Emőke
-4 °C
9 °C

Ronaldinhóé az Aranylabda

2005.11.28. 20:14
Ronaldinho kapta az 50. Aranylabdát, amit minden évben a legjobb Európában játszó futballistának szavaznak meg a szakújságírók. A brazil világklasszis érdemli meg leginkább az elismerést, de legalább három másik sztár is aranylabdás szinten focizott 2005-ben.
Az FC Barcelona klasszisa, Ronaldinho kapta a France Football Aranylabdáját. A díjat jubileumi, 50. alkalommal szavazták meg az európai újságírók.

A 25 éves játékos 225 ponttal végzett az élen, a második Frank Lampard, a Chelsea (148 pont), a harmadik Steven Gerrard, a Liverpool sztárja lett (142 ponttal).

Trükkök, passzok és szólógólok


Tekintse meg képeinket!

Ronaldinho idén a katalán klubbal megnyerte a spanyol bajnokságot és a szuperkupát, ősszel pedig egyértelműen a legjobb futballista volt a kontinensen. A Real Madrid elleni rangadón lőtt két szólógólja azt az érzést keltette, a futball nem csapat, hanem egyéni sportág.

Kétségtelen, hogy utánozhatatlan trükkjei, góljai és passzai miatt megérdemelte az elismerést, de 2005-ben több aranylabda-szintű egyéni teljesítmény is volt.

Lampard, Henry: rekordok, gólokkal

A Chelsea-vel Frank Lampard bajnokságot nyert és negyven meccsen maradt veretlen, ő maga szombaton Premier League-rekordot állított föl: megszakítás nélkül 160 angol bajnokin lépett pályára. Ráadásul tizenegy találatával vezeti a PL góllövőlistáját.

Az arsenalos Thierry Henry az elmúlt idény aranycipőse 25 góllal, klubjával Angol Kupát nyert, és annak ellenére, hogy ősszel majdnem két hónapig sérült volt, csak 11 meccsen játszott, eddig 11 gólnál tart. Októberben az Arsenal történetének legeredményesebb játékosává lépett elő, vasárnap 100. gólját szerezte a Highbury-stadionban. Ez korábban senkinek sem sikerült.

Ha a Milan nem bukja el 3-0-ról

A tavalyi aranylabdás, Andrij Sevcsenko szintén kivételes évet zárt, bajnoki góljai mellett a BL-ben legutóbb négyszer talált be a Fenerbahce ellen. Ha Steven Gerrard és a Liverpool nem győzi őt, illetve a Milant le a májusi BL-döntőben, a címvédés sem lett volna lehetetlen.

Gerrard épp a döntőn, illetve az addig vezető meccseken nyújtott játéka miatt érdemelte volna ki az elismerést, de lehúzta őt a Liverpool gyenge ősz eleji formája. A sokak szerint szintén esélyes milanos Paolo Maldini hasonló okokból maradt le, mint Sevcsenko.

Eto'o is odaérhetett volna


Klikk a képre!

Egy másik Barcelona-játékos, Samuel Eto'o produkciója sem általános, a spanyol gólkirályságról csak egy találattal maradt le - a liga számításai szerint eggyel sem -, de ebben az idényben vezeti a csatárok versenyét, és vasárnap szenzációs szóló után vette be a Santander kapuját.

Ronaldinho a díjat hivatalosan hétfő este, Párizsban vehette át, de a voksolás már korábban lezárult.

Matthews volt az első

Idén ötvenedszer adták ki a díjat, az elsőt Sir Stanley Matthews kapta, 1956-ban. Barcelona-játékosnak, a honfitárs Rivaldónak legutóbb 1999-ben ítélték oda. Brazil focistát - Ronaldót - legutóbb 2002-ben szavaztak meg a legjobb Európában szereplő játékosnak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft