Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Bolgár-magyar hekk a futballistaszavazáson

2005.06.07. 14:08
Komoly vitára adhat okot, ki volt az elmúlt évtizedek legjobb labdarúgója. A bestfootballer.com oldal olvasói és szavazói szerint ez a cím a bolgár Hriszto Sztoicskovot illeti meg, míg a második helyen Puskás Ferenc áll.
A magyar és a bolgár labdarúgó-válogatottnak is szinte csak matematikai esélye van, hogy továbbjusson selejtezőcsoportjából a 2006-os világbajnokságra. Az Eb-leszerepelt déliek és a világversenyre évek óta ki nem jutó mieink szurkolói inkább a múltból élnek - derült ki egy most zajló internetes szavazáson.

Érthetetlen jelölések

A bestfootballer.com oldalon az elmúlt évtizedek kiemelkedő játékosaira lehet szavazni, Pelétől Zinedine Zidane-ig, vagy éppen Sir Stanley Matthews-tól Diego Maradonáig. Összesen nyolcvankét játékos közül lehet választani, igaz, az összeállításban szerepel több "meglepő" név is. Nem biztos például, hogy az elmúlt évtizedek legjobbjai között helye van a kolumbiai kapuslegendának, René Higuitának, vagy a finn Jari Litmanennek, de az egykori olasz kapus Walter Zenga, vagy a japán Nakata jelölése is több, mint furcsa.

Barcelona-Real Madrid párharc

Mi az a bestfootballer.com?
A bestfootballer.com csak az egyike a szavazással foglalkozó oldalnak, amelyek a poll24.com-ról érhetőek el. A poll24.com-ot a német webimperium.com tartja fenn. Az oldal készítői leírják, hogy szavazásaik természetesen semmilyen szempontból nem reprezentatívak, de az adattorzítás érdekében egy gépről naponta legfeljebb egy szavazat adható le.

Úgy tűnik, a legaktívabban a magyar és a bolgár szurkolók szavaznak, hiszen az élen hatalmas fölénnyel áll a jelenlegi bolgár kapitány Hriszto Sztoicskov (41,4 százalék) és az elmúlt évszázad magyar sportolójának választott Puskás Ferenc (27,7). A magyarokon és a bolgárokon kívül elképzelhető, hogy a spanyolok a legaktívabbak, de akkor egy külön Barcelona-Real Madrid párharc van kialakulóban.)

A két vezető után a harmadik helyen a jelenkor egyik kiváló játékosa, Michael Ballack áll, a szavazatok 8,5 százalékával. Mögötte nem kis meglepetésre a horvát Davor Suker következik 4,2 százalékkal. Ezután újabb nagy "szakadék", hiszen a sorban ötödik Ronaldo a szavazatoknak csak az 1,8 százalékát kapta. Még nála is gyengébben teljesített klubtársa az angol David Beckham (1,3 százalék), míg az elmúlt évszázad legjobbjának választott Pelé 1,1, Maradona és Ronaldinho pedig kerek 1-1 százalékot kapott.

Matthäus a lista 29. helyén

Beckenbauer közel kétszáz szavazatot kapott, ami 0,9 százalékot jelent, míg Zidane 156 voksa 0,7 százalékhoz volt elég. A jelenlegi magyar szövetségi kapitány Lothar Matthäus negyvennégy szavazatával 0,2 százalékot gyűjtött, és a lista 29. helyére került. A többiek a "futottak még" kategóriába tartoznak, de például Eusebio és Bobby Charlton tizenegy szavazata még a 0,1 százalékhoz sem volt elég.