Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Juhász Roland az Anderlechthez szerződött

2005.08.29. 16:58
A magyar válogatott tizennégyszeres védője, Juhász Roland a Bajnokok Ligájában szereplő belga Anderlechtnél folytatja pályafutását. A huszonkét éves MTK-játékos három évig kötött szerződést a korábbi KEK-győztessel, az árát nem hozták nyilvánosságra, de a Careers Management Group menedzseriroda tájékoztatása szerint magyar védőért ekkora összeget még egyetlen klub sem fizetett. A belga sajtó kétmillió euróról, vagyis ötszázmillió forinról számol be.
Az Index értesülései szerint májusban két magyar védőt - Stark Pétert és Juhász Rolandot - is figyelt az ukrán Dinamo Kijev, és az akkori szakvezető, Szabó József érdeklődését különösen az utóbbi keltette fel.

Sorban álltak a csapatok

Juhászt szóba hozták ekkor a német Hamburggal is, de a holland Roda is szívesen látta volna soraiban, az angol bajnokság újonca, a Wigan is szerződtette volna. A csatárból védővé vált játékos végül a legutóbbi belga bajnokság második helyezett csapata, az Anderlecht ajánlatát fogadta el.

A huszonkét éves futballista három évre szerződött a Bajnokok Ligájában is érdekelt csapathoz, de az MTK-nak átutalt rekordösszeget egyelőre nem hozták nyilvánosságra. (A BL-csoportkörben a Chelsea, a Liverpool, és a Betis ellen mérkőzik majd.)

Urbán volt a legutóbbi magyar játékos az Anderlechtnél


Juhász Roland

"Bár a szerződésem még egy évig a Hungária körútra kötött volna, már nagyon vágytam arra, hogy kipróbálhassam magam külföldön. Nagyon sokat tanultam az MTK-nál, itt fejlődtem válogatott játékossá, és örülök, hogy a klub is jól jár az eladásommal. Bár közel volt az átigazolási időszak vége, nyugodt voltam, mert biztos voltam abban, hogy az MTK a nekem legjobb utat választja" - magyarázta az új csapatában az ötös számot viselő játékos.

Juhász nem titkolta, azért választotta a belgákat, mert harcban lehet a bajnoki címért, és így szinte minden évben lehetősége nyílik arra, hogy a nemzetközi kupaporondon is kipróbálhassa magát. A csapatnak a legutóbbi magyar játékosa, a REAC jelenlegi edzője, Urbán Flórián volt.

Agárd utat mutathat

A csapatban két neves belga válogatott játékos van, a Herthától visszatért Bart Goor és Yves Vanderhaeghe. A védelem kissé sebezhetőnek tűnik, így Juhásznak reális az esélye arra, hogy bekerüljön a kezdőcsapatba.

Juhász az egyike volt azoknak, akik az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémiáról kerültek az MTK-ba. "Az akadémiának köszönhetően tehetséges srácok sokasága ül már az öltözőben, és tudom, hogy egyre többen kerülnek fel majd Agárdról. Biztos vagyok benne, hogy az én mostani szerződésem csak megnyitja a helyet a csapatba kerülésre másoknak, akik nem okoznak majd csalódást. A Sándor Károly Akadémiáról pedig sorra kerülnek majd külföldre a fiatalok" - fogalmazott.

Fülöp: Átgondolt szakmai munkával sokra lehet jutni
Az MTK klubigazgatója, Fülöp Ferenc így vélekedett a szerződésről. "Rolandról pontosan tudtuk, milyen komoly érték, és nagyon sokat fáradoztunk azon, hogy jó helyre kerüljön. Számos európai edző volt nagyon jó véleménnyel róla, sokan szerették volna a csapatukban látni, hiszen huszonkét éves kora ellenére már nagyon tapasztalt, és kiváló sportember. Fiatalon került hozzánk, és évek kitartó munkája révén a nálunk dolgozó szakemberek már európai szinten is piacképes játékost neveltek belőle. Azt hiszem, Roland jó példa arra, hogy itthon is sokra lehet vinni átgondolt, komoly szakmai munkával. Az ő mostani átigazolására ugyanúgy büszkék lehetünk, mint annak idején Buzsáky Ákos portói, Torghelle Sándor, és Fülöp Márton angliai szerződésére" - emlékeztetett.

"A Sándor Károly Akadémia fiataljai már a magyar bajnokságban is letették a névjegyüket, azt viszont kevesen tudják, hogy a legnagyobb európai sztárklubok képviselői adják sorra a kilincset Agárdon, azaz az ott nevelkedő játékosokra már most komoly a kereslet" - avatott be Fülöp a részletekbe.

"Természetesen ragaszkodunk az értékeinkhez, és biztosak vagyunk abban, hogy Roland példája a járható út, azaz húszéves kor körül az Akadémia játékosainak jelentős része komoly külföldi karrierben bízhat. Garami József és Tamási Zsolt vezetésével a szakmai stáb azért dolgozik, hogy ne csak a klub érjen el komoly sikereket, de a magyar labdarúgás Rolandhoz hasonló remek játékosokkal gazdagodjon" - reménykedett.