Géza
-12 °C
-4 °C
Jégkorong
ma 15:45

Már nem a vb, Matthäus állása a tét

2005.10.12. 11:35
A világbajnoki részvételt már elbukta a magyar futballválogatott, most már Lothar Matthäus újabb szerződése a tét a horvátok elleni, utolsó vb-selejtezőn.

Kemény, nagyon kemény meccset ígér Lothar Matthäus a futballválogatott utolsó világbajnoki selejtezőmérkőzése előtt. A szövetségi kapitányt nem érdekli, hogy elfogytak csatárai, hogy a Megyeri úton egy nem igazán motivált horvát együttes lép majd pályára. Zlatko Kranjcar válogatottja ugyanis már biztosan ott lesz a németországi tornán, vagy csoportgyőztesként, vagy a két legjobb csoportmásodik egyikeként.

Az utolsó tétmeccs?

A várható magyar kezdőcsapat
Horvátország-Magyarország
Megyeri út, 19:30, vezeti: Riley (angol), Tv: Hálózat Tv
Király - Bodnár, Gyepes, Stark, Vanczák - Huszti, Korsós, Böőr, Halmosi - Kovács Z., Kerekes

A jelen állás szerint ez lesz Matthäus utolsó tétmeccse a magyar válogatottal, a szerződése ugyanis az év végén lejár és a szövetség még nem döntött, hosszabbít-e vele. Amikor Magyarországra érkezett, a korábbi aranylabdás futballista azt ígérte, kivezeti a nemzeti csapatot a németországi tornára. Ez nem sikerült, de a kapitány úgy érzi, elkezdett valamit, folytatni szeretné a munkát és a 2008-as Európa-bajnokságot célozza meg. Szerdai nyilatkozatában azonban már arról beszélt, 2010-re sikeres csapatot tud összehozni.

Gyánó a keretben

A magyar válogatottban az este fél nyolckor kezdődő mérkőzésen nem léphet pályára a szombaton Szófiában, a bolgárok ellen 2-0-ra elveszített mérkőzésen kiállított Torghelle Sándor, így a kapitánynak csatárt kellett behívnia a keretbe. A választása a Vasasban nagy formában játszó Gyánó Szabolcsra, aki ebben a szezonban már hat gólt szerzett a bajnokságban.

Szerdán újabb játékosokat kellett mozgósítania a nemzeti csapatnak, miután kiderült, Kerekes Zsombor sem tudja vállalni a játékot. Lothar Matthäus két U21-es játékost - Máté Pétert és Magasföldi Józsefet - is a felnőtt kerethez rendelt. Ők a kispadon kapnak helyet; egyébként mindketten végigjátszották a keddi Horvátország elleni mérkőzést, amelyen a 2-2-es döntetlent elérő utánpótlás együttes az Európa-bajnoki selejtezőcsoportból második helyen továbbjutott.

A horvátok már kiünnepelték magukat, Svédország hétvégi, 1-0-s legyőzése kijutásuk biztos, de azért ők is hajtanak, hogy a 2008-as Eb selejtezőjének sorsolása előtt az első kalapba kerüljenek.

A vendégeknél hiányzik a csatár Dado Prso, Niko Kovac, valamint a kapitány fia, Niko Kranjcar is.

Matthäus különmeccse a ligaelnökkel

Igazi tétje tehát nincs a szerdai találkozónak, csütörtökön azonban kezdődik az igazán nagy meccs, Matthäus szerződése körül. Annyiban fontos a találkozó, hogy egy megalázó vereség után a futballszövetség elnöksége valószínűleg sokkal kedvetlenebbül áll majd az újabb megállapodás ötletéhez. A kapitány napok óta hadakozik Kisteleki Istvánnal, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnökével, aki az Indexnek azt mondta a szakemberről: Matthäusnak feltétlenül változnia kell, nem lehet öntörvényű, mert "az nem megy, hogy egy eddig edzőként még nem bizonyított ember mindenkit hülyének nézzen." Matthäus úgy reagált, hátba döfték és a ligaelnök aknamunkája sokat árt a magyar futballnak.