Valér
2 °C
8 °C

A spanyolok lemaradhatnak a foci-vb-ről

2005.09.10. 15:39
Két fordulóval a világbajnoki selejtezők európai zárása előtt még csak Ukrajna biztosította be helyét a németországi tornán. Az esélyesek valószínűleg továbblépnek, de Spanyolország pótselejtezőre kényszerülhet, lemaradhat a vb-ről az Európa-bajnok görög válogatott és az angolok helye sem biztos még.
Már csak két forduló van hátra a 2006-os futballvilágbajnokság európai selejtezősorozatából - október 8-án és 12-én játszanak majd a csapatok -, de a legtöbb csoportban már tisztázódni látszik a továbbjutók kiléte. A csoportokból az első helyezettek egyenes úton jutnak a jövő nyári németországi tornára, és ugyanez a sors vár a két legjobb másodikra is, míg hat másodiknak pótselejtezőt kell vívnia a fennmaradó három helyért.

Ki lesz a két legjobb második?
A második helyezettek külön versenyében csak az első hat csapat elleni eredményt veszik figyelembe, és az így kialakult sorrend alapján dől el, mely két csapat juthat ki egyenes ágon a vb-re. Az Index sportrovatának számításai szerint erre az 1-es, a 7-es és a 8-as csoport másodikjának van a legnagyobb esélye.

Az első csoportban a hollandok végeznek az élen, hiszen ha ki is kapnak a jelenlegi második csehektől, hazai környezetben biztosan legyőzik Macedóniát. A cseheknek a hollandok elleni meccsből és egy finnországi vendégjátékból kell két pontot szerezniük, hogy biztos legyen a második helyük. Ezzel pedig akár simán továbbjuthatnak, hiszen úgy tűnik, pontszámban ott lesznek a két legjobb második között. Ha ez nem sikerül, úgy a románok is odaérhetnek, amennyiben győznek Finnországban.

1. csoport:
A csoport állása: 1. Hollandia 28 pont/10 mérkőzés, 2. Csehország 24/10, 3. Románia 22/11, 4. Finnország 16/10, 5. Macedónia 8/11, 6. Andorra 5/11, 7. Örményország 4/11

A hátralévő mérkőzések:
Csehország- Hollandia
Finnország - Románia
Finnország - Csehország
Hollandia - Macedónia
Andorra - Örményország

Az Index tippje: 1. Hollandia, 2. Csehország

A második csoportban dőlt el legkorábban a csoportelsőség kérdése, az ukránok már egy fordulóval korábban kvalifikálták magukat a németországi vb-re. A második helyre azonban még három együttes "ácsingózik". A törökök jelenleg meccs- és pontelőnyben vannak, ha az utolsó körben nyernek Albániában, mehetnek a vb-re. A görögöknek csak úgy van erre esélyük, ha győznek Dániában, és otthon verik a grúzokat. A dánoknak ellenben csak úgy marad esélyük, ha verik a görögöket és nyernek Kazahsztánban. Ehhez azonban a törököknek nem szabad győzniük Albániában.

2. csoport:
A csoport állása: 1. Ukrajna 24 pont/11 mérkőzés - már továbbjutott, 2. Törökország 20/11, 3. Görögország 18/10, 4. Dánia 16/10, 5. Albánia 12/10, 6. Grúzia 9/10, 7. Kazahsztán 0/10

A hátralévő mérkőzések:
Grúzia - Kazahsztán
Dánia - Görögország
Ukrajna - Albánia
Kazahsztán - Dánia
Görögország - Grúzia
Albánia -Törökország

Az Index tippje: 1. Ukrajna, 2. Törökország

A harmadik csoport ennél jóval egyszerűbb, hiszen a portugáloknak mindössze egy pontra van szükségük a csoportgyőzelemhez. Ezt valószínűleg könnyen begyűjtik a Liechtenstein és a lettek elleni hazai találkozókon. A második helyért orosz-szlovák harc zajlik és ez csak az utolsó fordulóban dől el, amikor északi szomszédaink fogadják az oroszokat.

3. csoport:
A csoport állása: 1. Portugália 24 pont/10 mérkőzés, 2. Szlovákia 19/10 (23-8), 3. Oroszország 19/10 (18-11), 4. Lettország 15/11, 5. Észtország 14/10, 6. Liechtenstein 8/11, 7. Luxemburg 0/10

A hátralévő mérkőzések:
Portugália - Liechtenstein
Szlovákia - Észtország
Oroszország - Luxemburg
Szlovákia - Oroszország
Portugália - Lettország
Luxemburg - Észtország

Az Index tippje: 1. Portugália, 2. Oroszország

A negyedik csoportban még négy csapat esélyes a csoportgyőzelemre, így itt a legnehezebb megjósolni, ki jut tovább egyenes ágon, illetve ki játszik pótselejtezőt. Jelenleg a franciák vannak a legjobb helyzetben, hiszen egy svájci túrán kívül Ciprust fogadják otthon, míg a jelenlegi listavezető svájciakra vár még egy írországi fellépés is. A jelenleg harmadik Izraelnek már csak egy meccse van, azonban azon lehet, "feleslegesen" győzik le Feröert, úgy sem léphetnek tovább. A jelenlegi negyedik íreknek valószínűleg már az esetleges két győzelem (Svájc otthon, Ciprus idegenben) sem lesz elég a továbbjutáshoz.

4. csoport:
A csoport állása: 1. Svájc 16 pont/8 mérkőzés (17-6), 2. Franciaország 16/8 (9-1), 3. Izrael 15/9, 4. Írország 13/8, 5. Ciprus 4/8, 6. Feröer-szigetek 1/9

A hátralévő mérkőzések:
Ciprus - Írország
Izrael - Feröer-szigetek
Svájc - Franciaország
Franciaország - Ciprus
Írország - Svájc

Az Index tippje: 1. Franciaország, 2. Írország

Az ötödik csoportban valószínű, hogy az olaszokat már nem tudják leszorítani az élről, mögötte azonban nagy a harc a norvég, szlovén, skót hármas részéről. A szlovének sorsolása tűnik a legnehezebbnek, hiszen fogadják a skótokat és utaznak Olaszországba. A jelenleg legrosszabb helyzetben lévő skótok még a fehéroroszokat fogadják, míg a "legkönnyebbnek" a norvégok helyzete tűnik: előbb Moldovát látogat hozzájuk, majd a fehéroroszokkal meccselnek Minszkben.

5. csoport:
A csoport állása: 1. Olaszország 17 pont/8 mérkőzés, 2. Norvégia 12/8 (10-7), 3. Szlovénia 12/8 (10-9), 4. Skócia 10/8, 5. Fehéroroszország 7/8, 6. Moldova 5/8

A hátralévő mérkőzések:
Skócia - Fehéroroszország
Norvégia - Moldova
Olaszország - Szlovénia
Olaszország - Moldova
Szlovénia - Skócia
Fehéroroszország - Norvégia

Az Index tippje: 1. Olaszország, 2. Norvégia

Az angol közvélemény Sven-Göran Eriksson kapitány fejét követeli, noha az angoloknak még reális esélyük van a hatodik csoport megnyerésére, azaz egyenes ágon kijutni a németországi vb-re. Ehhez mindössze az osztrákokat és a lengyeleket kell legyőzniük hazai környezetben. A lengyeleknek már egy döntetlen is elég a csoportgyőzelemhez, de legrosszabb esetben is csak másodikak lehetnek.

6. csoport:
A csoport állása: 1. Lengyelország 24 pont/9 mérkőzés, 2. Anglia 19/8, 3. Ausztria 12/8, 4. Észak-Írország 9/8, 5. Azerbajdzsán 3/9, 6. Wales 2/8

A hátralévő mérkőzések:
Észak Írország - Wales
Anglia - Ausztria
Ausztria - Észak Írország
Anglia - Lengyelország
Wales - Azerbajdzsán

Az Index tippje: 1. Anglia, 2. Lengyelország

A hetedik csoportban még négy csapat reménykedhet, de nagy meglepetés lenne, ha a selejtezősorozat végén nem a spanyol és a szerb csapat állna az első két helyen. A kérdés csak az, milyen sorrendben. A szerbek jelenleg kétpontos előnnyel vezetnek, és jó esélyük van ezt megtartani, hiszen az erőviszonyok alapján a litvánok (idegenben) és a bosnyákok (otthon) sem számítanak verhetetlennek. A spanyolok még Belgiumban és San Marinóban lépnek pályára és már nem szabad botlaniuk, hiszen mindössze egy ponttal vezetnek a bosnyákok és hárommal a belgák előtt.

A spanyoloknak a 2004-es Európa-bajnokság előtt is selejtezőt kellett vívniuk, akkor Norvégiát ütötték el a portugáliai tornától.

7. csoport:
A csoport állása: 1. Szerbia-Montenegró 16 pont/8 mérkőzés, 2. Spanyolország 14/8, 3. Bosznia és Hercegovina 13/8, 4. Belgium 11/8, 5. Litvánia 9/8, 6. San Marino 0/8

A hátralévő mérkőzések:
Litvánia - Szerbia és Montenegró
Bosznia-Hercegovina - San Marino
Belgium - Spanyolország
Szerbia és Montenegró - Bosznia-Hercegovina
Litvánia - Belgium
San Marino - Spanyolország

Az Index tippje: 1. Szerbia és Montenegró, 2. Spanyolország

A nyolcas, a "magyar" csoportban már biztos, hogy a svédek vagy a horvátok végeznek az élen, a sorrendről kettejük zágrábi találkozója dönt. A zárókörben a svédekre vár könnyebb feladat, hiszen ők otthon fogadják Izlandot, míg a horvátok Budapesten szerepelnek.

8. csoport:
A csoport állása: 1. Svédország 21 pont/8 mérkőzés, 2. Horvátország 20/8, 3. Magyarország 13/8, 4. Bulgária 11/8, 5. Izland 4/9, 6. Málta 2/9

A hátralévő mérkőzések:
Horvátország - Svédország
Bulgária - Magyarország
Magyarország - Horvátország
Málta - Bulgária
Svédország - Izland

Az Index tippje: 1. Svédország, 2. Horvátország