Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Drasztikus jegyáremelés a Manchester Unitednél

2005.06.10. 12:56
Eddig sem volt túl népszerű a szurkolók körében Malcolm Glazer, az angol Manchester United labdarúgócsapatának új tulajdonosa. Legújabb bejelentésével, miszerint az elkövetkezendő öt évben ötven százalékkal, a BL-ben pedig már a következő idényben negyedével emeli a jegyárakat még inkább a szimpatizánsok első számú közellenségévé válhat.
Május elején 28,7 százalékos részesedést szerzett a Manchester United labdarúgócsapatánál Malcolm Glazer amerikai milliárdos, többek között a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapat tulajdonosa, így a már meglévő 28,11 százaléknak köszönhetően többségi tulajdonos lett a klubot működtető gazdasági társaságban és mostanra már a papírok háromnegyedét birtokolja.

A szurkolók látták a jövőt

A szurkolók, akik már korábban is többször tiltakoztak az amerikai érkezése ellen, nem örültek a váltásnak. Az elmúlt napok aztán beigazolták a szimpatizánsok félelmeit, miszerint Glazer máris családi részvénytársasággá alakította klubjukat. Az alig egy hónapja érkezett teljhatalmú tulaj hamarosan kivezeti a klubot a tőzsdéről, míg három fiát, Joelt, Avramot és Bryant már az igazgatóságba ültette.

Áremelés, bojkott

Glazer pénteki bejelentésével minden bizonnyal még inkább maga ellen fordítja a szurkolókat. A mágnás tulajdonos ugyanis bejelentette, hogy a következő öt évben csaknem ötven százalékkal drágulnak a belépők a futballcsapat hazai, Old Trafford Stadionban játszandó mérkőzéseire. Ez azt jelenti, hogy 2010-re az átlag jegyár 30-ról 46 fontra (11250 Ft-ról 17250 Ft-ra) nő a Vörös Ördögök meccsein. A Bajnokok Ligája-összecsapásokra már a következő idénytől is 25 százalékkal kerülnek többe a belépők.

"Ez egyszerűen őrület. Hogyan akar majd teltházas mérkőzéseket látni, ha ilyen drágák lesznek a jegyek? Ezt az árat nem tudja mindenki kifizetni hétről hétre. Ez egy harc kezdete, meggyűlik még a bajunk ezzel az emberrel" - nyilatkozta Nick Towle, az MU-t pártoló tagok vezetője, a szurkolók jelenlegi első számú közellenségéről. A szimpatizánsok egyébként semmitől sem riadnak vissza, terveik között a mérkőzések, és a csapathoz kapcsolódó kereskedelmi cikkek tömeges bojkottja szerepel.

Aprópénz új játékosokra

Az áremelések mellett a Times magazin tudni véli, hogy a szakvezető Sir Alex Fergusonnak "mindössze" huszonötmillió fontja (9,375 milliárd Ft-ja) lesz évente játékosvásárlásra, mely összeg a Manchesternél "aprópénznek" számít. Annak idején például Rio Ferdinand harmincmillióért került a gárdához.