Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Kézzel 'fejelt' gól, álomdöntők, ismeretlen meglepetéscsapatok

2005.05.01. 13:35
Az elmúlt negyven év futball-világbajnokságainak legemlékezetesebb mérkőzéseit gyűjtötte össze a jövő évi vb előtt a FIFA. A nemzetközi szövetség szerint az 1966 és 1998 közötti időszakból csak három finálé fért be a legjobb tizenöt találkozó közé, amelyek között szerepel Észak-Korea, Kamerun egy-egy találkozója is. A számunkra legfontosabb, 1966-ban játszott magyar-brazil hiányzik a felsorolásból.
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) honlapja már részletesen foglalkozik a 2006-os labdarúgó-világbajnokság beharangozásával. Többek között az elmúlt negyven esztendő legemlékezetesebb vb-meccseit is összegyűjtötték a jövő évi, németországi torna hivatalos oldalán. A szerkesztők az 1966-tól 1998-as vb-ig terjedő időszak tizenöt legemlékezetesebb vb-meccsét szedték össze.

Észak-Korea és az évszázad gólja


Anglia-Németország 1966
Az 1966-os világbajnokságról két mérkőzést emel ki a honlap. Az angliai tornáról elsőként a Portugália-Észak-Korea negyeddöntőt, melyen az addig remeklő ázsiaiak - a csoportjukban többek között az olaszokat búcsúztatták - az első félidőben már három góllal vezettek, de a luzitánok Eusebio négy góljának köszönhetően fordítottak. A másik összecsapás "értelemszerűen" a döntő, melyen az angolok 4-2 arányban verték a németeket, többek között Geoff Hurst három góljával, köztük az évszázad góljának választott találattal, amikor a kapufáról lepattant labda a gólvonalon kívül ért földet.

Kétszer az olaszok és a hollandok

Önnek melyik vb-meccs volt a legemlékzetesebb?

 • 192
  Kár, hogy kimaradt az 54-es vébédöntő
 • 81
  Egyértelmű, a mexikói 0-6
 • 78
  A Salvador elleni 10-1
 • 76
  Maradona angolok elleni góljait nem lehet felülmúlni
 • 74
  Kamerun és Roger Milla az angolok ellen
 • 63
  Az olasz-brazil 82-ből
 • 39
  Baggio és kihagyott tizenegyese 94-ből
 • 18
  Nem láttam, de a 66-os döntő
A négy évvel későbbi, mexikói vb-n az olasz-német elődöntőt, illetve a brazil-olasz döntő említi a honlap. Az 1970-es elődöntő minden idők egyik legváltozatosabb meccsét és az olaszok hosszabbításban elért 4-3-as győzelmét hozta. Az olaszok aztán elfáradtak a számukra szokatlan, magaslati környezetben, így a finálé inkább a 4-1-re nyerő brazilok parádéjának köszönhetően került be a listára.

A négy, illetve nyolc évvel későbbi vb-kről csak egy-egy meccset említenek meg, igaz, a hollandok mindkettőben szerepeltek. '74-ből a holland-brazil negyeddöntőt emelik ki, melyen az előző világbajnok dél-amerikaiak két góllal maradtak alul a kor talán legszebb futballját játszó hollandokkal szemben, akik végül a döntőben ugyancsak veszítettek, a házigazda németektől kaptak ki. A négy évvel későbbi vb-ről az argentin-holland döntőt elemzik, melyen a hazaiak hetvenkétezer néző előtt hosszabbításban arattak 3-1-es diadalt.

Rossi és Maradona parádéi


Argentina-Anglia 1986
A '82-es és a '86-os világbajnokságról került be a legtöbb találkozó, szám szerint három-három. A spanyolországi viadalról a Paolo Rossi diadalmenetét és mesterhármasát hozó olasz-brazil (3-2), a 3-3-as döntetlen után tizenegyesekkel eldöntött német-francia elődöntő, illetve az olasz-német döntő (3-1) került be a klasszikusok közé. A mexikói tornáról a legemlékezetesebb találkozók közé válogatták az argentinok Diego Maradona kézzel ütött, illetve zseniális szólógóljával 2-1-re megnyert, angolok elleni meccsét, valamint meglepetésre a 4-3-as belga-orosz nyolcaddöntőt, és a sokak által "vb-döntőnek" titulált francia-brazilt (1-1), mely után az európai csapat büntetőkkel jutott tovább.

Kamerun és Nigéria is a listán


Anglia-Kamerun 1990
Miközben a '80-as évek vébéiről ilyen sok meccs került a listára, a soron következő három viadalt csak egy-egy meccs képviseli. Az egyik leggólszegényebb világbajnokságról, a '90-es olaszországi viadalról az Anglia-Kamerun negyeddöntőt emelik ki, melyen Gary Linekerék csak hosszabbításban tudták legyűrni az akkorra már a fél világ szimpátiáját élvező afrikaiakat. A négy évvel későbbi, egyesült államokbeli tornán ismét egy brazil-holland meccset emeltek ki, melyen a későbbi győztes brazilok 3-2-es győzelmet arattak.

A '98-as franciaországi világbajnokságon számtalan jó meccset játszottak, a FIFA-nál mégis csak a Nigéria-Spanyolország (3-2) csoporttalálkozót "szerették", így ez lett a tizenötödik meccs a legjobbak között.

Szerintünk kimaradt
Mint minden szubjektív válogatással, a FIFA gyűjtésével is lehet vitatkozni. Néhány olyan vb-találkozó, amely talán beleférhetett volna a legjobb tizenötbe.

A '66-os vb talán legjobb meccse - és ezt nem a hazafiasság mondatja - a magyar-brazil volt, Albert Flórián parádéjával, Bene Ferenc gyors góljával és Farkas János legendás kapáslövésével. Négy évvel későbbről még említést érdemel a csoportküzdelmek során rendezett brazil-angol (1-0), valamint a negyeddöntőben játszott német-angol (3-2), mely az előző vb-döntő "visszavágója" volt.

Ugyancsak kihagyták a '74-es vb-döntőt, melyen a hollandok már az első percben vezettek, de a németek még az első félidőben fordítottak. A fordulás után hiába mutatott be szinte tökéletes futballt a holland együttes, nem sikerült egyenlítenie. '78-ból "kifelejtődött" a holland-német és a holland-olasz csoportmeccs, valamint a másik csoport argentin-brazil összecsapása.

Az 1982-es vb-ről, ha nem is a játék, de a rekordot jelentő tíz gól miatt bekerülhetett volna a magyar-salvadori meccs. Ezen kívül a csoportmeccsek során játszott angol-francia (3-1) és a negyeddöntős brazil-argentin "örökrangadó" is átlag feletti meccs volt. Négy évvel később két dán meccs érdemel még említést, hiszen a skandinávok Uruguay elleni 6-1-es győzelme után sokan minimum már az elődöntőben látták Olsenéket, de a spanyolok egy másik gólzáporos meccsen Butragueno négy góljával 5-1-gyel küldték haza őket.

A '90-es vébé valóban nem kényeztette el a futballt szeretőket, de a német-holland 2-1-es nyolcaddöntő mindenképp megemlítendő. A négy év múlva rendezett vb-ről kifelejtődött a román-argentin (3-2) nyolcaddöntő, amely talán a vb legjobb meccse volt.

Ennél is feltűnőbb hiányzók vannak '98-ból, hiszen a nyolcaddöntők közül az angol-argentin (2-2), míg a negyeddöntőkből a brazil-dán (3-2) meccs is kiemelkedett, miként a két elődöntő (brazil-holland 1-1 és francia-horvát 2-1) is remek mérkőzést hozott.