Gerzson
-3 °C
3 °C
Keszler Andrea
ma 11:39
Keszler Andrea
Rövidpályás gyorskorcsolya

Egy éve hunyt el Fehér Miklós

2005.01.25. 13:36
Egy éve már, hogy tragikus hirtelenséggel életét vesztette a magyar labdarúgás egyik legnagyobb tehetségének tartott Fehér Miklós. A Benfica légiósa a pályán esett össze, és hiába volt a gyors orvosi beavatkozás, már nem tudtak rajta segíteni. Portugáliában szoborral, szentmisével, nálunk fekete karszallaggal emlékeznek a fiatalon elhunyt játékosra.
Kedden már egy éve, hogy a Vitoria Guimaraes elleni (ebben a klubban játszik most Dragóner Attila) bajnoki mérkőzésen a pályán összeesett és nem sokkal később meghalt Fehér Miklós, a Benfica és a magyar labdarúgó-válogatott csatára. A magyar idegenlégióst José Antonio Camacho vezetőedző a hatvanadik percben cserélte be. Fehér, aki gólpasszt adott, a ráadásban kapott egy sárgalapot, majd mosolyogva tett két lépést, aztán lehajolt, megfogta két térdét, s összerogyott.

Fehér Miklós
Fehér Miklós
Csapattársai azonnal odarohantak hozzá, s egyikük tartotta a fejét, nehogy lenyelje a nyelvét. A csapatorvosok újraélesztéssel próbálkoztak. Eközben a két együttes játékosai és a szurkolók is döbbenten, könnyeikkel küszködve figyelték az eseményeket. Többen térdre rogytak, s imádkozni kezdtek. Camacho futballistáival együtt zokogott.

Életét azonban a gyorsan érkező orvosi segítség ellenére nem tudták megmenteni, a játékos a kórházban elhunyt. Fehér Miklóst nem csak Magyarország, de egész Portugália is gyászolta. Legutolsó klubja méltóképpen emlékezett meg róla, hiszen Luis Filipe Vieira, a Benfica elnöke bejelentette: visszavonultatják 29-es mezét, ilyen számot többé senki sem visel a csapat játékosai közül. Három nappal később, január 28-án játékostársak, sportvezetők és szurkolók búcsúztatták a győr-szabadhegyi köztemetőben Fehér Miklóst.

Emlékmúzeum, különleges kitüntetés

Június 17-én Győrött megnyílt a Fehér Miklós-emlékmúzeum, amelyben a január 25-én elhunyt válogatott labdarúgó relikviáit láthatják az érdeklődők. December 15-én a Sportcsillagok Gálaestjén a Fehér Miklós emlékének ápolásáért kitüntetést kapott a Benfica. Az Emberség-Sportbarátság elnevezésű elismerést, az erre az alkalomra Budapestre érkezett legendás Eusébio vette át, a lisszaboni klub elnökének, Luis Felipe Vieirának a társaságában. Az Év Sportolója-szavazás 47 éves történetében először fordult elő, hogy külföldi személy, illetve szervezet díjat kapott.

A Benfica győzelemmel, a válogatott vereséggel búcsúzott

Február 4-én a Benfica kétgólos győzelemmel búcsúzott el Fehér Miklóstól. A lisszaboni együttes a válogatott csatár halálát követően több mint egy hétig nem lépett pályára, majd a portugál bajnokság 20. fordulójának zárómérkőzésén Zahovic (28.) és Mauricio (66.) góljával nyert az Academica Coimbra ellen.

A halál oka: veleszületett szívrendellenesség
Április 14-én a portugál legfőbb államügyészség azt közölte a toxikológiai vizsgálatok eredményére hivatkozva, hogy természetes okokból halt meg Fehér Miklós. "A vérben alkohol, drog, gyógyszer és szteroid nyomaira nem bukkantak a szakemberek" - állt a hivatal közleményében.

A Jornal de Noticias ezzel együtt azt írta: olyan kór okozta a játékos halálát, amit korábban egyetlen vizsgálat során sem észleltek. A lap értesülése szerint "mérsékelt szívmegnagyobbodásról" volt szó. A boncolást követően került sor a szövettani elemzésekre. Portugál törvényszéki orvosszakértők úgy vélték, hogy veleszületett szívrendellenesség állhat Fehér halálának hátterében.

A Benfica játékosai, akiknek a mezén a szokásos szám felett ezúttal Fehér neve szerepelt, a találkozó kezdete előtt egymás kezét fogva egyperces gyászszünettel emlékeztek a magyar futballistára, a mintegy 55 ezer szurkoló a melegítés alatt Fehér Miklósról készült összeállítást követhetett figyelemmel két óriáskivetítőn. A lelátón több helyen a magyar játékos portréja, illetve nevével ellátott transzparens volt látható. (A lisszaboni mérkőzésen a vendégeknél pályára lépett Buzsáky Ákos, a 68. percben Tixiert váltotta.)

Március 31-én, hetvenöt perccel a Wales elleni barátságos mérkőzés előtt a magyar labdarúgó-válogatott tagjai - Lothar Matthäus szövetségi kapitánnyal együtt - Fehér Miklósra emlékeztek a Puskás Ferenc-stadionban, az MLSZ-emlékműnél. A találkozón aztán - melyen a szurkolók több transzparenst is kifüggesztettek Fehér Miklós emlékére, sőt néhányan mécsest is gyújtottak - a magyar válogatott vereséget szenvedett a tartalékosan felálló Wales együttesétől.

Idei megemlékezések magyar és portugál módra
Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke vasárnap Tarsoly Csabával, a győri labdarúgóklubot irányító gazdasági társaság tulajdonosával, valamint Horváth Cs. Attilával, a Győr-Moson-Sopron megyei Labdarúgó-szövetség elnökével együtt megkoszorúzták Fehér Miklós sírját.

Egyúttal jelezte, hogy az MLSZ a szülők által létrehozott múzeumnak adományozta a válogatott 2000. október 11-i, litvánok elleni idegenbeli mérkőzésének bekeretezett jegyzőkönyvét - a találkozón a csatár három gólt szerzett -, valamint az összecsapás alkalmából a vendéglátóktól kapott ajándéktárgyat.

Ezen kívül a szövetség megemlékezik a teremlabdarúgó-bajnokság vasárnapi debreceni döntőjében is, majd a válogatott Szaúd-Arábia elleni, február 2-i isztambuli mérkőzésén a játékosok fekete karszalaggal lépnek pályára. A walesiek elleni, február 9-i találkozó előtti edzőtáborozás során pedig az idegenlégiósokkal kiegészülő keret tagjai emlékezhetnek az egykori játékostársra.

Portugáliában ezzel szemben Január 22-én, szombaton este, a Beira Mar elleni bajnoki mérkőzés előtt felavatták Fehér Miklós mellszobrát a Benfica otthonában, az Új Katedrális-stadionban. A méretarányos, bronzból készült művet - Domingos Soares Franco alkotását - az egyesület elnöke, Luis Filipe Vieira és a néhai futballista családja - szülei és testvére - leplezte le az aréna egyik, ez alkalomból zsúfolásig megtelt aulájában.

Az elnök itt elmondta, a kórháztól megszerezték azt a szerelést, amelyben a támadó elhunyt, és egy vitrinben ezt is kiállítják a stadionban. A rendkívüli médiaérdeklődés közepette megtartott ünnepségen jelen volt többek között Eusébio, a Benfica legendás játékosa - aki egy koszorút is elhelyezett a szobornál -, Balogh József, Győr polgármestere és Balla János, Magyarország portugáliai nagykövete is. A tervek szerint kedden, a tragédia évfordulóján szentmisét celebrálnak a lisszaboni klub kápolnájában a játékos emlékére.