Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vér, veríték és könny Debrecenben

2005.08.10. 00:14
Hasztalan buzdították az otthon maradt debreceniek a DVSC-t, a Kossuth téri meddő szurkolásnak ráadásul egy súlyos sérültje is lett, egy húsz év körüli fiatalember leesett a Kossuth-szoborról. A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőjében a DVSC-AVE Ásványvíz három nullára kapott ki a Manchester United otthonában.

Kilencig lélegzetvisszafojtva gyülekeznek a piros-fehér drukkerek Debrecen három kivetítővel felszerelt pontján, legtöbben természetesen a Kossuth téren várják, hogy végre feltűnjön az óriáskivetítőn a manchesteri pályára kifutó debreceni csapat. A levegő hűvös, a Nagytemplom mögül sötét felhők nyújtogatják karjaikat.

Lesz ez még rosszabb is


Klikk a képre!

Nem sokkal kilenc után üdvrivalgásban tör ki a mintegy kétezer főnyi tömeg, ameddig a szem ellát - azaz egészen pontosan az Arany Bikáig - reménykedő arcok, tábortűz hangulat, a Kossuth-szobron tucatnyian csüngenek. A korzó közvilágítását ekkorra már lekapcsolták, az egyetlen - monopolhelyzetben lévő - sörcsapoló dolgát ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve.

Van Nistelrooy ötödik percben rúgott lesgóljára egy emberként hördül fel, majd könnyebbül meg mindenki, páran szívinfarktusközeli állapotban kapkodják a levegőt, szegények nem tudják, hogy lesz ez még rosszabb is - két perc múlva. Wayne "bazmeg" Rooney gólja lehűti a kedélyeket, a karneváli hangulat tovaszáll, és nem is nagyon tér vissza már. Egy kereplő cserreg néha, az állandósuló MU-nyomást Debrecenben sem nagyon bírják.

Az első félidőben többször is kiválóan hárító Csernyánszky megmozdulásait végig taps kíséri, és a ritkásan megvillanó fehér mezes akciók is szórványos lelkesedést váltanak ki az itthon maradt lokistákból. A félidő végére a csaknem feltámadni látszó csapatot "harcoljatok, harcoljatok" rigmussal próbálják legalább lélekben összetartani.

Lemondó sóhajok


Klikk a képre!

A második félidő szintén pár agyérgörccsel indul, a Loki meg nem adott - sokak szerint a meccset végképp eldöntő - gólja akár szépségdíjas is lehetett volna, ha bíró nem dönt másképp, az ítélet érthetően sűrű anyázásba torkollik a Nagytemplom előtt. Az anyázás pár perc múlva letargiába vált, a második - szépsége miatt mellékesen szórványos tapsot eredményező - gól végképp elkeseríti a helyieket.

A debreceni játékosok helyenként elegáns megoldásait továbbra is tapssal jutalmazza a díszburkolaton ücsörgő félkemény mag, csupán a bontottégla-halomként mozgó Dombi láttán hallani lemondó sóhajokat. Az aljas Keane-t lecseréléésig folyamatosan gyalázzák, és csak Ronaldó gólja után nyugszanak végképp meg a kedélyek. Három null. Az utolsó negyedórában már csak a szépítő gólban bíznak többen, illetve az utolsó öt percre a pályára szalajtott Böőr "istenvagy" Zoli vált ki rajongói sikolyokat a rajongói lányokból.

Vér a díszburkolaton


Klikk a képre!

A hármas sípszó után szinte egy emberként pattan fel a második félidő alatt megritkuló tömeg, pár köbméter sörösdoboz, műanyagpohár és szotyihéj marad csak a téren. A Kossuth-szobor körül csoportosulás, egy eszméletlenül fekvő, húsz év körüli fiatalembert állnak körül, mentőorvosok látják el éppen, feje csurom vér, a sötétben egy tévéstáb kameralámpája nyújt annyi fényt, hogy sérüléseit el tudják valamennyire látni, egy biciklilámpával mi is besegítünk. "Leesett a szoborról" mondják többen is, akadozó beszédű haverja szerint "csak dobott egy hátast, nem nagy ügy".

A mentő súlyosnak tűnő fejsérülésekkel viszi el végül a szurkolót, szerdán hajnalban a köztisztaságiak tüntetik majd el a véres véget érő este nyomait.