Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kína nem lesz ott a 2006-os labdarúgó vb-n

2004.11.17. 17:17
Mindössze egyetlen gólon múlt, hogy a kínai labdarúgó-válogatott nem jutott tovább selejtezőcsoportjából, így már biztos, hogy nem lehet ott a 2006-os németországi labdarúgó világbajnokságon.
Nagy meglepetésre a 2002-ben még vb-szereplő kínai labdarúgó-válogatott nem léphet pályára a 2006-os németországi világbajnokságon, mivel csak a 2. helyen végzett a selejtezőcsoportjában, így kiesett.

Pedig Arie Haan együttese az utolsó fordulóban 7-0-ra legyőzte Hongkongot, de így sem tudta megelőzni a Malajzia ellen 6-1-re nyerő Kuvaitot. A két gárda egyformán 15 ponttal zárt, így a gólkülönbség döntött. A kuvaitiaké 15-2, míg a kínaiaké 14-1 volt, vagyis mindössze egyetlen gól határozott a sorrendről.

A találkozó után Haan azonnal lemondott posztjáról, bár a kudarc miatt ez szinte szükségtelen volt, hiszen szerződése - amely a 2006-os vb-ig szólt - amúgy is megszűnik. "Viselnem kell a következményeket" - fogalmazott a holland szakember.

Kína válogatottja szerepelt a két évvel ezelőtti világbajnokságon, igaz ott csoportjában az utolsó helyen végzett és szerzet pont nélkül esett ki. Az akkor még szerb származású Bora Milutinovic vezérelte gárda egyaránt kikapott a későbbi világbajnok braziloktól, a bronzérmes törököktől és Costa Rica is jobbnak bizonyult náluk.

A két év múlva sorra kerülő vb-re a kontinens 44 tagszövetségéből 39 nevezett, közülük hét az előselejtező során kiesett. A versenyben maradt 32 válogatottat nyolc négyes csoportba sorolták be. A selejtező győztesei - mint például Kuvait - a következő körben újabb két négyes csoportba kerülnek majd.

Az első két-két helyezett utazhat Németországba, a két harmadik pedig rájátszásban mérkőzik meg az interkontinentális pótselejtező lehetőségéért. Ázsia ötödik helyezettje a közép- és észak-amerikai térség (CONCACAF) negyedikjével mérkőzik az elitmezőnybe kerülésért.