Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

UEFA-együtthatóval juthat tovább az Olympiakosz

2004.12.08. 15:22
Szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó idei játéknapjára kerül sor: az A-D csoport találkozóival végződik a sorozat. Két kvartettben már megvannak a továbbjutók, viszont az A- és a B-csoport izgalmasan alakul. Előbbiben a Real Madridnak nyernie kell a folytatáshoz, utóbbiban az Olympiakosz UEFA-együtthatóval előzheti meg a Monacót.
Szerda este a labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó idei játéknapjára kerül sor: az A-D csoport találkozóival végződik a sorozat. A C és a D-csoportban már minden eldőlt, az A-ból és a B-ből viszont még három-három gárdának is reális esélye van a folytatásra. Előbbiben Deportivo-Monaco és Liverpool-Olympiakosz, utóbbiban Leverkusen-Kijev és Roma-Real Madrid rangadókat rendeznek.

A statisztika dönthet a továbbjutásról

A legutóbbi körben a Monaco legyőzte a Liverpoolt, és látszólag remek helyzetbe került. A biztos továbbjutáshoz viszont a Deportivo ellen is győznie kell, mert ha döntetlent játszik, és a 'Pool nyer az Olympiakosz ellen, a hármas holtversenyt az élen a gólkülönbség döntheti el. Ebben az esetben a három tízpontos csapat egymás elleni eredményeit tekintve is azonos - 6-6 - ponttal állna. A görögök gólkülönbsége a forduló előtt 3-2, a Monacóé 3-4, az angoloké 2-2. Ha a Liverpool nyer, továbbjut, ha 1-0-ra vagy 2-0-ra, a görögöket viszi tovább, feltéve, hogy a Depor-Monaco 0-0-ra végződik. A 2-0 azért jobb Rivaldóéknak, mert az UEFA-együtthatójuk magasabb a Monacóénál. Ha viszont a Monaco 1-1-re végez, 4-5-re módosul a gólkülönbsége, így a liverpooli 2-0 már nekik lenne a jó, mivel a 4-5 jobb, mint az Olympiakosz 3-4-e. Többgólos meccseken a fenti metódus szerint változik a történet, a lényeg: azonos gólkülönbség esetén az Olympiakosz UEFA-együtthatóval veri a Monacót.

A Realnak nyernie kell a biztos folytatáshoz

Ehhez képest a B-csoportban abszolút világos a helyzet, mert hármas holtverseny nem alakulhat ki, kettős is csak a csoport második helyéért. A Real, ha megveri a Romát a zártkapus meccsen, biztosan továbbmegy, és igaz ez a másik két gárdára is: a győzelem nyolcaddöntőt jelent.

Ha viszont Zidane-ék csak ikszelnek, vagy kikapnak, reménykedniük kell a Dinamo sikerében: így ha a Leverkusen egy pontot szerez, a jobb Real elleni eredményei (3-0, 1-1) miatt továbbjut. A kijeviek csak akkor esnek ki, ha kikapnak.

Az UEFA-együttható a legvégső kritérium

Két csapat között holtverseny esetén - ebben a sorrendben - az egymás elleni mérkőzéseken szerzett több pont, az azokon elért jobb gólkülönbség, az azokon idegenben rúgott több gól, az összesített gólkülönbség, a több lőtt gól, végső esetben az országok idény eleji UEFA-együtthatója rangsorol. (Korábban a BL-ben még egyszer sem volt szükség az UEFA-mutató felhasználására.)

A maradék két csoportban csak annyi a kérdéses, hogy az Ajax vagy a Maccabi indulhat-e tavasszal az UEFA-kupában.

A szerdai program
A-csoport:
FC Liverpool (angol)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 20:45 ó
Deportivo La Coruna (spanyol)-AS Monaco (francia) 20:45 ó
A csoport állása: 1. Olimpiakosz Pireusz 10 pont, 2. AS Monaco 9, 3. FC Liverpool 7, 4. Deportivo La Coruna 2
B-csoport:
Bayer Leverkusen (német)-Dinamo Kijev (ukrán) 20:45 ó
AS Roma (olasz)-Real Madrid (spanyol) 20:45 ó
A csoport állása: 1. Dinamo Kijev 10 pont, 2. Bayer Leverkusen 8 (10-7), 3. Real Madrid 8 (8-8), 4. AS Roma 1
C-csoport:
Ajax Amsterdam (holland)-Bayern München (német) 20:45 ó
Maccabi Tel-Aviv (izraeli) - Juventus (olasz) 20:45 ó
A csoport állása: 1. Juventus 15 pont (már továbbjutott), 2. Bayern München 9 (már továbbjutott), 3. Ajax Amsterdam 3 (4-8), 4. Maccabi Tel Aviv 3 (3-11)
D-csoport:
Fenerbahce (török)-Manchester United (angol) 20:45 ó
Olympique Lyon (francia)-Sparta Praha (cseh) 20:45 ó
A csoport állása: 1. Manchester United 11 pont (már továbbjutott), 2. Olympique Lyon 10 (már továbbjutott), 3. Fenerbahce 6, 4. Sparta Praha 1