Benedek
-5 °C
5 °C

Tizennyolc büntető után nyert a Porto

2004.12.12. 15:05
A Porto nyerte az idei labdarúgó Világkupát, miután a vasárnapi döntőben 0-0-ás kilencven, illetve százhúz perc után tizenegyesekkel legyőzte a kolumbiai Once Caldast. A portugálok az egész meccsen sokkal jobban játszottak - két szabályos góljukat nem adtak meg - így megérdemelten nyertek .
A portugál FC Porto labdarúgócsapata 1987 után másodszor szerezte meg a Klub Világkupát, miután a Jokohamában a gólnélküli rendes játékidő és hosszabbítás után 11-esekkel 8-7-re legyőzte a kolumbiai Once Caldast.

A kolumbiaiak egyszer próbálkoztak az első félidőben

A meccsen az európai Bajnokok Ligája győztese a dél-amerikai Libertadores-kupa idei legjobbjával találkozott, és semmi nem mutatott arra, hogy büntetőkkel fog végződni az összecsapás: McCarthy már a hetedik percben megszerezte a Portónak a vezetést, ám a bíró nem adta meg a gólt. Az uruguayi Larrionda játékvezető lest látott, ám tévedett, mert a támadó szabályos helyen volt, amikor az ötös sarkáról a hálóba gurította a középen fejjel továbbcsúsztatott labdát.

A portugálok nem sokat reklamáltak, egymás után alakították ki a helyzeteiket, de nagyon szerencsétlenek voltak - a szünetig háromszor is eltalálták a kapufát. Ezzel szemben az Once egyetlen távoli lövéssel próbálkozott, de az is mellément legalább két méterrel.

McCarthy gólt és kapufát is rúgott a szünet után

A félidő után sem változott semmi, a remekül játszó Diego, Maniche és McCarthy lövésekkel tették próbára a dél-amerikaiak legjobbját, Henao kapust. A hatvanadik percben viszont már ő sem tehetett semmit, McCarthy újra a hálóba lőtt. Larrionda viszont újfent lest látott, ezért ismét nem adta meg a gólt. A bíró megint tévedett, mert Maniche lövésekor nem volt tiltott pozícióban a csatár, ráadásul a labda egy védőről pattant elé. A Portótól a második szabályos gólt vették el.

McCarthy persze nem adta föl, öt perc múlva 26 méterről lőtt, de a keresztlécet találta el. A hajrában aztán - nagyon kis túlzással - másodszor is átjött a félpályán a kolumbiai gárda, viszont De Nigris 14 méteres lövése olyan gyengére sikerült, hogy a védők az ötösről bedobásra rúgták ki a labdát.

A lefújás előtt percekkel a Porto még egy szép támadást indított: Diego a jobbszélen elfutott, tökéletes beadását McCarthy fejjel kapura tette, viszont Henao újra nagyot védett.

A gól nélküli kilencven perc után jött a hosszabbítás, melyben szintén a Porto volt a jobb, de nagy helyzetet már nem tudott összehozni. Elvesztette viszont első számú kapusát, Vitor Baiát, aki rosszul lett, és le kellett cserélni. Nuno állt a helyére.

Az Once egyetlen lövésre volt a győzelemtől

Mivel 120 perc után is 0-0 maradt az állás, büntetők döntötték el, kié lesz az utolsó alkalommal kiírt Világkupa. Nagyon izgalmasan alakult a párbaj, ugyanis 4-3-as Once-vezetésnél a mezőny legjobbja, Maniche a lécre küldte a labdát. Fabbro így megnyerhette volna a kupát, de ő meg a kapufát találta el, azaz a Porto lehetőséget kapott az egyenlítésre. McCarthy be is talált, mehetett tovább az összecsapás.

Magabiztosan rugdostak tovább a mezőnyjátékosok, a kapusok egyszer sem tudtak hárítani, ám a kilencedik pár első lövője, Garcia fölélőtt. A portugál Pedro Emanuel ezzel a győzelemért állhatott a labda mögé, és nem is hibázott: csapata büntetőkkel 8-7-re, ám abszolút megérdemelten nyert.

A meccs legjobbjának Maniche-t választották, aki egy Toyotát is kapott a sikerért. Csapata jövőre viszont már semmiképp sem ismételhet, mert a Világkupa lebonyolítása megváltozik, és valószínűleg új nevet is kap.