Piroska
-2 °C
5 °C

Belga bundabotrány magyar mellékszereplőkkel

2005.02.04. 18:35
A német után a belga futballéletet is bundázás rengeti meg: a gyanú szerint csúszópénzek döntöttek az előző idényben a kieső csapatokról. Az egyik gyanús meccsen a Charleroi színeiben pályára lépett a volt válogatott Lendvai Miklós is, a történet szenvedőjét, az Antwerpet foglalkoztatta tavaly Bukrán Gábort.
Majdnem két hete a német lapok vezetői hírei között szerepel az alsóbb osztályokban bíráskodó berlini Robert Hoyzer esete: a játékvezető manipulálta a meccseket, hogy a megfogadott eredmény alakuljon ki, és ő valamint megbízói jelentős összegeket kaszáljanak.

A Charleroi nem akart kiesni

Most a szomszédos Belgium szebb napokat látott futballját tépázza hasonló botrány: a hasselti ügyészség letartóztatási parancsot adott ki egy 59 éves férfi ellen, aki a gyanú szerint az előző szezonban manipulálta a St. Truiden-Charleroi és az Antwerpen-St. Truiden bajnoki mérkőzések végeredményét. A cél az volt, hogy a Charleroi ne essen ki az első osztályból.

Magyar fellépő is volt

Az előbbi mérkőzésnek magyar vonatkozása is van: a 2-1-es vendégsikerrel végződött februári találkozó nyolcvannegyedik percében csereként pályára lépett a korábbi válogatott Lendvai Miklós. A középpályás azóta a ciprusi Limasszolba igazolt, majd a téli szünetben visszatért Magyarországra, a Győri ETO-ba. A másik érintett egylet, a St. Truiden jelenleg foglalkoztatja a nemzeti együttesbe tavaly bekerült Hajnal Tamást, míg a szenvedő fél, az Antwerp tavaly a keretében tudta az egyszeres válogatott Bukrán Gábort, aki a két csapat ugyancsak gyanúba keveredett meccsén nem lépett pályára és azóta el is hagyta a belga egyesületet. A játékosokat péntek estig nem sikerült elérnünk.

A 2003/2004-es szezon hajrájában a Charleroi állítólag "különprémiumot" fizetett a St. Truiden néhány játékosának, hogy mindent tegyenek meg a konkurens Antwerpen legyőzéséért. A kárvallott - és az idény végén a másodosztályba csúszott - antwerpeniek megneszelték az "összeesküvést", és a belga szövetségnél tettek panaszt, majd miután ez következmények nélkül maradt, az ügyészséghez fordultak, azt állítván, hogy a St. Truiden és a Charleroi megegyezett egymással.

Az edzőt is kihallgatták

A hasselti nyomozók a három együttes érintett labdarúgói mellett az Antwerpen menedzserét és a nyári szünetben a St. Truidentől a Charleroi-hoz szerződött vezetőedzőt, Jacky Mathijssent is kihallgatták. Utóbbi sajtóértesülések szerint sms-ben ajánlott fel pénzt egy játékosnak egy Antwerpen elleni diadal esetére.