Huba
17 °C
33 °C

Potyagólerős magyar futballisták

2005.08.11. 15:58
A Debrecen Bajnokok Ligája-selejtezőbeli, Manchesterben kapott első gólja kísértetiesen hasonlított a magyar válogatott korábbi védelmi hibáira. A forgatókönyv rendre az volt, hogy a védők között ide-oda pattogó labdát a csatár találja meg, és vágja a hálóba. Összeszedtük az elmúlt néhány év magyar vonatkozású nagy bénázásait, bohózatba illő jeleneteit.
A magyar futball évről-évre kitermeli szánalomra méltó jeleneteit, kapitális védelmi hibáit, és ezt a Splitet 8-0-s összesítéssel búcsúztató Debrecen sem tudta elkerülni a Bajnokok Ligája-selejtező manchesteri odavágóján. A menteni igyekvő Nikolov Balázs ugyanis Szathmári Csabát találta el a tizenhatoson belül, akinek a lábáról Wayne Rooney elé pattant a labda és ő tizennégy méterről azonnal a jobb alsó sarokba lőtt.

A románok ellen kétszer hibázott nagyot a védelem

Ez a gól korántsem volt annyira megmosolyogtató és paródiába illő, mint amilyet a válogatott kapott két ízben is a románok elleni Eb- illetve vb-selejtezőben. 1999-ben Fehér Miklós hatalmas luftja után lőtt gólt Ilie a második percben egy szélről elvégzett szabadrúgásból. A csatáron kívül még ketten is kivághatták volna a mezőnybe a labdát, de inkább végignézték, hogy a hálóban köt ki.

Rá két évre már négy perccel tovább bírta a nyomást a társulat, igaz akkor öt magyar védő nézte végig, hogy elkotorják előlük, közöttük a labdát, és Király Gábor mellett a kapuba passzolják azt. Az Index így számolt be a találatról: "Mátyus rosszul kezelt le egy labdát, mely a lábáról Sebők combjára pattant. A hibát Korsós még korrigálhatta volna, ám csak szemlélőként vett részt a bohózatban, így Marius Niculae zavartalanul passzolhatott a bal sarokba, hatodik válogatott gólját jegyezve." Nyilvánvalóan a megilletődöttség számlájára írható mindkét találat.

A Matthäus-érában sincs javulás

Egy időben az utolsó percekben kapott gól volt a magyar csapat ismertetőjegye, most az első gólok körüli védelmi hibák jöttek elő, és hogy nemcsak Bicskei Bertalan kapitánykodása idején, ezt hűen tükrözi a Matthäus-csapat kétszeri bénultsága. A horvátok elleni tavaly szeptemberi és az izlandiak idén júniusi elleni vb-selejtezőn is könnyen elkerülhető gólokat kaptunk.
Egyszer nekünk is összejött
A magyar válogatott a sok kapott mellett egyszer lőtt gólt hasonló bugyuta módon, amikor a finn védők alkalmatlansága segítette a kapuba a labdát egy sorsdöntő világbajnoki selejtezőn, kevéssel a kilencvenedik perc után. Igaz, az a gól később nagyon sokba került, mert Csank János csapata összesítésben 12-1-es vereséget szenvedett a szerbektől a vb-pótselejtezőn 1997-ben.

Zágrábban Molnár Balázs lepte meg tökéletes átadással a kaputól tizenöt méterre álló Dado Prsót, majd Reykjavikban négyen is felszabadíthattak volna, ha nem egymásra várnak, illetve ha Takács Ákos felszabadítása nem pattant vissza társáról. Miután másodszor is visszakerült a labda Eidur Gudjohnsen elé, a Chelsea-sztár a jobb felsőbe bombázott.

Lettországban Dárdai a gólvonalon nézte el a labdát

Matthäus előtt, Gellei Imre kapitánykodása idején az Eb-szereplés szempontjából sorsdöntő rigai meccsen hibázott katasztrofálisat a magyar védelem. Ennek köszönhetően az első valamirevaló támadását értékesítette a lett csapat, Verpakovkis hatvan méteren keresztül vezethette a kapura a labdát, majd amikor Király mellett is elhúzta, a hátraérkező Dárdai még menthetett volna, de inkább végignézte, hogy a labda átvánszorog a gólvonalon.

És hogy nem csak a tétmeccseken nyomja a tét a magyarokat, arra a Wales elleni 2004-es válogatott találkozó a kiváló példa. Lőw Zsolt a Puskás-stadionban nyújtott alakítása alighanem bekerült a szilveszteri összefoglalókba, amikor gyengébbik lábával, jobbal hatalmas kiflit rúgott a labdába, Earnshaw pedig megköszönte, és egyedül vezethette a kapura a labdát, és be is lőtte.