Aliz
6 °C
14 °C

Potyagólerős magyar futballisták

2005.08.11. 15:58
A Debrecen Bajnokok Ligája-selejtezőbeli, Manchesterben kapott első gólja kísértetiesen hasonlított a magyar válogatott korábbi védelmi hibáira. A forgatókönyv rendre az volt, hogy a védők között ide-oda pattogó labdát a csatár találja meg, és vágja a hálóba. Összeszedtük az elmúlt néhány év magyar vonatkozású nagy bénázásait, bohózatba illő jeleneteit.
A magyar futball évről-évre kitermeli szánalomra méltó jeleneteit, kapitális védelmi hibáit, és ezt a Splitet 8-0-s összesítéssel búcsúztató Debrecen sem tudta elkerülni a Bajnokok Ligája-selejtező manchesteri odavágóján. A menteni igyekvő Nikolov Balázs ugyanis Szathmári Csabát találta el a tizenhatoson belül, akinek a lábáról Wayne Rooney elé pattant a labda és ő tizennégy méterről azonnal a jobb alsó sarokba lőtt.

A románok ellen kétszer hibázott nagyot a védelem

Ez a gól korántsem volt annyira megmosolyogtató és paródiába illő, mint amilyet a válogatott kapott két ízben is a románok elleni Eb- illetve vb-selejtezőben. 1999-ben Fehér Miklós hatalmas luftja után lőtt gólt Ilie a második percben egy szélről elvégzett szabadrúgásból. A csatáron kívül még ketten is kivághatták volna a mezőnybe a labdát, de inkább végignézték, hogy a hálóban köt ki.

Rá két évre már négy perccel tovább bírta a nyomást a társulat, igaz akkor öt magyar védő nézte végig, hogy elkotorják előlük, közöttük a labdát, és Király Gábor mellett a kapuba passzolják azt. Az Index így számolt be a találatról: "Mátyus rosszul kezelt le egy labdát, mely a lábáról Sebők combjára pattant. A hibát Korsós még korrigálhatta volna, ám csak szemlélőként vett részt a bohózatban, így Marius Niculae zavartalanul passzolhatott a bal sarokba, hatodik válogatott gólját jegyezve." Nyilvánvalóan a megilletődöttség számlájára írható mindkét találat.

A Matthäus-érában sincs javulás

Egy időben az utolsó percekben kapott gól volt a magyar csapat ismertetőjegye, most az első gólok körüli védelmi hibák jöttek elő, és hogy nemcsak Bicskei Bertalan kapitánykodása idején, ezt hűen tükrözi a Matthäus-csapat kétszeri bénultsága. A horvátok elleni tavaly szeptemberi és az izlandiak idén júniusi elleni vb-selejtezőn is könnyen elkerülhető gólokat kaptunk.
Egyszer nekünk is összejött
A magyar válogatott a sok kapott mellett egyszer lőtt gólt hasonló bugyuta módon, amikor a finn védők alkalmatlansága segítette a kapuba a labdát egy sorsdöntő világbajnoki selejtezőn, kevéssel a kilencvenedik perc után. Igaz, az a gól később nagyon sokba került, mert Csank János csapata összesítésben 12-1-es vereséget szenvedett a szerbektől a vb-pótselejtezőn 1997-ben.

Zágrábban Molnár Balázs lepte meg tökéletes átadással a kaputól tizenöt méterre álló Dado Prsót, majd Reykjavikban négyen is felszabadíthattak volna, ha nem egymásra várnak, illetve ha Takács Ákos felszabadítása nem pattant vissza társáról. Miután másodszor is visszakerült a labda Eidur Gudjohnsen elé, a Chelsea-sztár a jobb felsőbe bombázott.

Lettországban Dárdai a gólvonalon nézte el a labdát

Matthäus előtt, Gellei Imre kapitánykodása idején az Eb-szereplés szempontjából sorsdöntő rigai meccsen hibázott katasztrofálisat a magyar védelem. Ennek köszönhetően az első valamirevaló támadását értékesítette a lett csapat, Verpakovkis hatvan méteren keresztül vezethette a kapura a labdát, majd amikor Király mellett is elhúzta, a hátraérkező Dárdai még menthetett volna, de inkább végignézte, hogy a labda átvánszorog a gólvonalon.

És hogy nem csak a tétmeccseken nyomja a tét a magyarokat, arra a Wales elleni 2004-es válogatott találkozó a kiváló példa. Lőw Zsolt a Puskás-stadionban nyújtott alakítása alighanem bekerült a szilveszteri összefoglalókba, amikor gyengébbik lábával, jobbal hatalmas kiflit rúgott a labdába, Earnshaw pedig megköszönte, és egyedül vezethette a kapura a labdát, és be is lőtte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?