Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megalakult a 2012-es futball-Eb szervezőbizottsága

2005.04.08. 16:45
A horvát és a magyar oldalról is hat-hat fő tagja a bizottságnak, a horvátoknál már a helyszínek is biztosak. Az NSH azonban csak akkor utal pénzt a pályázatra, ha az tuljut a novemberi első körön.
"A Nemzeti Sporthivatal jelenleg nem utal pénzt a pályázatra, erre csak akkor kerülhet sor, ha az UEFA november 7-i szűkítése után - amikor a hétből hármat választanak ki a továbblépésre - a pályázat állva marad" - mondta Ábrahám Attila, az NSH elnöke azon a sajtótájékoztatón melyet pénteken tartott az MLSZ abból az alkalomból, hogy megalakultak a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezéséért harcba szálló magyar-horvát közös pályázat előkészítő bizottságai.

Tizenkét fős bizottság

A Magyar Labdarúgó Szövetség székházában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mindkét bizottság hat főből áll, s egyaránt képviseltetik benne magukat a szövetségek és az állami sportvezetés.

A magyar oldalon Ábrahám Attila, az NSH elnöke, Füleky András, az NSH elnökhelyettese illetve Bozóky Imre MLSZ-elnök, Berzi Sándor főtitkár, Makrai Balázs, és a projekt magyar menedzsere, Szalay Péter tagja a fórumnak. A két bizottság a legfontosabb kérdésekben közösen hozza meg döntéseit.

Az államfők támogatják az ötletet

A horvát sportminiszter-helyettes, Romana Caput-Jogunica jelezte, a megbeszélésen határoztak arról is, hogy mindkét országban kezdeményezik majd egy-egy szakmai bizottság felállítását, amelyben a különböző minisztériumok képviselői lesznek jelen. "Az kifejezetten előnyös, hogy mindkét ország kormányfője támogatja a pályázatot" - mondta a sportminiszter-helyettes.

Ábrahám Attila szerint nem ütközik akadályba, hogy egységes parlamenti döntés szülessen az ügyben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindenképpen előnyös megítélést jelent az UEFA-nál, ha a kandidálást széles körben támogatják az adott országokban. Ábrahám ugyanakkor elmondta, minden érintett tárcából (jog, gazdaság, idegenforgalom) szeretnének egy-egy szakembert a szervezőbizottságba.

A horvát helyszinek már biztosak

Bozóky Imre kiemelte, hogy a bizottságoknak gyorsan és hatékonyan kell majd dolgozniuk, hiszen nagyon közel van július 21., a pályázati dokumentáció leadásának határideje. Továbbá kitért arra is, hogy a horvát fél már megnevezte a négy lehetséges helyszínt: a nyitómérkőzésnek Zágráb adna otthont, továbbá Rijekában, Splitben és Eszéken rendeznének mérkőzéseket.

A magyar oldalon ilyen lista még nem készült, Szalay Péter pedig ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a korábbi pályázatokban megnevezett helyszínek nem élveznek előnyt az azokból kimaradtakkal szemben. (Az azonban valószínű, hogy Budapest mellett Győr, Debrecen, Székesfehérvár, Pécs és Zalaegerszeg lehet potenciális jelölt.) A projekt magyarországi vezetője éppen ezért az egyik legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a lehető legrövidebb időn belül tárgyaljanak a szóba jöhető városok képviselőivel.

A két fél legközelebb április 29-én, Zágrábban találkozik, ám az Eb szlogenjéről és logójáról már a jövő héten döntés születik. Magyarország és Horvátország mellett Lengyelország Ukrajnával közösen jelentkezett a 2012-es Eb rendezésére, míg Görögország, Oroszország, Olaszország, Törökország és Azerbajdzsán egyedül adna otthont az eseménynek.