Piroska
-1 °C
5 °C

Ostobán elbénázta a világbajnok a tizenegyest

2005.10.25. 12:36
Az Arsenal hétvégi bajnoki meccsén a francia Robert Pires biztosan lőtte be első tizenegyesét, másodszorra azonban le akarta passzolni, de nem jött össze neki, a labda fölé rúgott. A megdöbbentő, egyben paródiába illő jelenetsor után a játékvezető - jogosan - a vendégcsapatnak ítélt szabadrúgást.
A futballtörténelemben már volt jó néhány igen furcsára sikeredett tizenegyes, de ahogy a francia Robert Pires elvégezte, olyanra senki sem emlékszik. A világbajnok középpályás ritkán látható, elképesztő hibát vétett a hétvégi Arsenal-Manchester City angol labdarúgó bajnoki mérkőzésen.

Csak a stoplija érintette a labdát

Pires érthetetlen mozdulatsora<br />(fotó: epa)
Pires érthetetlen mozdulatsora
(fotó: epa)

Az Arsenal a tizedik fordulóban Pires büntetőből elért góljával 1-0-ra verte a kisebbik manchesteri csapatot, a második tizenegyesét azonban a befejezés előtt tíz perccel ostoba módon végezte el.

Miután Bergkampot felrúgták a védők, ugyanolyan határozottsággal futott a labdának, mint elsőre, aztán hihetetlen módon a labda fölé rúgott. Tette ezt úgy, hogy egy stoplival érintette a labdát, de az alig mozdult meg. Pires pedig tanácstalanul állt a labda felett, nézett jobbra, majd balra, a vendégvédők azonnal, feltett kézzel hevesen reklamáltak. Riley játékvezető megkönyörült a zavarban lévő középpályáson, és pár másodperc után kifelé ítélt szabadrúgást. (Kattintson, és nézze meg a látványos bénázást!)

Jogos szabadrúgás - kifelé

Mint később kiderült, Pires szerette volna lepasszolni a labdát a szintén francia, a balján a büntetőterületre befutó Thierry Henrynak.

Beckham is többször alakított már emlékezeteset
David Beckham közel egy éven belül két kihagyott tizenegyeséről beszélt a világ, hiszen az isztambuli Eb-selejtezőn elcsúszott, majd a portugáliai Európa-bajnokságon ugyancsak a támaszkodó lába csúszott meg. Törökországban szakadt az eső, a szerencsétlen mozdulat után legalább három méterrel ment fölé a labda. Az Eb-n jóval közelebb járt a kapuhoz, de akkor a meglazult gyeptéglákra fogta, hogy támaszkodó lába kibillent.

Hogy a büntető-végrehajtás nem könnyű műfaj, arról az olasz Gianluca Vialli is tudna mesélni, hiszen eltörött a lába a lövés közben, mert nemcsak a labdába, hanem a földbe is belerúgott.

A szabály erre lehetőséget ad - műveltségi vetélkedők közkedvelt kérdése amúgy -, és már az sem kitétel, ami korábban az volt: hogy a labdának meg kell tenni a játéktéren a kerületének megfelelő távot. A nyári szabályváltozások után már az is elég, ha megmozdítja a játékos, ha észrevehetően hozzáér.

Pires bugyuta mozdulata után megmozdult a labda, és Riley bíró úgy értékelte a helyzetet, hogy elvétette a büntetőt, és mivel Thierry Henry belépett a tiltott területen belülre, a szabályoknak megfelelően közvetett szabadrúgást ítélt kifelé, vagyis a vendégcsapatnak. Ugyanilyen jól járt volna el, ha hagyja, hogy a berohanó védők felszabadítása után semmit sem fúj, bár akkor végleg érthetetlen lett volna a történet.

Cruyffnak sikerült a lepasszolás

Ha Pires nem szerencsétlenkedik a labda környékén, Henry pedig észreveszi, hogy hozzáért a társa, és belerúg a labdába - kapura is vihette volna -, akkor menteni lehetett volna a helyzetet. Bár lehet, hogy akkor is kifelé ítél szabadrúgást a játékvezető.

Komoly téttel bíró meccsen egyébként nem szokás lepasszolni a tizenegyest, eddig erre '83-ban volt példa, amikor az ajaxos Johan Cruyff lepasszolta a labdát a dán Jesper Olsennek, de akkor sikerült a passz, a csatár pedig biztosan juttatta a hálóba a labdát.