Ágnes
-1 °C
2 °C

Magyarország-Szlovákia 0-1

2004.11.30. 17:10
Kapcsolódók (1)
A magyar labdarúgó-válogatott a thaiföldi Király Kupa első mérkőzésén egygólos vereséget szenvedett a szlovákoktól, így az észtek ellen a harmadik helyért csatáznak csütörtökön. Matthäus válogatottja számolatlanul hagyta ki a helyzeteket, így nem nyerhetett a válogatott nívóhoz méltatlan meccsen.
A magyar labdarúgó-válogatott légiósai és a Fradi-játékosok nélkül vágott neki az idény utolsó két válogatott mérkőzésének. A szlovákok is mellőzték legjobbjaikat, így elsőre úgy tűnt: nem eleve esélytelen a magyar csapat. Az első félidőben irányította is a játékot Matthäus társulata, amelyikben olyan játékosok - Kriston, Rósa Henrik, Vaczák, Vadócz - kaptak helyet, akik a közeljövőben aligha juthatnak ekkora lehetőséghez.

Kovács hatalmas helyzetben a kaput sem találta el

A tizenkilencedik percig kellett várni az első helyzetre, akkor a mieink közül leginkább futballistára emlékeztető Vincze becselezte magát a tizenhatoson belülre, az alapvonal közeléből visszagurított, de Vadócz és Rósa egymást zavarta, így odalett a helyzet.

Még ennél is jóval nagyobb helyzetbe került szűk félórányi játék után a Norvégiában edződő Kovács, aki egy megkerülős csel után rávezethette a labdát a kapusra, de tizenhét méterről tiszta helyzetben két méterrel mellé és ugyanennyivel fölélőtt.

Gyors szlovák gól a második félidő elején

Lotharnak tetszett
Dusan Galis: Ezúttal a magyar csapat játszott jobban, több lehetősége is akadt, ám most részünkről elég volt egy gól is ahhoz, hogy legyőzzük. A vezetésünk után taktikailag számomra rendkívül érdekes volt a meccs. Örülök annak, hogy jónéhány fiatal játékosomnak lehetőséget adhattam, és persze annak is, hogy ha szerencsével is, de nyertünk.
Lothar Matthäus: Hosszú utazás után jó meccset játszottunk. Mindenki megpróbálta a lehető legjobb teljesítményt nyújtani, de a kapu előtt nem voltunk elég frissek. Sok nagy helyzetet dolgoztunk ki, a kondíciónk is jobb volt, mint az ellenfélé, ám az egy-egy elleni párharcok során többször fölénk kerekedtek a szlovákok. Ez az agresszivitás az, amit a játékosainknak meg kell tanulniuk, ha nemzetközi szinten eredményesek akarunk lenni.
(mlsz.hu)

Ezek után Vinczének volt még egy említésre érdemes lövése, de huszonötről centikkel célt tévesztett. A szlovákoknak egyetlen komoly lehetősége volt, akkor Vanczákot kétszer is becsapta a baloldalon Barcik, középre adására jó ütemben érkezett Sestak, aki öt méterről lőtt is, Vanczák előbb belekapott a labdába, ami végiggurult a vonalon, de a kapus rávetődött.

A fordulás után rögtön gólt szerzett a csereként beálló Porazik. A csatár a még az öltözőben lévő védők mögé kapott indítást a baloldalon, az ötös sarkáról pedig jobbal a kivetődő Vlaszák felett a léc alá perdített. Két perc sem telt el, amikor a csetlő-botló Kovács Péter egyenlíthetett volna, megint egyedül törhetett kapura, de a védők kétszer is beérték.

Visszavághatunk az észteknek

Ezek után is volt még két helyzete a mieinknek - Vincze kapáslövése tizenhatról alig ment mellé, Kerekes emelése pedig a háló tetején landolt -, de a szlovákok is növelhették volna előnyüket ismét Porazik révén, aki egy borzasztó lövést átvett, de ő is fölébombázott.

Így a szlovákok jutottak a döntőbe, akik Thaifölddel mérkőzhetnek a kupagyőzelemért, Vlaszákék pedig visszavághatnak az észteknek a tavaly novemberi Üllői úti vereségért.

Színvonaltalanság

A magyar csapat legyőzhető ellenfelet kapott, mégsem tudott élni a lehetőséggel. Igaz, a sikert rendkívül nehéz olyan játékosokkal elérni, akik labdaátvétel helyett gyertyát lőnek (Kovács Péter), és egy bedobás is meghaladja képességeiket(Kriston). Kovács emellett, amikor a kapuval szemben állt, sikerült maga mögé fejelnie a labdát, Waltner pedig úgy próbált labdát szerezni, hogy ráugrott a kirúgáshoz készülő Trabalik kapusra.

Az idegesítően sok technikai hibát vétő szlovákok a játék egyetlen elemében sem múlták felül a még szerényebb magyarokat, de a helyzetkihasználásnál jobban összpontosítottak. A színvonaltalanságról annyit érdemes megjegyezni - olykor parodisztikus megoldások voltak mindkét oldalon -, hogy a megyei osztályban ennél nívósabb találkozókat lehet látni. Erre pedig nem lehet magyarázat sem a harminc fokos meleg, sem az akklimatizálódás, a válogatás helyessége viszont annál inkább.

Jegyzőkönyv:
Szlovákia-Magyarország 1-0 (0-0)
Bangkok, 750 néző v.: Veeraapon (thaiföldi)
gólszerző: Porázik (47.)
sárga lap: Borbély (90.), illetve Nikolov (64.)
Szlovákia: Trabalik - Cisovsky, Borbély, J. Durica, Had - Barcik (Fodrek, 80.), J. Kozák (Zofcak, 59.), Sninsky, M. Durica - Sesták (Porázik, a szünetben), Jakubko (Belák, a szünetben)
Magyarország: Vlaszák - Kriston (Nikolov, a szünetben), Stark, Juhász, Vanczák (Waltner, 88.) - Tóth B., Vadócz (Kerekes, 66.) - Simek, Rósa H. (Koplárovics, 54.), Vincze O. - Kovács P. (Rajczi, 66.)