Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Dél-Amerikai versengést ígér a Konföderációs Kupa

2005.06.15. 10:01
A jövő évi labdarúgó világbajnokság főpróbájának szánják a szervezők a szerdán kezdődő Konföderációs Kupát. Annak ellenére, hogy nyolc csapat vesz részt a tornán, a szakemberek a brazil és az argentin csapat párharcát várják a döntőben.
Szerdán az Argentína-Tunézia mérkőzéssel megkezdődik a 2005-ös labdarúgó Konföderációs Kupa, melynek a jövő évi világbajnokság színhelye, Németország ad otthont.

A házigazdák mellett Argentína, Ausztrália, Brazília, Görögország, Japán, Mexikó és Tunézia száll harcba a bajnoki címért. Az már a torna előtt biztos, hogy a legutóbbi két kiírás győztese, Franciaország nem tudja megvédeni címét.

A dönttőbe brazil-argentin örögrangadót várnak

Csoportok és lebonyolítás
A-csoport B-csoport
Argentína Japán
Tunézia Mexikó
Németország Brazília
Ausztrália Görögország
A csoportokban mindenki játszik mindenkivel. Mindkét csoportból az első két helyezett jut tovább. A folytatásban keresztbe játszanak (A1-B2, B1-A2) és a két meccs győztese játszik június 29-én az aranyéremért, míg a vesztesek a harmadik helyért.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint a két dél-amerikai együttes, azaz a brazil és az argentin párharca lesz a június 29-i frankfurti döntő. Az elmúlt egy évben kétszer is találkozott egymással a két óriás: a világbajnoki selejtezőkben Brazíliában 3-0-ás hazai győzelem született, míg a "visszavágón" 3-1-re az argentinok diadalmaskodtak.

A világbajnok selecao egy-két kivételtől eltekintve a legerősebb keretével utazik Németországba, hiszen "csak" Roberto Carlos, Cafú és Ronaldo hiányzik majd. Hasonlóan erős csapattal érkeznek az augusztus 17-én a Puskás Ferenc Stadionban pályára lépő argentinok is.

A görögök újabb meglepetésre készülnek

A torna "sötét lova", akárcsak a tavalyi portugáliai Európa-bajnokságon, a görög válogatott, amely egy évvel ezelőtt remek csapatmunkájának és fegyelmezett védekezésének köszönhetően léphetett fel az öreg kontinens trónjára. Ugyanakkor a jövő évi vb selejtezőin igen rosszul szerepel, így közel sem biztos, hogy sikerül magát kvalifikálnia.

A házigazda németek lehetőségeikhez képest a legjobb összeállításukban szerepelnek, ám így is van három biztos kezdőjátékos (Hamann, Lahm, Klose) sérültjük. Az elmúlt hónapok teljesítménye alapján kevés esélyük van a végső győzelemre, ugyanakkor a torna remek alkalom arra, hogy végre tétmeccseken is lássák, hol járnak a világbajnokságra való felkészülésben. A másik négy együttes megnehezítheti a "nagyok" dolgát, de végső sikerük hatalmas meglepetés lenne.

Két éve tragédia árnyékolta be a tornát

A két évvel ezelőtti torna - melynek döntőjében Aranygóllal nyertek a franciák Kamerun ellen - azonban nem a futballról marad emlékezetes. Marc-Vivien Foé, az afrikai együttes középpályása, a Kolumbia elleni elődöntőben szívinfarktust kapott, összeesett és meghalt.

A bukiknál a brazilok a nyerők
A William Hill fogadóirodánál a brazilok sikere hozza a legkevesebb nyereményt, Ronaldinhoék végső sikerére csak 2,87-szeres pénzt adnak. Az argentinok diadala 3,25, a németeké 3,75-ös szorzóval fogadható meg. Az Európa-bajnok görögök újabb meglepetésgyőzelme 11-szeres pénzt jelenthet, míg ha valaki Mexikóra fogad, győzelme 13-szoros nyereményt hoz.

A jövő évi vb-re elsőként kijutó japánok Konföderációs Kupa győzelme 21-szeres, a selejtezőkben Ázsiához csatlakozni kívánó ausztráloké 26-szoros, a tunéziaiaké pedig 41-szeres nyereményt jelent.