Benedek
-5 °C
5 °C

Napenergiával üzemel a Freiburg stadionja

2005.02.21. 11:18
A német Bundesligában szereplő csapat standionjának és a hozzá kapcsolódó létesítményeknek a szükséges energiáját napkollektorok gyűjtik össze. Ezzel a megoldással a dél-badeni csapat két dologban is egyedülálló: óvják a környezetet és kímélik az egyesület kasszáját.
Az SC Freiburg soha nem tartozott a német Bundesliga "nagymenő" klubjai közé - jelenleg éppen a kiesés ellen küzd -, ám egyvalamiben kitűnik a többi egyesület közül: kiemelt szerepet tulajdonít a környezetvédelemnek, a környezetbarát technikának.

Freiburgban süt a legtöbbet a nap

A dél-badeni térség Németország "napos csücske": ott a legmagasabb az éves napsütéses órák száma. Ezt ismerte föl az egyesület elnöksége, amikor évekkel ezelőtt elhatározta, hogy az új futballiskola épületének és a Dreisam-Stadionnak az energiaellátását megújuló forrásokra alapozza.

Ebben bizonyára szerepe van a labdarúgó egyesület vezetedzőjének. Az ötvenhat éves Volker Finke 1987 óta tagja a legnagyobb német környezet- és természetvédő egyesületnek, a NABU-nak. Emellett büszke tulajdonosa egy családi háznak, amelynek az energiafogyasztását a napfény biztosítja.

Hulladékfával üzemelő kazán a gyepszőnyeg szolgálatában

Veszélyben a VIP-páholyok
Elképzelhető, hogy a német labdarúgó Bundesligában szereplő kluboknak a jövőben le kell mondaniuk a különleges vendégek számára fenntartott VIP-páholyok üzemeltetéséből származó, több millió eurós bevételről. Ahogy a Hamburger Abendblatt című lap írta: az adóhatóság idén először nem engedte, hogy a város csapatának stadionjában, az AOL-Arenában ilyen luxuserkélyeket bérlő vállalatok leírják az adójukból ezt a költséget. Az érintetteknek a határozat több mint 100 ezer eurójukba kerül. Várhatóan a többi egyesület VIP-vendégei is hasonlóan járnak. Az újság szerint Németországban a különböző cégek, szponzorok évente 75-80 millió eurót költenek az ilyen páholyok bérlésére.

A klub utánpótlását biztosító focisuli csarnokának üvegtetején napkollektorok gyűjtik a sugarakat, ezzel az energiával működik a melegvíz-ellátás. Az épület fűtését és a gyepszőnyeg jég- és hómentességét hulladékfával üzemelő kazán biztosítja. Mindezt kiegészíti az épület korszerű hőszigetelése és olyan szellőző rendszer, amely nyáron friss levegővel, télen pedig a föld mélyéből nyert hővel látja el a helyiségeket.

Egész évben ingyen fűtés

A leglátványosabb lépés Freiburgban azonban kétségtelenül a stadion hónapokon át tartó átalakítása volt. Ennek nyomán tavaly ősszel került a helyére az utolsó napkollektor a huszonötezer férőhelyes Dreisam-Stadion északi tribünjének a tetején. Az összesen 2200 négyzetméternyi napelem a terv szerint képes lesz az egész sportlétesítmény éves energiaigényét fedezni.

A freiburgi beruházás az első, igen látványos lépés volt a dél-badeni régió becsvágyó napenergia-projektjének megvalósítása felé. A következő években mintegy nyolcezer négyzetméternyi napkollektort kíván az egyesület a futballiskola, valamint a közeli szolgáltató központ tetején elhelyezni.

A Dreisam- vagy Badenova-stadion
Férőhelyek: 25 000; 14 500 ülő- és 10 500 állóhely
A pálya építése: 1954
Átépítések: 1970 - megépült az első lelátó, 1980 - a fő tribün, 1993 - villanyvilágítás, 1999 - legutóbbi átépítés