Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Maradonának ötvenmillió eurót kell fizetnie

2005.02.23. 17:19
A futballtörténelem egyik legjobb játékosának, Diego Maradonának ötvenmillió eurós - tizenkét milliárd forintnyi - adótartozása van Olaszországban, amelyet a bíróság legutóbbi döntése szerint be is kell fizetnie. Ha nem fizet, mindenét elkobozzák, igaz Olaszországban, ahol hét éven át focizott, semmi tulajdona nincs.
Miközben a futballtörténelem egyik legjobb futballistája, Diego Armando Maradona Kolumbiában igyekszik kigyógyulni kábítószerfüggőségéből, illetve leadni jelentős súlyfeleslegéből, Olaszországban az adóhatóság azon dolgozik, hogy valahogy behajtsa több tízmillió eurós adótartozását.

Hárommillióból lett ötven

A negyvennégy éves klasszis 1985 és 1991 között futballozott az SSC Napoli csapatában, és ebben az időszakban hárommillió eurónyi lírát kellett volna befizetnie az olasz államkasszába. Ő viszont ezt azóta sem tette meg, így az infláció és a büntetések miatt az összeg ötvenmillió euróra - 12,1 milliárd forint - nőtt.

Maradona ügyvédei azzal védekeztek, hogy az exfocista sosem kapott hivatalos értesítést, ám a bíróság legutóbbi döntésekor ezt elutasította, és fizetésre kötelezte a sztárt.

Maradonát lehetetlen utolérni

"Az adóhatóság azzal indokolta döntését, hogy védencemet nem lehetett megtalálni" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Vincenzo Siniscalchi, Maradona egyik képviselője. A volt klasszis tizennégy éve nem él Nápolyban, amikor kokainfogyasztáson kapták, a labdarúgástól eltiltották, és elhagyta az országot.

Ha Maradona meghatározott időn belül nem fizet, eljárás indul ellene. Az olasz törvények értelmében viszont akkor sem tartóztathatják le, ha esetleg visszatér Olaszországba, csupán ottani ingatlanjait és ingóságait kobozhatják el.

Nyugodtan forgathat Kusturicával

Ez viszont igen nehéz feladatnak ígérkezik, mert Siniscalchi szerint "Maradonának olasz területen semmije nincs". Aggódnia tehát nem kell, nyugodtan pihenhet, fogyókúrázhat és készülhet a róla szóló dokumentumfilm forgatására, amit a világhírű rendező, Emir Kusturica készít el.