Piroska
-2 °C
5 °C

Angliában kedvenc, itthon mégsem válogatott

2005.06.08. 08:07
Tizenkilenc évesen igazolta le az MTK kispadjáról a Porto Buzsáky Ákost, és ugyan egy mérkőzésen helyet követelt magának José Mourinho UEFA-kupa-győztes csapatában, várakozásai nem igazolódtak. A középpályás így az év elején elhagyta a portugál sztárcsapatot, és az angol másodosztályú Plymouth szurkolói gyorsan megkedvelték.
Buzsáky Ákos január huszonkettedikén a Preston ellen mutatkozott be a Plymouth színeiben az angol másodosztályban. Az első osztályról csak az osztályozón lemaradó vendégcsapat 2-0-ra nyerni tudott Plymouth-ban, ám Buzsákyéknak a szezonban ez volt az utolsó vereségük, így simán bennmaradtak a huszonnégy csapatos ligában.

Nem okozott csalódást

A középpályás úgy vélte, hogy őt épp azért igazolták le a Portótól, hogy a biztos bennmaradás sikerüljön. "Azt hiszem, nem okoztam csalódást, a Watford ellen győztes gólt szereztem, és ugyan még voltak jobb meccseim is ennél, ez volt a legeredményesebb fellépésem" - értékelt az Indexnek a Magyarországon tartózkodó játékos.

Buzsákyt nagyon gyorsan megkedvelték a drukkerek, az utolsó bajnoki mérkőzésen transzparenseken követelték a klubvezetéstől, hogy mindent tegyenek meg a megtartásért. A középpályás hamarosan meg is hosszabbította három évvel szerződését.

Vietnam válogatottját az ő góljával verte a Porto

"Amikor az Academicától a legutóbbi szezon kezdetén visszatértem Portóba, akkor úgy éreztem, lesz esélyem az első csapatba kerülésre. Tévedtem, a nyolc gólom ellenére a második csapatban ragadtam, és más választásom nem lévén, változtattam. Imádtam Portugáliát, az embereket, az ottani őrjöngő és fanatikus szurkolókat, de Angliában sem lehet panaszom a hangulatra" - nyilatkozott. A portói együttes tartalékjaival egyébként Buzsáky egy ázsiai tornán a thaiföldi válogatott ellen győztes gólt lőtt, és a vietnami csapatot is az ő vezérletével győzték le.

A Portóval UEFA-kupa-győztes futballista - egy meccsen lépett pályára a 2003-ban sikeres alakulatban - pár hónap alatt erősebb és gyorsabb lett, és mivel a Plymouth még előbb kíván lépni a táblázaton, garanciát lát arra, hogy kiteljesedhet a szerinte a portugálnál erősebb bajnokságban. "A vágyam persze az, hogy egyszer a Premier League-ben is bemutatkozhassak, de erre még van időm" - mondta a huszonkét éves középpályás.

Beckhamet idéző szabadrúgások

A klub utánpótlás-igazgatója, Stuart Gibson technikai tusdása és a szabadrúgásai miatt David Beckhamhez hasonlította Buzsákyt, de ő szeretne a földön maradni. "Az igaz, hogy előszeretettel gyakorlom az edzések után is a pontrúgásokat, de én Buzsáky Ákos vagyok, nem Beckham" - kommentált.

Annak ellenére, hogy Lothar Matthäus válogatottjában már hetvenöt játékos lehetőséget kapott alig másfél év alatt, ő még a bő keretbe sem tudta beverekedni magát.

Lehet, hogy rosszabb játékos lett?

"A válogatottság számomra óriási pluszt jelentene, és bízom benne, hogy a játékommal előbb-utóbb kiérdemlem a kerettagságot. Annál inkább, mert az egykori utánpótlás válogatottnak, amelyiknek én voltam a csapatkapitánya, már csak nekem adatott meg, hogy a felnőttek között is bizonyítsak. Lehet, hogy rosszabb játékos lettem" - állapította meg némi fanyalgással.