Edina
-12 °C
-3 °C

Gera betlije, Hajnal vaksága, Torghelle sűrítése

2005.09.04. 15:00
A labdarúgó világbajnoki selejtező-csoport leggyengébb ellenfelét, Máltát egy félidőnyi kiábrándító, egy félidőnyi elfogadható játékkal biztosan verte 4-0-ra Lothar Matthäus csapata Újpesten. Gera Zoltán szenvedett, Böőr Zoltán kilógott, Takács Ákost megmentette a bombagólja, Hajnal Tamás inkább vak volt, mint bátor, Torghelle Sándor pedig belesűrítette játékának ellentmondásait egy meccsbe. Az Index értékelt.

Király Gábor
Aligha tartozik a kapusok álmai közé egy ilyen mérkőzés, hiszen egy gyengébb képességű csapat ellen elvétve megy lövés a kapura. Így nincs arra lehetőség, hogy folyamatosan munkában legyen, de a hárítás mégis kötelező. Király profizmusa azonban ezúttal is megmutatkozott, biztosan fogta a labdákat, egyetlen kísérlet után sem pattant ki róla a csatárok elé. Mindezt egy kisebb sérülés után produkálta, amiért külön dicséretet érdemel.
Érdemjegy: 0

Bodnár László
Ha valakire, akkor rá lehetett mondani eddigi mérkőzésein, hogy végig fogja robotolni a kilencven percet, és ha lesznek is rossz megoldásai, azokat feledtetni tudja dinamikájával, harcosságával. Úgy érezzük, hogy eddigi válogatottbeli fellépései alkalmával most játszott a legrosszabbul. Az első félidőben - egyet leszámítva - pontatlanok voltak a labdái, körülményes volt, hiányzott belőle a lendület, egyszer pedig, amikor cselezni akart, önmagát is becsapva megbotlott. Nem kapott igazán kellemetlen ellenfelet, de a tompasága csak a meccs végére múlt el, akkor már az összeomló védelem mellett pontos labdákat adott, és még egy lövést is eleresztett, miután Gera cseréje után hozzá került a kapitányi karszalag.
Érdemjegy: 4

Juhász Roland
Egy ilyen képességű ellenfél ellen az lehet a legnagyobb dicséret, ha azt mondjuk: észre sem lehetett venni. Volt néhány pontos becsúszása, fejjel legyőzhetetlennek bizonyult, igaz nem is volt nehéz dolga.
Érdemjegy: 5

Vanczák Vilmos
Az argentinok ellen mutatott szürke teljesítménye után tovább fakította "adatlapját" az első félidőben, amikor lyukat rúgott a tizenhatos vonalánál, és amikor két labdát is elpasszolt saját térfelén. Egyszer sem rajta múlt, hogy nem lett nagyobb veszély a helyzetből. Minden bizonnyal jót tenne neki, ha éjszakánként labdával az ágyban aludna, mert akkor vélhetően nagyobb labdaérzék jutna neki. Szerencsével elkerülte, hogy ő legyen a negatív figura, ám így is jókora meglepetés lenne, ha a svédek ellen ott lehetne a kezdőben.
Érdemjegy: 4

Halmosi Péter
Nem volt könnyű dolga, még ha nem is volt ellenfele. Viszont egy olyan poszton vetette be őt a kapitány, amit nem igazán kedvel, és igencsak magára volt hagyatva az első félidőben. Mindössze egyszer passzoltak ki a baloldalra egy olyan labdát, amit be lehetett centerezni. Huszti beállása után kicsivel szabadabban mozgott, de mivel a szokottnál hátrábbról indult, messze nem tudott olyan veszélyt kifejteni, mint a Split elleni két kupameccsen. Ezzel együtt elmondható, hogy az egész magyar mezőnyben ő fejlődött a legtöbbet egy év alatt, és ennek hatásait ezúttal is éreztette.
Érdemjegy: 5

Böőr ZoltánBenne az elejétől fogva volt lendület, élet. Harcolt, küzdött, cselezett, és még a labdái is pontosak voltak. Teljesítményére akkor tudta volna feltenni a pontot, ha gyönyörű lövése utáni kapufáját követően a lécről a gólvonal mögé, nem pedig kifelé vágódik a labda. (A helyére beálló Huszti szerkezetileg előrelépést hozott, de fontos momentuma nem akadt.)
Érdemjegy: 6

Takács Ákos
Egy olyan bombagólt lőtt harminc méterről, amelyik a világ bármelyik pontján, bármilyen ellenfél ellen tiszteletet parancsol, ám ennek ellenére nem lógott ki "felfelé" a magyar csapatból. Mi több, ha nincs ez a találat, és ha önbizalma ezek után nem áll helyre, most sem igazolta volna beállításának helyességét és szükségességét. Labdát ugyanis alig szerzett, általában igen kockázatmentesen, a hozzá legközelebb állóhoz passzolt, így egy váratlan támadás halálra volt ítélve. Érthetetlenül szabálytalankodott, a második magyar gól után viszont már nemcsak "kibikázta" a labdákat, próbálta azokat megjátszani is, Torghelle kapufája előtt is ő ívelt középre. Helyezkedésén még így is van mit javítani, mert többször beleolvadt a védősorba - egy kiváló egri nevelőedző általában azt mondta ilyen esetekben, hogy a "pöcse összeér a védőkkel" -, pedig neki jóval korábban kell megakadályozni a támadásokat.
Érdemjegy: 5

Hajnal Tamás
Családtagjain és Lothar Matthäuson kívüli szurkolói klubja ezen a mérkőzésen sem lett népesebb és még mindig viszonylag csekély elemű halmaznak mondható. Persze úgy is lehetne mondani, hogy olykor a vak ló bátorságával próbálkozott, de mi inkább a vakságot emelnénk ki ezen az estén. Cselei nem jöttek be, ha ütközni kellett méreteinél fogva eleve jókora hátrányban volt. Ebből adódóan még inkább érthetetlen volt, amikor a pontrúgásoknál rendszeresen besétált az ötösre, holott a kapu előterében olyan komikus volt a magas védők gyűrűjében, mint amikor Vitray Tamás interjút készített NBA-sztárok gyűrűjében.
Érdemjegy: 4

Gera Zoltán:
Ha a szombati teljesítményét látta volna valamelyik európai élcsapat képviselője, biztosan jó ideig elhárítaná, hogy még egyszer megnézze, mert az első percek két remek szöktetése után nagyon nem ment neki a játék. Rég láttuk őt ennyire szenvedni a pályán, a cselei nem jöttek be, a kiugratásai sem voltak jók, egyszer még a tőle két méterre álló Halmosiba is belebombázta a labdát. Viszont pontosan ő az a játékos, aki a svédek ellen nyerő ember lehet. A helyére beálló Buzsáky volt Matthäus újabb újonca.
Érdemjegy: 5

Torghelle Sándor:
Játékának jellegzetességeit és kibékíthetetlen ellentmondásait belesűrítette ebbe a találkozóba. A mindig harcos csatár most is tört-zúzott, elfejelte a labdákat, de több gólt is lőhetett volna, ha higgadtabb - szerencsére a durvaságot most kiiktatta -, és ha nem marad állandóan lesen. Kapufájánál is a megfontoltságra lett volna szüksége, gólja érdemeiből ugyanakor semmit sem von le, hogy a máltai kapus megbotlott a gólvonalban, ezért el sem tudott vetődni a nem túl erős, és nem túl helyezett lövésre.
Érdemjegy: 6

Kenesei Krisztián:
Voltak szép lövései, nem fogta vissza a támadásokat, a cselei is bejöttek, a második gól előtt jól látta meg a felfutó Böőrt, de mégis hiányzott valami belőle. Sokkal nagyobb pontosságra van szükség tőle, mert a komolyabb csapatok ellen sokkal kevesebb lövési lehetőség kínálkozik majd számára - a labda átvételénél is szűkebbre kell fognia -, és egy csatárt időtlen idők óta a gól minősíti. A gól pedig ezúttal sem jött össze, de most messze nem volt annyira akaratgyenge, mint amikor márciusban a kapitány hazazavarta az edzőtáborból. (A hajrára a helyét elfoglaló Rajczinak jót tett a hazai környezet, válogatott meccsen is - helyzet nélkül - gólt tudott szerezni a Megyeri úton.)
Érdemjegy: 6