Mátyás
-6 °C
1 °C

Életet mentett a partjelző

2005.09.27. 00:01
A Tanakajd-Gyöngyöshermán futballmeccs csak a partjelző lélekjelenléte miatt nem végződött tragédiával. Egy játékos a Vas megyei ifibajnoki tizedik percében lenyelte a nyelvét, de az asszisztensnek sikerült előrehúzni a fulladást okozó testrészt.
A Vas megyei labdarúgó-bajnokság második osztályának szombathelyi csoportjában a Tanakajd-Gyöngyöshermán ifitalálkozó nem ígért különösebb izgalmakat. A játékvezetők is egy sima bajnokira készültek, egyikőjük mégis hős lett az összecsapás végére. A találkozón ugyanis majdnem meghalt egy futballista, akit a partjelző mentett meg - írta a szentgotthárd.hu

Kocsis János tíz éve vezet labdarúgó-mérkőzéseket, de olyan esetre, mint a tanakajdi pályán történt, nem emlékszik eddigi pályafutásáról. A találkozó tizedik percében az egyik vendégjátékos egy hazai támadást becsúszva próbált megakadályozni és hatalmas lendülettel az oldalvonalon túlra csúszott a két kispad közötti területre.

Nem szimulálás volt

A partjelző elmondása szerint nem is nagyon foglalkozott a játékossal, gondolta, mindjárt felkel és folytatja a meccset. Miután azonban többször is szólította a játékost, aki meg sem mozdult, rájött, nem szimulálásról van szó. Ezután odaszaladt, és közben szólt a játékvezetőnek is, jöjjön, lehet, hogy nagy baj történt.

"Azonnal észrevettem, hogy a játékos eszméletét vesztve feküdt és valószínűsítettük, hogy lenyelte a nyelvét. A szája görcsösen összezáródott és levegő után kapkodva görcsösen rángott" - elevenítette fel az esetet Kocsis. Mint később kiderült, a játékos szájzárat kapott, az asszisztens azonban szétfeszítette a száját, majd a zászlója nyelével kipeckelte és többszöri próbálkozás után sikerült előrehúznia a nyelvét.

Másodperceken múlott a játékos élete

A játékos ezután már simán kapott levegőt, de csapata vezetői azonnal kórházba szállították. A mérkőzés folytatódott tovább és a vendégek végül 7-2-re nyertek. A szerencsétlenül járt labdarúgó azóta már elhagyta a kórházat, az agyrázkódás és a fulladás is csak egy rossz emlék csupán számára. Az orvosok véleménye szerint néhány másodpercen múlott, hogy az oxigénhiányos állapot nem okozott maradandó agykárosodást, illetve nem történt nagyobb tragédia.