Szilárda
0 °C
6 °C

Félmillióan búcsúztatták Bestet

2005.12.03. 14:25
Eltemették George Bestet. A szervi elégtelenségek miatt november 25-én elhunyt volt aranylabdás futballistát félmillióan kísérték utolsó útján, Belfastban.
Szombat kora délután, Belfastban eltemették George Bestet. A Manchester United és az északír válogatott korábbi világklasszisa november 25-én hunyt el szervi elégtelenségek miatt, amit alkoholizmusa okozott.

Utolsó útján családja - édesapja, fia és volt felesége - , barátai, sporttársai, illetve mintegy félmillió rajongója kísérte. Best zöld nemzeti lobogóval letakart koporsóját autóval vitték szülőházától a stolmorti kastélyba, a bő hat kilométeres utat kordonok között tette meg a halottaskocsi.

A szurkolók a szakadó esőben sálakat, mezeket és virágokat dobáltak a gépre, amely tizenegy óra körül érkezett a szertartás színhelyére. Itt volt csapattársai, többek között az aranylabdás Dennis Law mondtak búcsúbeszédet, de eljött Bobby Charlton, Sir Alex Ferguson és Sven-Göran Eriksson is.

Dálután egy óra után szállították tovább a koporsót - már piros-fehér MU-színekbe burkolva - a családi sírhelyre, ahol George Best édesanyja mellé kerül.

Minden idők egyik legjobb futballistája tizenkilenc évesen bajnok lett a Manchester Uniteddel, három év múlva BEK-győztes és aranylabdás. Huszonhat esztendősen, több mint 180 gól után mégis visszavonult. Az első futball-popsztár volt, szurkolói bálványozták, a sajtó beszólásai miatt is imádta. Alkoholizmusát sosem tudta legyőzni, 59 évet élt.