Sára, Márió
2 °C
6 °C

Gera Zoltán üdítősdobozról mosolyog

2005.05.23. 16:20
Ronaldinhóval, Roberto Carlosszal vagy Thierry Henryval kerülhet egy csapatba Gera Zoltán - legalábbis reklámfilmekben. Az angol West Bromwich Albionban idén az angol liga sztárjai közé emelkedett futballista ugyanis első magyar sportolóként a Pepsi reklámarca lett.
Szinte rezzenéstelen arccal nézte végig a róla szóló, góljait bemutató klipet Gera Zoltán, az angol első osztáylú West Bromwich Albion válogatott futballistája, melyet egy budapesti bevásárlóközpont mozijának kistermében vetítettek. Nem egy új játékfilm bemutatójára hívták össze az újságírókat, hanem hogy bejelentsék: Gera ismét bekerült egy álomcsapatba, méghozzá olyan társak mellé, mint David Beckham, Roberto Carlos, Ronaldinho, Thierry Henry.

Az ára jócskán megugrott

#alt# Az Angliában futballozó játékos egyesületével bentmaradt a Premiershipben, a soccernet.com az év angol csapatának jobboldalán kezdő helyet szavazott neki, s több élvonalbeli klub is szívesen a soraiban tudná a magyar középpályást. A Ferencváros korábbi játékosát tavaly másfélmillió fontért igazolta le a WBA, de mára többszörösét éri a vételárának, sőt, edzője, Bryan Robson húszmillió fontos (7,3 millárd forintos) kivásárlási díjat állapított meg Gerára, nem titkolva ezzel, hogy szeretnék megtartani a bajnokság során hat találatot és öt gólpasszt jegyző kiválóságot.

Kakukktojás a nagy vállalatnál

Felfokozott az érdeklődés a támadó iránt, Puskás után Gera lehet a második olyan játékos, akinek a neve említésekor a külföldiek számára a magyar futball jut az eszébe. Ezt ismerte fel a Pepsi és szerződést kötött vele: a WBA játékosa a cég magyarországi arca lesz ebben az évben, űdítősdobozokon, flakonokon, reklámokban találkozhatunk majd Gerával. Tárgyalnak ugyanakkor a 2006-os, világméretű kampányban való szerepvállalásáról.

Ő az első magyar sportoló, akit a Pepsi felkarolt. "Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen nagy vállalat reklámembere lehetek, és olyan nevekkel említenek egy sorban, mint Ronaldinho. Egyből arra gondoltam, ki a kakukktojás. Gondolom még én, de igyekszem megközelíteni őket mentalitásban és hozzállásban. Ha lehetne választani, hogy kivel szeretnék egy reklámban szerepelni, akkor Ronaldinhóra esne a voksom, jó lenne egy közös trükkel előrukkolnunk." - összegzett Gera Zoltán.

Gera cáfolja a sztárklubok érdeklődését

A sajtótájékoztatón szóba került Gera esetleges eligazolása. A játékos mind a Tottenham, mind az Aston Villa, mind pedig a Liverpool érdeklődését cáfolta: "Amikor olvasom az újságokban, hogy mely csapatokkal hoznak hírbe, csak mosolygok. Nekem jelenleg nincs menedzserem, Vladan Filipoviccsal kiszerződésemésig volt csak érvényes megállapodásunk, sem engem, sem pedig a klubomat nem kereste fel eddig senki. Csapattársaim közül persze van olyan, aki marasztal, s van olyan, aki szerint nyugodtan futballozhatnék nagyobb egyesületnél is."

A meccs után elkeseredik

Gera szerint jó példa az ő esete arra, hogy egy magyar játékosból is lehet elismert futballista, ha külföldre szerződik. "Tudtam, miért megyek ki, tudtam, hogy ez életem lehetősége. Ha pályára lépek Angliában, mindig eszembe jutnak a harkányi évek, a pályafutásom eleje. Visszagondolok arra, honnan indultam, és ez segít megbecsülnöm a jelenlegi helyzetem. Nagyon sokat köszönhetek ugyanakkor Istennek" - idézte fel érzéseit.

A magyar válogatott csapatkapitánya elárulta, hogy a meccsek után mindig elkeseredik, mert rájön: még sehol sem tart. Az irígylésreméltóan szerény sportember kedvenc stadionja Angliában a Manchester United arénája, de mint mondta, az Old Trafford sem veheti fel a versenyt hangulatban a WBA otthoni meccseivel.

Nem bíztatták az elején

A WBA-ba való beilleszkedésével kapcsolataban megjegyezte, hogy érkezésekor előző trénere, Gary Megson azt mondta neki, ne keseredjen el, de három hónapig nem nagyon fog játszani hiányos angol nyelvtudása és a számára szokatlan ritmus miatt. Ezzel ellentétben Gera az első mérkőzésén góllal debütált, s olyannyira sikerült felvennie a ritmust, hogy egyedüli WBA-játékosként minden bajnoki találkozón pályára lépett.

Arról, hogy az év angol álomcsapatába válogatták csak annyit mondott: "Talán ez egy megelőlegezett bizalom."

Gera kézfeje jelenleg sínben fekszik, de orvosai bizakodóak, és azt mondják: játszhat a válogatott soron következő, június 31-ei találkozóján.