Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

George Best, akit Pelé is a legjobbnak tartott

2005.12.03. 11:23
Tizenhét évesen mutatkozott be a Manchester Unitedben, tizenkilenc esztendősen angol bajnok lett, huszonkettő volt, amikor BEK-et nyert, és megkapta az Aranylabdát. Egyszer hat gólt lőtt egy meccsen. Az első futball-popsztár volt, szurkolói bálványozták, a sajtó beszólásai miatt is imádta. Huszonhat évesen, 180 gól után mégis visszavonult. Félresiklott életéről annyit mondott: "A pénzem 90 százalékát bigékre, piára és kocsikra költöttem. A többit elherdáltam". Szombaton, félmillió ember jelenlétében temetik, az MU-nál már készítik a szobrát.
"Azt hiszem, találtam nektek egy zsenit" - táviratozott 1961-ben Bob Bishop, a Manchester United játékos megfigyelője Belfastból a klubba. A tehetségkutató a Cregagh Boys' Club edzésén fedezte föl a tizenöt éves George Bestet, akit a város Stormont nevű kerületében már jól ismertek.

"Háromszáz ember is kijött a lakótelepről, ha ő játszott az utcán. Látszott, hogy különleges tehetség. Amikor hozzá került a labda, azonnal zúgolódni kezdtek" - emlékezett vissza Eric McMordie, Best jóbarátja, akit szintén magával vitt Bishop Manchesterbe, próbajátékra.

Felrúgni sem volt könnyű

Legendás mez lett a 7-es

A legtöbb csapatnál a 10-es mezt viseli a legjobb játékos, a a Manchesternél viszont Bobby Charlton, de főleg Best óta a 7-esben játszó futballista a főnök a pályán. A nyolcvanas évek elején Bryan Robson viselte ezt - ő az angol válogatott csapatkapitánya is volt -, majd visszavonulása után a szurkolók által a legjobb manchesteri játékosnak választott francia Eric Cantona szerepelt hetesben. A botrányairól is elhíresült Cantona távozását követően David Beckhamé lett a mágikus mez. Jelenleg Cristiano Ronaldóé a hetes, bár neki még bizonyítania kell, valóban megérdemli-e.

Csak Best futott be az MU-nál, nem telt el két év, és bemutatkozott a nagycsapatban egy West Bromwich Albion elleni meccsen. Tizenhét évesen sem vallott kudarcot, azonnal kihagyhatatlan lett.

A tizenegyes és a hetes mezben játszott, utóbbi lett az állandó száma. Nem volt kivételes fizikuma, sőt, kifejezetten vékony, átlagosan magas volt, ám villámgyors középpályás lett. A védők általában csak üldözni tudták, ha más nem volt, elkaszálták, legalábbis megpróbálták.

A pályán bárhol feltűnt, legszebb góljait középről lőtte: a felezővonaltól indult, és meg sem állt a kapuig.

"Ő volt a legjobb, akit megpróbáltam felvágni" - utalt Best kivételes képességeire Ron 'Chopper' (mészárosbárd) Harris, az egyik emlékezetes sikertelen szerelési kísérlete után.

"Fölállt, és ment tovább"

A United jelenlegi edzője, Sir Alex Ferguson szavai írják le legtalálóbban a mészáros védők Best elleni küdelmét: "Akkoriban tomahawkkal kellett leütnöd valakit, hogy kiállítsanak. Ron Harris, Tommy Smith és Norman Hunter igazi nehézfiúk voltak, akikkel nem mert újat húzni senki. George átrepült rajtuk, ha meg néha eltrafálták, felállt, elkérte a labdát, és újrakezdte."


Kattintson!

Tizenkilenc évesen lett először bajnok az MU-val, 1965-ben, és a BEK-ben is kezdtek sikereket elérni. Ebben a sorozatban a Benfica elleni 1966-os negyeddöntőn játszotta egyik legjobb meccsét. Az első találkozót a Manchester 3-2-re nyerte otthon, így a visszavágóra védekező taktikával mentek.

Huszonkét évesen a csúcsra ért

"Az volt a tervünk, hogy óvatosan kezdünk, de valaki vattát tömhetett George füleibe" - mondta később Sir Matt Busby, az MU edzője, mivel Best tíz perc alatt szerzett két gólt, és eldöntötte a továbbjutást. A második különösen emlékezetes: kicselezte a kapust is, mielőtt az üres hálóba gurított. Az összecsapást 5-1-re nyerték.

A Bobby Charlton-Dennis Law-George Best álomtrióval felálló MU, és az északír klasszis 1968-ban értek a csúcsra, amikor - újra a Benficát verve, ezúttal a döntőben - megnyerték a BEK-et, és a France Football Aranylabdáját Best kapta. Ezzel kiteljesedett a kép, hiszen korábban már Law és Charlton is átvehette az trófeát.

A legnagyobb elismerés viszont Pelétől jött: "Best a világ legjobb játékosa".

Problémás zseni

Egy megtört karrier állomásai

1946: Május 22-én Belfastban született.
1963: Bemutatkozik a Manchester Unitedben.
1964: Első válogatottsága az északír együttesben.
1965: Bajnok az MU-val.
1968: BEK-győzelem a Benfica ellen. Az év angliai játékosa és aranylabdása.
1970: Elküldik az északír válogatottból, mert sárral megdobott egy bírót.
1972: 26 évesen elhagyja a Unitedet.

Az egyik legproblémásabb is volt viszont. Kiállították, mert sárral dobta meg a bírót, sőt, majd azért, mert saját csapattársát szidta: a játékvezető azt gondolta, Best neki szánta a szitokszavakat. Amikor kiütötte a bíró kezéből a labdát, egy hónapra tiltották el, a kényszerpihenőt leginkább a Northampton futballistái bánhatták: visszatérése napján hat gólt lőtt nekik.

"Dühös voltam, hogy ilyen sokat ki kellett hagynom, és mindent kiadtam magamból" - vallotta be a United 8-2-es győzelmekor Best.

Huszonnégy éves volt, világsztár, sőt, popsztár, korábban egy sportolót sem imádtak úgy, mint őt. A beatkorszak közepén gombafrizurát viselt, Jaguarral járt, szórta a pénzt nőkre és már italra is. Egy portugáliai sombrerós fotó miatt megkapta az El Beatle becenevet.

El Beatle

"George volt az ötödik Beatle, egy igazi popsztár. Minden lány és fiú imádta, a posztere minden fiatal szobájában kinn volt" - beszélt róla Nigel Hart Northampton-szurkoló, aki a hatodik gólja óta MU-drukker.

Népszerűségét a maiak közül David Beckhaméhez lehetne hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy érte egész Nagy-Britannia rajongott. "Mindennapi srác volt, mint mi. De egyre népszerűbb és népszerűbb lett, nem csinálhatott átlagos dolgokat, nem mehetett vásárolni vagy moziba, mert azonnal felismerték. Beszélni akartak vele, aláírást kértek tőle, fényképezték, ha kellett kergették is ezekért" - mesélte északír válogatottbeli társa, a kapuslegenda Pat Jennings.

Egy percig sem lehetett nyugta, házához autóbuszos utakat szerveztek az utazási irodák, óriási sikerrel.

Pia, nők, kocsik

Aranyköpései

Best jó kedélyű ember volt, ismerősei szerint remek humorú, életvidám figura. Bálványozták, de sosem lett nagyképű, zsugorisággal vagy irigységgel még rosszakarói sem vádolhatták. Nyilatkozatai miatt imádta a sajtó. Nem félt senkit kritizálni, de saját alkoholizmusát is kifigurázta.

"Befejeztem az ivást, de csak míg alszom!"
"Egyszer azt mondtam, Paul Gascoigne IQ-ja kevesebb, mint a szám a mezén. Később odajött hozzám, és megkérdezte, mi az az IQ."
"Az összes pezsgőt, amit megittam, odaadnám, ha egyszer Eric Cantona oldalán játszhatnék".
"1969-ben leszoktam az ivásról és a nőkről. Életem legszörnyűbb húsz perce volt."
"Tíz órát voltam benn és 40 pint ment le. Megdöntöttem a rekordom húsz perccel." (Májátültetési műtétje után, amikor rengeteg vért kapott.)
"Nagyon-nagyon szerencsés volt, egy átlagos játékos, aki akkor került a pályára, amikor hiányoztak az egyéniségek." (A kétszeres aranylabdás Kevin Keeganről.)

A hírnevet nehezen viselte, kicsapongásairól és alkoholizálásáról egyre többet írt a sajtó. Néhány év alatt az ital átvette a hatalmat az életében, kezdte kihagyni az edzéseket, amit az edző, Sir Busby nem sokáig tolerált.

Talán ha egy türelmesebb egyéniség, mint Ferguson lett volna mellette, nem történik meg, de 1972-ben, 465 meccs és 180 gól után, 26 évesen George Best elhagyta a Unitedet, és befejezte a futballt.

"Mr. Best, hol csúszott félre?" - kérdezte az egyik londoni luxushotel pincére egy üveg pezsgővel a kezében, amikor Best szobájába lépve az ágyon megpillantotta az év Miss Worldjét, amint a kaszinóban nyert, szétszórt font tízezreken feküdt.

Best káros szenvedélyét is tehetségével magyarázta: "Nagyszerű adottsággal születtem, de a tehetség néha önpusztító hajlammal párosul. Ahogy a pályán, úgy a bulikon is mindenkin túl akartam tenni".

A pályára még visszatért, de csak kiscsapatokban, 28 éves kora után pedig már csupán elvétve játszott. (Persze még ekkor, az amerikai ligában is lőtt néhány szenzációs gólt.)

Csak az alkohol győzte le

Az alkohollal nem szakított, a hetvenes évek közepére függővé vált, és ezt nem is tagadta. Többször próbált leszokni, elvonóra járt, de mindig visszaesett. Összefocizott pénzét elszórta, a nyolcvanas évek elején búcsúmeccsének bevétele, 72 ezer font mentette meg a teljes csődtől.

"A pénzem 90 százalékát bigékre, piára és kocsikra költöttem. A többit elherdáltam" - bizonyította remek humorát Best, amikor évtizedek múlva az életéről kérdezték.

Félmillióan búcsúznak tőle

A futballban nem foglalkoztatták, de a kilencvenes években - szerencséjére - a televízióba hívták szakkommentálni. Állapota ennek ellenére folyamatosan romlott, kocsmákban részegen nőket molesztált, kisebb rendbontási ügyei voltak, többször a rendőrségen kötött ki. Három éve majdnem meghalt, de májátültetéssel megmentették az életét. Úgy tűnt, leszokik, de csak néhány hétig bírta ital nélkül.

Múlt pénteken, Londonban, 59 évesen halt meg szervi elégtelenségek miatt. Szombaton, félmillió ember jelenlétében temetik el Belfastban, az MU hamarosan szobrot állít az emlékére.

'Kétségtelenül a legnagyobb' - ellenfelek és társak George Bestről.

"Mindkét lába egyformán ügyes volt. Néha úgy tűnt, hat is van neki" - Sir Matt Busby.
"Nemcsak fantasztikus játékos, de remek srác is volt. A tinédzser George Best ugyanaz az ember volt, mint akivel évtizedekkel később találkoztam" - Pat Jennings.
"Akkor kerültem hozzá a legközelebb, amikor kezet fogtunk a meccs végén" - Graham Williams, West Brom-védő.
"George Besthez hasonló képességekkel nem született senki. Szerencsések vagyunk, hogy láttuk őt élőben játszani" - Alan Curbishley, a Charlton Athletic trénere.
"Ne eddzék őt, Best egy zseni!" - Sir Matt Busby.
"Kétségtelenül a legnagyobb, senkit nem lehet hozzá hasonlítani" - Sir Alex Ferguson.
"Egyedi, a komplett játékos" - Dennis Law.
"A futballista legjobb éveiben, 28 éves kora után már nem játszott. Mintha Thierry Henry holnap abbahagyná. El tudják képzelni, mit jelent ez?" - Arsene Wenger, az Arsenal edzője.
"George az egyik példaképem volt gyerekkoromban. Vagány és izgalmas, aki a csapattársait motiválta. Hasonlítok hozzá, mindketten cselgépek vagyunk, akik néha varázsoltak is. Megértem az alkoholproblémáit, én is nagyon beteg voltam, majdnem meghaltam. Csak a csoda mentett meg" - Diego Maradona.
"Voltak gondjaim a kissráccal, de ami megmaradt bennem, az a zsenialitása" - Sir Matt Busby.