Géza
-12 °C
-4 °C

Ferencváros-Feyenoord 1-1

2004.11.04. 23:01
A két éve UEFA-kupa-győztes holland Feyenoord nem nyújtott meggyőző teljesítményt, de egy pontot szerzett a Puskás-stadionban. A jól küzdő Fradinak több helyzete volt, de szabadrúgásgólja szerencsésnek mondható, mert Babos nem állt helyzete magaslatán. A hajrában akadtak nehéz percei az egykori aranylabdás Ruud Gullit csapatának. Az UEFA-Kupa második csoportköre után - az elsőben szabadnapos volt - egypontos a magyar bajnok.
A Ferencváros az angol másodosztályú Millwall ellen szerezte meg a jogot, hogy részvevő lehessen az UEFA-Kupa csoportkörében. A zöldek élükön edzőjükkel nagyon fogadkoztak a meccs előtt, és László Csaba amellett, hogy nem titkolta, csapatától győzelmet vár, még a második számú kupa elhódítását is kitűzte célul.

Tőzsér bombája, Babos hibája eredményezte a magyar gólt

Tekintse meg képeinket!
fotó: Barakonyi Szabolcs
Ezt a nyilatkozatot némileg nagyképűnek találta a közvélemény, ám az első félidő az erdélyi trénert igazolta. A két éve UEFA-kupa-győztes Feyenoord igen mérsékelt teljesítményt nyújtott az első félidőben, részükről mindössze két szélről beadott labda okozott kisebb veszélyt. A hazai védelem viszont jól állt a lábán, Gyepes elsőrangú produkciót nyújtott, nagyszerűen lépett bele Kuyt lövésébe.

Ezek után a Fradi átvette a játék irányítását. Bajevski Sowunmi csúsztatása után öt méterről fejelhetett, de méterekkel fölé. A 27. percben aztán vezetéshez jutott a magyar bajnokcsapat. Bajevskit állították meg szabálytalanul a védők 32 méterre a kaputól, és a szabadrúgáshoz Tőzsér állt oda.

Tizenegyes?!

Babos nem állított sorfalat - úgy ítélte meg, nincs rá szükség -, így a Galatasaray-tól kölcsönkapott középpályás zavartalanul lőhetett ballal, a védők takarásában álló magyar kapus rossz irányba mozdult, kicsit túlreagálta az enyhén balra tartó labdát, ami így védhetetlenül vágódott a hálóba. (Babos a walesiek elleni válogatott meccsen ugyanebbe a kapuba kapott gólt, miután akkor belépett a sorfal mögé.)

A folytatásban a hollandok nem tudtak ritmust váltani, a mieink viszont növelhették volna előnyüket, de Bajevski miután befűzte Boschaart, a védő szabálytalanul - a becsúszó láb nem érte el a labdát - akadályozta. A bíró sípja azonban néma maradt.

A fordulás után dönthetett volna a Fradi

Rasszizmus nélkül
Mintegy hét-nyolcezren emelték a fejük fölé a sportnapilap csütörtöki számának utolsó oldalán található hirdetést, amely a magyar klub "Hallgattassuk el a rasszizmust!" elnevezésű kezdeményezését népszerűsíti. A találkozón nem hangzott fel sem huhogás, sem rasszista rigmus.
A fordulás után valamelyest aktívabb lett a Feyenoord, mégis a Fradi szerezhetett volna újabb gólt. Balog bedobása után Sowunmi és Bajevski fejelte le a labdát Lipcsei elé, aki meglehetősen nehézkesen vette át, és középről megeresztett ballábas lövése jócskán mellé ment, pedig nagy helyzet volt.

Még ennél is nagyobbat hagyott ki pár perccel később Sowunmi. Kapic negyvenméteres indítása teljesen tiszta helyzetben találta a kapuval szemben magát a csatár, aki azonban nem tudta átvenni a labdát, így odalett a nagy ziccer.

Kalou lövésénél esélye sem volt Szűcsnek

A folytatásban egyre inkább fölénybe került a Feyenoord, és ennek meg is lett az eredménye, mert az első komoly helyzetét gólra váltotta a vendégcsapat. Kalou kényszerítőzött Kuyttal, és miután visszakapta a labdát nyolc méterre a kaputól, egy átvétel után jobbról a rövid sarokba bombázott az elefántcsontparti támadó, Szűcsnek esélye sem volt a hárításra.

A gól jottányit sem hozta fel Gullit csapatát, mi több: a hajrában beszorult, és csak a szerencséjének köszönhette, hogy nem kapott újabb gólt. Előbb Huszti 18 méteres nem túl jól helyezett szabadrúgását hárította üggyel-bajjal Babos - kicsit megint túlmozdult a labdán -, majd Huszti az alapvonal mellől lágyan beívelt pontrúgását Lipcsei lőtte el kapásból tizennyolcról, de a magyar kapus ujjheggyel szögletre mentett.

Kapicé volt az utolsó helyzet

Egy percet sem kellett várni a következő helyzetre, amikor Kapic elé került a labda, aki fordulásból próbálta bevenni a kaput, de hétméteres kísérlete két méterrel célt tévesztett.

A Feyenoordnak egy veszélyes Goor-szabadrúgásra és egy -lövésre futotta a találkozó hátralévő részén, így maradt a döntetlen. A csoport másik meccsén az első fordulóban otthon döntetlent játszó német Schalke Skóciában, a Hearts otthonában nyert.

Jegyzőkönyv:
Ferencváros-Feyenoord (holland) 1-1 (1-0)
Puskás Ferenc-stadion, 23 000 néző, V: Darko Ceferin (szlovén)
gólszerzők: Tőzsér (27.), illetve Kalou (63.)
sárga lap: Botis (8.), Kapic (24.), Vukmir (71.), illetve Paauwe (26.)
Ferencváros: Szűcs Lajos - Dragan Vukmir, Gyepes Gábor, Sorin Botis - Balog Zoltán, Adem Kapic, Lipcsei Péter, Huszti Szabolcs - Tőzsér Dániel (Marek Penksa 64.), Aleksandar Bajevski, Sowunmi Thomas (Robert Vagner 78.)
Feyenoord: Babos Gábor - Csong Gug Szong, Karim Szaidi (Glenn Loovens 86.), Patrick Paauwe, Pascal Bosschaart - Romeo Castelen (Thomas Buffel 55.), Patrick Mtiliga, Ono Sindzsi, Bart Goor - Salomon Kalou, Dirk Kuijt