Sára, Márió
2 °C
6 °C

Beckham is így kezdte

2005.05.12. 13:00
A Manchester United futballakadémiájának főépülete ugyan olyan, mint a profik központja. Már a kilencévesek is a sztárokéval azonos minőségű, fedett pályán edzenek, az övékkel megegyező felszerelést használhatnak, és ha kell, tizennégy éves koruktól a klub neveli őket.
Néhány percre az Old Traffordtól található a Manchester United edzőközpontja, ahova kísérő nélkül nem érdemes érkezni, de a klub mezszponzora, a Vodafone autójában ülve nem gond az átjutás a két ellenőrzőponton.

A kis bekötőúttól jobbra fordulva a felnőtt csapat edzőcsarnoka, balra az MU-futballakadémia épülete áll, egyébként focipályák, amerre csak ellátni. Szombat, meccsnap van, így a profik nincsenek a bázison.

Olyanok, mint a sztárok, csak kisebbek


Tekintse meg képeinket!
Az utánpótlásnak épített, futballpályánál is nagyobb, impozáns tégla- és üvegépület előtt a United marketingmenedzser-asszisztense, Matt Williamson fogad. Rögtön a bejárat fölött Matt Busby és Sir Alex Ferguson portréja látható, egy-egy idézettel a két edzőlegendától.

Az emeleti étkezőben futballistaforma gyerekek ülnek. Mindannyian fekete egyenszerelésben, pont olyanban, mint amiben Rooney-ék is tréningeznek. Csapzottnak tűnnek, és Matt gyorsan el is árulja: az U15-ös korosztály épp most fejezte be a gyakorlást.

A legalább húszasztalos étteremben alig hármat foglalnak el, beszélgetnek, iszogatnak, de a falra függesztett tévére csak ritkán pillantanak - a Chelsea meccse megy, élőben.

Kilencmillió fontba került a komplexum

A kantinból a földszinti öltözőfolyosóra jutunk, miután Matt bepötyögte a kódját. Kétoldalt szobák, a 'treatment roomban' például három gyúróasztal és valamilyen elektronikus gép áll. Edzés után szinte kötelező a masszázs, de ide járnak a kisebb sérüléssel kezelt gyerekek is. Valószínűleg nem véletlen, hogy a szomszéd szoba az egyik edzőé.

Öltözőből talán tíz is van itt. "Három éve négymillió fontból húzták föl ezt az épületet, és majdnem minden benne van, mint a szemközti, még ennél is modernebb csarnokban. Az ötmillióba került, van medencéje, szaunája és olyan orvosi szobája, amelyben még kisebb műtéteket is lehetne végezni" - világosít fel az idegenvezető az összesen 3,2 milliárd forintért épült komplexum jellemzőiről. A világ leggazdagabb klubjánál persze, mindez alapkövetelmény.

Világklasszisok közt

A folyosón falán az MU történetének legnagyobb játékosai, Bobby Charlton, George Best és társaik képei lógnak, majd David Beckham óriási fotójába botlunk, szemközt Ryan Giggsszel. Innen előbb a balra lévő, nyitott műfüves pályára, majd a fedett, szintén műgyeppel borított szabvány méretű futballpályára jutunk. Hamar feltűnik, hogy itt nem a Magyarországon ismert, fekete gumitörmelékkel oldják meg, hogy puha legyen a talaj.

Nincs edzés, így a harmincas éveiben járó Matt-tel passzolgatunk egy kicsit. Ő is MU-nevelés volt, járt az akadémiára, de végül a kevésbé nívós városi riválisnál, a Citynél kötött ki. Később kisebb csapatokban profiskodott, ám három perc után NB I-es szerződést ajánlok neki.

A legügyesebbek közül is a legügyesebbeket

Nevet, és inkább elmondja, kik is jöhetnek az elit focisuliba: "A Manchester United játékosmegfigyelői ötvenmérföldes körzetben járják az iskolákat és a kisebb egyesületek pályáit, és kiválasztják a legügyesebb gyerekeket. Már egészen kicsiket, hat-hét éveseket is. Meghívják őket egy napra az MU-akadémiára, ahol kisebb tornákat rendeznek nekik. Ez valójában próbajátékszerű megmérettetés, és a legjobbak vagy felvételt nyernek az akadémiára, vagy tovább figyelik őket, és ha betöltik a kilencéves kort, idekerülnek".

Mattet új idegenvezető váltja, a suli egyik ötven körüli edzője, Louie Gwaltry, aki már évek óta az akadémián dolgozik. Pillanatnyilag a legfiatalabbakkal, a kilencéves korosztállyal (U10) foglalkozik.

David Beckhamnek is volt pótmamája

"Semelyik korcsoportnak nincs külön trénere, voltak már idősebb játékosaim is" - mondja, és felvilágosít, hogy itt a korosztály szigorúan az ugyanabban az évben született játékosokat jelenti. A magyar szokással ellentétben minden gyerek egyidős, hiszen már egy év különbség is sokat számíthat.

Természetesen a foglalkozásokat az iskolához igazítják, délután négy előtt nem is kezdődik edzés. A gyerekeket akkorra hozzák, míg be nem töltik a tizennégyet, amikor - ha még mindig megfelelően teljesítenek - a központ közelébe költözteti őket a klub, nevelőszülőkhöz. "David Beckham is pontosan így kezdte, de a maiak közül Ryan Giggs, Paul Scholes és a Neville-fivérek is az akadémiáról kerültek a nagycsapathoz" - árulja el Louie, és az edzésmódszerekről is beszél. "Minden nap csak egyszer tréningeznek, nem csak a kisebbek, de a profik is. Ha például szombaton meccs van, vasárnap csak a sérültek jönnek le egy kis kezelésre, majd a hétfő mindenkinek szabad. Keddtől péntekig sorozatban edzünk" - így néz ki egy átlagos MU-hét.

A profi játékosok tanulni járnak vissza


Klikk a képre!
A fiataloknak már az is elég ösztönzés, hogy a Manchester Unitedben játszhatnak, de a profik közvetlen jelenléte még többet adhat. "Természetesen rendszeresen átjönnek - meséli Louie -, már csak azért is, hogy tanuljanak tőlünk. A Neville-fivérek és Roy Keane is edzőnek készülnek, gyakran megnézik, milyen gyakorlásokat vezénylünk. Főleg Keane jár le, nem is véletlen, hiszen valószínűleg ő lesz Alex Ferguson utódja".

Kiderül továbbá, hogy összesen nyolc korosztályt futtat az akadémia, a legnagyobb az U17-es, utána már a profik közelében, a másik létesítményben edzenek tovább a tehetségek. Kimegyünk a szabadba, és a pályákra pillantva Louie azt is megmutatja, ki hol játszik.

A nagyoktól legtávolabb a legkisebbek fociznak, majd évről évre közelednek a felnőttek pályájához, amit így magyaráz: "Lépésről lépésre haladnak, hogy egy napon profik legyenek. Szerintem ennél jobb motiváció nem létezik."