette azt szinte minden futballista. A csempészet miatt bevitték a tizennegyedik kerületi rendőrkapitányságra, ahol elmondása szerint öt órán át faggatták.

Novák a lapnak elmondta, megijedt, hiszen azzal fenyegették, ha nem vállalja a beszervezést, mehet a börtönbe, bevonják az útlevelét és vége a karrierjének. Hiába kért gondolkodási időt, ezalatt is többször érte jöttek a lesötétített Volgával. A harmadik ilyen eset után megtört és aláírta az elé tett papírt, igaz, azt se tudta mit ír alá.

Tiszta a lekiismerete

Az egykori jobbhátvéd a Nemzeti Sportnak elmondta, az eset ellenére úgy érzi, tiszta a lelkiismerete, soha senkinek nem ártott. Havi egy-két alkalommal kellett jelentést adnia, de soha senkiről nem írt, vagy mondott olyat, amiből kára származott volna. Novák elmondta, számára az is furcsa volt, ha esetleg mellébeszélt, a kihallgatók azonnal tudták, az nem úgy volt. Ebből arra is következtetett, rajta kívül mást is beszervezhettek a csapatból.

A kihallgatók Novák állítása szerint általában a külföldi túrákra voltak kíváncsiak, ki kivel találkozott például Spanyolországban vagy Dél-Amerikában. Novák a lapnak elmondta, ma is belenéz a játékosok közül bárkinek a szemébe, ha valaki gyűlöli és le akarja köpni, akkor is odaáll elé.

A Haladásban 82, az FTC-ben 251 bajnoki mérkőzésen játszó Novák csak azért szomorú, mert a múltat már nem tudja megváltoztatni, nem tudja semmissé tenni, de bocsánatot kér mindenkitől. Vasárnap délelőtt is elmegy a Fradi népligeti csarnokába a szokásos öregfiúk meccsre, odaáll egykori csapattársai elé és a szemükbe néz. Ha azt érzi, hogy megvetik, nem kérnek belőle, akkor eljön és soha többé nem zavarja őket.

Novák Dezső pályája:
Született: 1939. február 3. Ják
Csapatai játékosként:
Szombathelyi Postás, Haladás VSE, Ferencváros
Élvonalbeli meccsei: 331 (82-Haladás, 251-Ferencváros)
Kilencszeres válogatott
Az olimpiák történetének legeredményesebb labdarúgója két arany (1964, 1968) és egy bronzéremmel (1960)
Eb bronzérmes (1964), Vásárvárosok Kupájának (az UEFA-kupa jogelődje) győztese (1965)
Négyszeres magyar bajnok (1963, 1964, 1967, 1968), egyszeres MNK-győztes (1972)
Egyszeres világválogatott (1968-ban Brazília ellen)
Csapatai edzőként:
FTC, Dunaújváros, Baja, Volán, Haladás, olimpiai válogatott.
A Ferencvárossal háromszoros bajnok (1980-81, 1994-95, 1995-96), és eddig egyedüli magyar csapatként a zöld-fehéreket bevezette a Bajnokok Ligájába.