Sára, Márió
2 °C
6 °C

Magyar játékos is indul a szabadrúgás vb-n

2004.12.28. 13:16
A holland Roda légiósa, Bodnár László a bajnokságban addig veretlen PSV Eindhovennek lőtt, decemberi bombagólja után került a torna meghívottjai közé, és ha szerdán a döntőbe jut, másnap Zinedine Zidane-nal versenyezhet a vb-címért.
Szerdán és csütörtökön a spanyolországi Marbellán első alkalommal rendezik meg a szabadrúgáslövő-világbajnokságot, amelyen a torna hivatalos honlapja szerint indul a magyar válogatott középpályás, a holland Roda JC-t középpályása, Bodnár László is. A légiós korábban nem volt a meghívottak között, invitálását valószínűleg decemberi, a PSV Eindhoven ellen majd' harminc méterről szerzett szabadrúgás-góljának köszönheti.

Zidane csak a döntőben száll be

A szervezők mindent megtettek, hogy a világ legjobb specialistáit láthassák a szurkolók, de csak az utolsó pillanatban dől el, hogy kik szerepelnek. Az internetes oldal szerint Zinedine Zidane szabadkártyásként biztosan döntős, rajta kívül a Robinho, Javier Mascherano, Carlos Tévez, Alessandro Del Piero, Kaká, Andrij Sevcsenko hatosból még hárman ott lesznek a viadalon. Mivel szerdán Katalóniában a tartomány válogatottja Argentínával mérkőzik, így valószínűsíthető, hogy a dél-amerikai csapat két sztárja, Tevez és Mascherano ott lesz a döntőben, vagyis már csak egy szabadkártyás neve kérdéses.

Cartasz, Marquez és Nakamura lehetnek Bodnár legnagyobb ellenfelei

A négy kiemelt biztos döntős, ők csak a csütörtöki fináléban lépnek pályára. További 30 játékos - köztük Bodnár, Vasszilisz Cartasz (görög, 1. FC Köln), Nakamura Sziunszuke (japán, Reggina), Miguel Angel Angulo (spanyol, FC Valencia), Francisco Rufete (spanyol, FC Valencia), Rafael Marquez (mexikói, FC Barcelona), Martin Petrov (bolgár, VfL Wolfsburg) - a szerdai elődöntőben küzd meg a maradék hat döntős helyért.

Ön szerint ki a legjobb szabadrúgás-lövő?

 • 428
  Roberto Carlos
 • 398
  Beckham
 • 170
  Illés
 • 110
  Mihajlovics
 • 110
  van Hooijdonk
 • 98
  Zidane
 • 91
  Totti
 • 40
  Lipcsei
 • 31
  Bodnár
 • 30
  Adriano
 • 30
  Gera
 • 24
  Ronaldinho
A harminc futballistát hat darab ötös csoportba sorsolják. A feladat szokványos lesz, pontrúgásból kell a kapuba találni. Tizennyolc, huszonegy és huszonöt méterről kell próbálkozniuk az indulóknak, minden sikeres kísérletért pont jár, és aki a legtöbb pontot gyűjti, az lesz a csoportgyőztes, majd a Free Kick Masters bajnoka. A játékos választhat, hogy középről, jobbról vagy balról kíván-e lőni, és mindegyik távolságból három lehetősége lesz a gólszerzésre, de amint betalált, a következő pontra kell lépnie.

Csak a csoportelsők jutnak a fináléba

Nem mindegy, hogy ki hányadik kísérletéből talál be: 18 méterről elsőre gólt lőni öt pontot jelent, másodikra hármat, harmadikra kettőt. Ugyanez 21 méterről hét, négy, illetve három pont, míg 25 méterről tíz-hét-öt pont jár. A kapufa egy pontot ér - de csak ha nem sikerül gólt szerezni -, és kísérletenként harminc másodpercük van a játékosoknak.

Csoportonként a legjobb futballista jut a döntőbe, amelyben hasonló szabályok szerint mérkőznek meg az indulók. A viadal nyertesének egy autót ajánlottak fel a szervezők.

Collina vezeti a tornát

A sorfalat a környék 18-20 éves labdarúgói alkotják, míg a kapuban hatan váltják egymást, közülük Santiago Canizares és a kameruni Carlos Kameni a legismertebb név. A hálóőrök is külön versenyt vívnak: az elődöntő két legeredményesebb portása védhet a fináléban.

Az esemény két bírója az olasz Pierluigi Collina és a spanyol Antonio López Nieto lesz, asszisztensükként pedig egy belga játékvezetőnő, Ella de Vries fog segédkezni a torna lebonyolításában.