Géza
-12 °C
-4 °C
Jégkorong
ma 15:45

Dragóner: Sose hittem, hogy ennyire tisztelnek

2005.01.28. 09:17
A futballválogatottba egy év után visszakerült Dragóner Attila úgy érzi, harmincévesen ugyanolyan motivált, mint tíz évvel ezelőtt. A nyáron bonyodalmak közepette Portugáliába, a Guimaraesbe igazolt játékost az ősz All Star csapatába választották és úgy érzi, kivívta a megbecsülést azzal, hogy kitartott igaza mellett és nem ment vissza Belgiumba.
Dragóner Attila a nyáron a Ferencvárossal bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett, de úgy gondolta, külföldre szerződik. Az átigazolása azonban nem volt zökkenőmentes, két csapat is - a belga Molenbeek valamint a portugál Vitoria Guimaraes - ragaszkodott a magyar futballválogatott középső védőjéhez. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nem hozott döntést a vitatott ügyben, a két klub ugyanakkor megállapodott, és Dragóner októberben bemutatkozhatott az első osztályban.

Feljelentették a játékost
A pénteki Blikk arról számol be, hogy egy magyar lakberendező, Márton Attila elmaradt járandósága miatt feljelentette Dragóner Attilát. A szakember azt mondta a lapnak, hogy a válogatott futballista Mátyásföldön vett házának átépítését bonyolította egy szóbeli megállapodás alapján és a harmincmillió forintos összköltségből csak tizenkilencmilliót fizetett ki neki a házaspár. Az ügyben a rendőrségnek is közbe kellett lépnie, az építész ugyanis nem volt hajlandó átadni a kulcsokat. Dragóner felesége egyszer tisztázó beszélgetésre is hívta Mártont, de ügyvéd helyett verőlegényeket vitt magával, akik késsel halálosan megfenyegették a szakembert. Ezután döntött a feljelentés mellett.
A magyar játékos azóta három gólt szerzett, és az A Bola című napilap az ősz legjobb tizenegyébe választotta, külön érdem, hogy ebbe a csapatba csak portugál és brazil játékos kerülhetett be a lap osztályzatai alapján. Ezzel együtt Dragóner büszkélkedhet a liga legjobb védőjének járó címmel. A Vitoriánál mindössze négy csapat kapott kevesebb gólt, köztük a BL-címvédő Porto.

Többre, jobbra nem is számíthatott

A játékos az Index érdeklődésére elmondta, a csapattársai értesítették a hírről, miután gyorsan megvette az újságot, és örömmel látta, hogy egy számára ismerős név van a középhátvéd posztján.

"Azt már sohasem fogjuk megtudni, hogy jó döntést hoztam-e, amikor nem maradtam Belgiumban, de annyi tény: Portugáliában hamar és könnyen beilleszkedtem. Hazai szemmel és gondolkodással elképzelhetetlen, mennyire imádják itt a futballt, ami kétségkívül feldobott, és talán azt is megkockáztathatom, ebben a miliőben nem is lehet rosszul futballozni. Nagyon élvezem a mostani életemet, ennél többre, jobbra nem is számíthattam" - értékelt. Hozzátette, nem az anyagi kondíciók mellett választotta az országot, azok közel azonosak voltak a belgiumival.

Ugyanolyan motivált, mint tíz éve

A védő nem titkolta, kivívta a klub vezetőinek megbecsülését, amikor ki mert állni az igaza mellett, és látták rajta, hogy nagyon elszánt, mindenképpen Guimaraesben szeretne futballozni. "Sose hittem volna, ennyire tisztelnek a szurkolók, az utcán megállítanak és gratulálnak, emellett nem múlik el nap, hogy ne adjak autogramot. Az edzéseinken átlagban háromszáz drukker fordul meg, de amikor a Portótól igazoltunk egy játékost, akkor vagy ezren megnézték. Nem is tudom, itt nem dolgoznak?" - magyarázta.

Dragóner úgy érzi, hogy első, öt évvel ezelőtti légióskodása némileg elhamarkodott volt - a német második ligás Fortuna Kölnhöz szerződött -, most viszont feltétlenül váltania kellett. (2003-ben apróságokon múlt, hogy nem szerződött Törökországba.) "Annak ellenére, hogy már elmúltam harmincéves, ugyanolyan motivált vagyok, mint tíz évvel ezelőtt, és remélem, lehet még néhány szép évem ebben az országban. Pontosan tudom viszont, hogy egy pillanatra sem szabad lazítani, mert ha az ember magasra jut, akkor igen fájdalmas, ha visszazuhan a mélybe, és én ezt mindenképpen szeretném elkerülni" - vázolta helyzetét a középhátvéd.

Nem tettek le a nemzetközi kupáról sem

"Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vártam arra, hogy ismét a válogatottban felléphessek. Eddig huszonhétszer adatott ez meg nekem, és ha megint bizalmat kapok, biztosan ott leszek. Én még egyszer sem mondtam le a válogatottságot, és lehet, hogy közhely, de nekem még mindig megtiszteltetés" - nyilatkozott arról, hogy Matthäus egy év után ismét behívta a walesiek ellen készülő keretbe.

Dragóner kifejtette, jóllehet a csapata a tizedik helyen áll a bajnokságban, nem tartja lehetetlennek, hogy a hatodik helyre előrelépjenek, ami egyszersmind azt is jelentheti, hogy a nemzetközi kupában indulhatnak. "Négy ponttal vagyunk lemaradva, ha felépülnek végre a csatáraink, és a támadójátékunk hatékonyabb lesz, akkor mindenképpen megvan az esély a felzárkózásra" - fogalmazott.

Fehér Miklós emléke

Az Indexszel azt is megosztotta, hogy valamennyiszer, mikor a stadionba lép, eszébe jut, hogy Fehér Miklós Guimaraesben esett össze a pályán, és halt meg a mentőautóban. "A hétvégi meccsünk, a tragédia egyéves évfordulóján gyászszünettel kezdődött, a lelátó pedig tele volt Miki arcképét ábrázoló transzparensekkel. Akkor értettem meg véglegesen, mennyire szerették és tisztelték őt ebben az országban" - összegzett.