Zsuzsanna
-4 °C
3 °C
Swaney Elizabeth
ma 02:00
Swaney Elizabeth
Szabadstílusú sí

Már csak nyolc szabad hely van a németországi vb-re

2005.10.10. 11:00
A szombati világbajnoki selejtezők után nyolc üres hely maradt a 2006-os németországi világbajnokságra. Huszonnégyen kvalifikálták magukat, Európából még hatan jönnek, ketten az interkontinentális selejtezőkön jutnak a vb-re.
A 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságon harminckét válogatott vehet részt, ebből már huszonnégy biztosította helyét.

Tizenhatan hat posztra

Edwin van der Sar a hollandok továbbjutását ünnepli (fotó: epa)
Edwin van der Sar a hollandok továbbjutását ünnepli (fotó: epa)
Európából a házigazda Németországon kívül tizenhárom együttes vehet részt, eddig Anglia, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Ukrajna, Portugália és Horvátország kvalifikálta magát.

A maradék hat helyre van még esélye tizenhat csapatnak. Csehország, Románia, Törökország, Görögország, Dánia, Szlovákia, Oroszország, Izrael, Írország, Norvégia és Bosznia-Hercegovina pótselejtezős helyet érhet el, míg Svájc, Franciaország, Szerbia-Montenegró, Spanyolország és Svédország akár csoportelsőként, közvetlenül is kijuthat.

Dél-Amerikában még hárman reménykednek

Dél-Amerikából legjobb esetben öten jöhetnek, ebből négy megvan: Argentína, Brazília, Paraguay, Ecuador. Az itteni, liga-formátumú sorozat ötödikje Uruguay, Kolumbia vagy Chile lesz, egyikük az óceániai csoport győztesével, Ausztráliával játszik két meccset a vb-részvételért.

Afrikából megvan mind az öt induló: Angola, Ghána, Elefántcsontpart, Togó, Tunézia, csak az észak-afriakaik nem vb-újoncok.

Ázsiából Bahrein is kijuthat

Ázsiából biztosan utazik Irán, Japán, Szaúd-Arábia és a Koreai Köztársaság. Az Üzbegisztán-Bahrein párharc győztese a Concacaf-zóna negyedik helyezettjével, Trinidad és Tobagóval vagy Guatemalával találkozik kétszer a németországi repülőjegyért.

Észak- és Közép-Amerikából (CONCACAF) az Egyesült Államok, Mexikó és Costa Rica már tagja a vb-keretnek.

A selejtezők utolsó fordulóját a hét közepén rendezik, a visszavágós pótselejtezőkre novemberben kerül sor.

Akik biztosan ott lesznek
Európa (házigazda+13 hely) : Németország (házigazda), Anglia, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Ukrajna, Portugália, Horvátország
Dél-Amerika (4 automatikus hely+1 rájátszás): Argentína, Brazília, Paraguay, Ecuador
Afrika (5 hely): Angola, Ghána, Elefántcsontpart, Togó, Tunézia
CONCACAF-zóna (3 automatikus hely+1 rájátszás): Mexikó, Egyesült Államok, Costa Rica
Ázsia (4 automatikus hely+1 rájátszás): Irán, Japán, Szaúd-Arábia, Koreai Köztársaság