Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A stadiontól függ a pénztelen Fradi sorsa

2005.01.05. 09:11
A Ferencváros jelenleg nem tartozik egyetlen labdarúgójának sem, mert fizetési haladékra tett ajánlatot a játékosoknak - jelentette ki az Indexnek a csapatot működtető rt. elnöke, Furulyás János. A zöld-fehérek első embere szerint most is 350 millió forintos hiánya van a futballklubnak, ami jelentős részben az előző menedzsment által kötött előnytelen szerződéseknek is köszönhető. Furulyás cáfolta, hogy a Fradi eladná legjobbjait, és elpanaszolta: a magyar futballistáknak előbb fontos, hogy anyagi biztonságban legyenek, mint a pályán nyújtott teljesítmény.
Egyes lapok és internetes fórumok szerint teljesen üres a Ferencváros labdarúgócsapatának kasszája. Valóban ilyen rosszul áll a klub?

Amikor én átvettem az Rt. igazgatását, a kiadás oldalon 1-1,1 milliárd forint állt, míg a bevétel 650-700 millió forintot tett ki. Már akkor látszott, ahhoz, hogy egyenesbe kerüljünk, 350 milliós tőkeemelésre van szükség. A tőkeemelést a Ferencvárosi Torna Club végrehajtotta. A továbbiakban megítélésünk szerint arra lett volna szükség, hogy a korábbi szerződéseket módosítva, visszavegyünk a fizetésekből. Ezt az elképzelésünket nem tudtuk végrehajtani, mert sem a játékosok, sem az Rt.-hez tartozó más szakemberek, nem fogadták el. Az azonban kétségtelen, ahhoz, hogy nemzetközi szinten is komoly eredményeket érhessen el a csapat, még 2-2,5 milliárdot be kellett volna fektetni, egy ütőképesebb csapat kialakításához. Sajnos az ismert körülmények miatt, erre a FOTEX már nem volt hajlandó. Az már az én pechem, hogy a Részvénytársaság Fradihoz történő visszakerülése előtt sajnos, több személy fizetését megemelték. Így jelenleg is van olyan játékosunk, aki még a kispad közelébe sem kerül, mégis igen kiemelkedő a juttatása. Így ez a 350 milliós hiány idén is megvan.

Az Rt. korábbi főtulajdonosa, a Várszegi Gábor fémjelezte Fotex által bevezetett gazdasági vállalkozások hasznából részesül-e valamit most a Ferencváros?

#alt# A futballcsapatból 2003-ban kiszálló, Fotexszel ellentételezésképpen szerződést kötöttünk a részleges kereskedelmi jogok átadására, ebbe beletartozik a Fradi sör, Fradi whisky, Fradi TV és a Fradi újság. A klub ezek hozadékából nem kap, hiszen korábban megkapta az 1,8 milliárd forintot.

Az elmúlt időben több hír is felröppent a különböző befektetők érkezéséről. Mi a helyzet jelenleg velük?

A befektetők érkezését alapvetően meghatározza, hogy mi lesz a stadion sorsa. Akad, aki kilencvenkilenc évre szeretné megkapni a használati jogát és a hozzá tartozó nyolchektáros területet, viszont nem szállna be az Rt.-be. Ugyanakkor akad olyan jelentkező is, aki részvényeket venne - igaz, a klub által kínált alacsonyabb összegért - viszont nem érdekli a terület.

Mondhatni, a stadion kulcskérdés?

Igen. A Gyurcsány Ferenc, akkori sportminiszterrel folytatott tárgyalásokat követően az elmúlt év március 1-jén megállapodás született a sporttárca, az állami létesítményeket kezelő Sportfólió Kht. és a Ferencvárosi Torna Club között, miszerint az elmúlt év április 3-ával, az Üllői úti stadion nyolchektáros területéből hat hektár negyvenkilenc évre vagyonkezelői joggal a Ferencvárosi Torna Clubhoz kerül. Sajnos, ez a megállapodás a mai napig nem lépett hatályba. Az új határidő 2005. március 31. Ez a helyzet rendkívül megnehezíti a lehetséges befektetőkkel való tárgyalást. Van befektető, aki kevésnek találja a területet, míg a másik arra panaszkodik, hogy negyvenkilenc év nem biztosít megfelelő időt az elvégzett beruházások megtérülésére.

Mikorra várható változás?

Mint említettem, 2005. március 31-éig tisztázódhat a helyzet, és ennek eredményeként felgyorsulhatnak a befektetőkkel a tárgyalások.

Úgy tudni, hogy a válogatott menedzsere, Peter Pellady tárgyal esetleges befektető jelöltekkel.

Pelladyval együttműködési szerződést kötöttünk, melyben azt írtuk le, hogy megpróbál befektetőt találni a stadionra. Az érdeklődőkkel azonban én tárgyalok.

Ha már a stadion szóba került, a szurkolók közül sokan sérelmezték, hogy az UEFA-kupa csoportkörének két hazai találkozóját a Puskás-stadionban játszotta a csapat. Megérte?

A pénzügy még összesíti az elszámolásokat, de az már most látszik, hogy megérte. Voltak ugyan jelentős kiadásaink, de a bevételeink 25-28 millió forinttal meghaladják a kiadásainkat. És nem csak a pénz miatt, de biztonsági szempontból, valamint a külföldi újságírók, menedzserek kiszolgálása szempontjából is jobb körülmények voltak a Puskás-stadionban, mint az Üllői úton lettek volna.

A várható nyereség mennyire számít komoly tételnek napjaink labdarúgásában vagy akár a Ferencvárosnál?

Nem sok. Tudomásul kell venni, a Bajnokok Ligája, az más. Amikor Prágában játszottuk a BL-selejtezőt, a cseh klub elnöke megkérdezte, mennyiből gazdálkodunk. Én őszintén válaszoltam neki, amire azt mondta, ők a két és félszereséből. A Sparta évek óta BL-résztvevők, jegyeztem meg neki. Ha mi bejutunk, akkor mi is annyiból gazdálkodhatnánk. Sajnos nem sikerült.

A napokban több hír is felröppent arról, hogy a túlélés érdekében a klub több értékes játékost elad a klub. Zavadszky után valóban távozik esetleg Huszti Szabolcs, Lipcsei Péter vagy akár Szűcs Lajos is?

Ebből annyi az igaz, hogy Zavadszky Ciprusra igazolt, míg Szűcs Lajos iránt egy menedzser érdeklődött. Velem ezen kívül senki nem tárgyalt, nem beszélt. Zavadszky egyébként ingyen lett a miénk és a szerződésében volt egy pont, ha talál magának külföldi csapatot, elmehet. Ő talált, megbeszélte velem és a szakvezetéssel, így elmehetett. Nyáron amúgy is lejárt volna a szerződése, és akkor ingyen is mehetett volna. Így, ha nem is kaptunk érte pénzt, de a fizetése is megmarad. Az ő pótlását megoldja László Csaba, ugyanakkor mondjuk Szűcsért, hiába kapnánk milliókat, hasonló formátumú kapus közel annyiba kerülne.

Kinek tartozik a klub?

Jelenleg senkinek, mert a játékosoknak fizetési haladékra tettünk ajánlatot, melyben leírtuk, hogy a tartozásokat március 31-ig rendezzük. Erre azonban a szabadságok miatt még nem mindenkitől kaptunk választ. Bízunk benne, hogy józanul gondolkoznak, és belátják, ez a klub érdeke.

A nyáron a játékosok "lázadása" nyomán menesztett korábbi edzőnek, Pintér Attilának sem tartoznak?

Neki sem. A Liga által hozott döntést - amely szerint szerződésszegést követtünk el Pintérrel szemben - megfellebbeztük, és biztosak vagyunk benne, hogy másodfokon nekünk lesz igazunk.

Nem bánta meg, hogy annak idején szerződtette, majd kiállt mellette?

#alt# Pintér Attila konfliktusba került szinte az egész csapattal. Úgy láttam, hogy mellé kell állnom, de amikor egy idő után már az volt érzékelhető, hogy a helyzet kibékíthetetlenné vált és írásban fogalmazta meg a csapat az edzővel kapcsolatos kifogásait, azt, hogy a játékosok nem tudnak együtt dolgozni vele, akkor az Rt. Igazgatósága elé került az ügy, amely az ismert módon döntött.

Ilyen körülmények között nem lesz könnyű a címvédés a jelenlegi trénernek, László Csabának. Kevés edzőt fogadtak annyira kétkedve, és kevés edzőnek sikerült magát ilyen rövid idő alatt megszerettetni a szurkolókkal.

Igyekszünk László Csabának megfelelő körülményeket biztosítani, de tudomásul kell venni, ez a magyar játékosok mentalitása: előbb a pénz legyen biztos, aztán a teljesítmény. Egyébként is mi mindig szeretünk az "asztal felett" játszani. Ezért csodálkozom némely Liga-ülésen, amikor egyes klubok frissen kinevezett képviselői nagy tervekkel és nagy számokkal "dobálóznak", aztán pár hónap múlva már sehol sincsenek.

És Ön meddig csinálja?

Nem vagyok már mai gyerek, tavaly sem voltam szabadságon, és nem szeretnék a "Fradi hősi halottja" lenni. Szeretnék a saját cégeimmel foglalkozni, utazgatni, kicsit pihenni. De ezt csak akkor, ha már sikerült egyenesbe rakni a Ferencvárost.