Ágnes
-1 °C
2 °C

A Chelsea első trófeája Mourinhóval

2005.02.28. 00:33
A Chelsea vasárnap Cardiffban fordulatos meccsen 3-2-re nyert a Liverpool ellen az angol Ligakupa döntőjében. Ez az első cím, amelyet a sztáredzővel, Jose Mourinhóval nyertek a londoniak, de a portugál szakember azt mondta, neki ez nem jelent semmi különöset, az újságíróknak pedig azt üzente, fogják be a szájukat.
A szerdai, barcelonai Bajnokok Ligája nyolcaddöntő előtt azt mondta Jose Mourinho, a Chelsea edzője, hogy az együttes irányítása alatt még nem kapott ki kétszer egymás után. A katalán városban ez megtörtént és félő volt, hogy a sérülésektől tizedelt csapat sorozatban harmadik vereségét is begyűjti a Ligakupa vasárnapi, cardiffi döntőjében.

Gól rekordgyorsasággal

A Liverpool a ligakupadöntők történetének leggyorsabb góljával indított és negyvenöt másodperc után megszerezte a vezetést. John Arne Riise a télen érkezett spanyol klasszis, Fernando Morientes passzából talált be.

A londoniak folyamatosan vették át az irányítást és a fordulás után már Jerzy Dudek bravúrjai is kellettek ahhoz, hogy a vörösök őrizzék előnyüket. Negyedórával a vége előtt a 'Pool kis híján növelte előnyét, néhány perccel később azonban a Ferreira szabadrúgásába szerencsétlenül belenyúló Steven Gerrard a saját kapujába talált, ezzel visszaadta az esélyt a kékeknek.

Egyenlítés öngólból

A gólörömben nem tudott magán uralkodni a Chelsea utóbbi időben kifejezetten izgága edzője szájára tett ujjával intett a liverpooli közönségnek, amit Bennett játékvezető piroslapra tartott érdemesnek. Így a szakvezető tévén nézhette végig azt, hogy csapata a hosszabbításban begyűjti irányítása alatti első trófeáját. A ráadás második félidejében néhány perc alatt gyorsan kétszer is eredményesek voltak a londoniak: rögtön a fordulás után Drogba egy bedobás után az ötösről talált be, majd Gujohnsen passzából Kezman közelről lőtte a harmadikat.

A Liverpool még szépített, Nunez gólja azonban már nem befolyásolta a kupa sorsát.

Az újságírók fogják be a szájukat

A meccs utáni nyilatkozatában Mourinho "tisztázott" néhány kérdést. A portugál közölte, beintése nem az ellenfél drukkereinek, hanem az újságíróknak szólt. A futballszövetség - függetlenül attól, hogy kinek szólt a gesztus - valószínű fegyelmi eljárást fog indítani a kupanyertes klub edzőjével szemben. "Azt hiszem az újságírók túl sokat beszélnek és meg akarják semmisíteni a Chlesea-t. Várjanak kicsit, ne szólaljanak meg rögtön" - fogalmazott a londoniak edzője.

"Elvesztettünk egymás után két meccset és maguk el akarják venni az önbizalmunkat, nyomás alá akarnak helyezni minket. De én nem érzem a nyomást, esélyük sincs engem megroppantani" - mondta.

Egy újabb trófea, na és?

A folyamatosan fennhéjazó portugál, aki tavaly BL-t nyert a Portóval, egyenesen az egész angol futballt oktatta ki: "Azt olvastam, sokat kell javulnom az angol futball terén. De az egész országban egyedül Sir Alex Ferguson nyerte meg BL-t, akkor miben kellene nekem javulnom?"

Mourinho azokat is helyre tette, akik túl nagy jelentőséget tulajdonítanának a kupanyerésnek. "Semmi különös. Nekem csak egy újabb trófea, van már néhány. De boldog vagyok, mert a szurkolóknak, a klubnak és főleg a játékosoknak nagyon sokat jelent" - értékelt.

Angol Ligakupa, döntő
Chelsea-Liverpool 3-2 (0-1, 1-1, 1-1) - hosszabbítás után
Gól: Gerrard (79., öngól), Drogba (107.), Kezman (112.), illetve Riise (1.), Nunez (113.)
Az eddigi győztesek
7: FC Liverpool
5: Aston Villa
4: Nottingham Forest
3: Tottenham Hotspur, Leicester City, Chelsea
2: Manchester City, Wolverhampton Wanderers, Norwich City, Arsenal,
1: Birmingham City, West Bromwich Albion, Queen,s Park Rangers, Leeds United, Swindon Town, Stoke City, Oxford United, Luton Town, Manchester United, Sheffield Wednesday, Blackburn Rovers, Middlesbrough