István, Vajk
17 °C
34 °C

Huszonötéves rekordot döntöttek az angolok

2005.08.18. 15:16
Nem talál mentséget csapata második félidei játékára Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott szövetségi kapitánya. A svéd elnézést kért a dánoktól elszenvedett vereségért, a bakizó David James kapus bevállalta nagy hibáját.
Huszonöt éve nem kapott akkora verést az angol futballválogatott, mint szerda este, a dánoktól elszenvedett 4-1 alkalmával. 1980-ban a "szomszéd" walesiek alázták meg őket, most Jon-Dahl Tomasson és társai csináltak bohócot Koppenhágában David Beckhamékből.

Jött James és hét perc alatt három gól

A vendégek az első félidőben még jól tartották magukat, aztán a fordulás után hét perc alatt sikerült három gólt összehozni. Az első találat előtt a szünet után beállt David James kapus alaposan aláfutott a labdának, Tomasson nagyvonalúan Rommedahllal rúgatott gólt. Két perc múlva a gólpasszt adó is betalált, ekkor Ashley Cole hibázott, róla pattant el a labda.

Jött még egy dán gól, aztán a végén Wayne Rooney "szépítése". A 4-1-es vereség azért is meglepő az épp a Wales elleni vb-selejtezőre készülő együttestől, mert Sven-Göran Eriksson a legjobb összeállításában küldhette a pályára együttesét.

"Megmondtam a játékosoknak, ha így játszunk a jövőben, felejtsük el a világbajnokságot. Nagyon sajnálom a szurkolókat, csalódott vagyok. Nem tudom megmagyarázni, mit történt a második félidőben. Nincs mentségem, de másnak sincs" - nyilatkozott megtörten Eriksson a vereség után a BBC Sportnak.

Az angol sajtó nem kíméli Beckhaméket
"A világ talán legrosszabb eredménye" - játszik el kommentárjában a dán Carlsberg sör reklámszlogenjével a The Sun. A Mirror nekimegy James kapusnak, és azt írja, ha ilyen kapussal vág neki Anglia a vb-nek, valamint Glen Johnson az alternatíva a jobbhátvéd posztján, gyors kiesésre számíthat Németországban. A Daily Mail szerint a megsemmisítő vereséget az elmúlt időszak leggyengébb dán válogatottjától szenvedték el Beckhamék. A Daily Star szerint szerdán Eriksson válogatottja semmit nem tudott felmutatni.
Vb-selejtezőn nem játszanak így

A svéd edző szerint az első félidőben még minden rendben volt, a fordulás után azonban vállalhatatlanul játszott az angol válogatott, nem segítették egymást a játékosok. "Úgy jöttünk ki a fordulás után, mintha nyaralnánk. Mérkőzéseket el lehet veszíteni, de így nem"- mérgelődött a mindig higgadt futballkapitány.

Eriksson azt ígéri, vb-selejtezőn nem fog így játszani a csapata.

Arra a kérdésre, beszélt-e a szarvashibát vétő James kapussal, azt válaszolta, vele külön nem ült le. Eriksson szerint nem egy-két játékoson ment el a szerdai meccs, mindenki felelős az eredményért.

James bevállalta

A Manchester Cityben játszó James egyébként magára vállalta az első gólt. "Nem teljesítettem jól. Magamat kell megvizsgálnom, azt, hogyan készültem fel a meccsre. Csakis magamat hibáztathatom, mert nem jól álltam hozzá. Enyém a felelősség, amiért a padon ülve pihentem és így léptem pályára" - vállalta be a bakit James.

A csapatkapitány David Beckham szerint az eredményt egyelőre nehéz emészteni, de nem érintheti az együttes önbizalmát. "Most nem könnyű, de ez egy barátságos meccs volt", hárított a Real világklasszisa.

A dán kapitány, Morten Olsen a sajátjait dicsérte és szerinte az eredmény ellenére is az angolok a jövő évi vb egyik esélyesei.