Klaudia
-4 °C
2 °C

Futballmennyország Ukrajnában

2005.12.04. 13:36
Néhány éve kötelező futballórákon edződnek az ukrajnai gyerekek, most még inkább a saját szórakozásukra, mint mások gyönyörűségére. A csapi magyar tornatanár inkább egy távoli ukrán csapatot választ magának, és egy ukrán-magyaron sem tudna már a kutyaütő magyaroknak drukkolni.

Ha az ember a Záhonnyal átellenes Csapon jár, nem érti, hogy az ukrán válogatott hogyan jutott ki a világbajnokságra, az utánpótlás-válogatottjuk hogyan harcolta ki az Európa-bajnoki részvételt, és miként szerepel évek óta Európa élvonalában két olyan kirakatcsapatuk, mint a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck.

A stabil anyagi hátterű helyi klubot a vasút szponzorálta, de mivel a Szovjetunió és a KGST összeomlása után a csapi vasútállomás elveszítette jelentőségét, az ukrán harmadosztályban szereplő futballistáknak is egyre kevesebb jutott, végül néhány évvel ezelőtt a nyolcezres kisváros csapata jogutód nélkül megszűnt.

#alt#
Futballóra Csapon - a nagyok is innen indulnak (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Tudta-e Ön?
  • A FIFA első, 1993-ban közzétett világranglistáján a magyar válogatott még majdnem száz hellyel vezetett a nemrég életre kell ukrán előtt. A Szovjetunió felbomlása után alakult nemzeti csapat először 1996-ban előzte meg a magyart, és azóta szinte folyamatosan előttünk jár. Érdekes, hogy 2004-ben egy rövid időre visszaelőztük az ukránokat. Jelenleg Andrij Sevcsenkóék a negyvenedikek, Lothar Matthäus együttese a hetvenegyedik helyen áll.
  • A rendszerváltás óta sem a magyar, sem az ukrán válogatott nem szerepelt Európa- vagy világbajnokságon, a 2006-os világbajnokságra azonban Oleg Blohin kapitány gárdája Európából elsőként jutott ki, csoportjában olyan együtteseket megelőzve, mint Törökország, Dánia vagy az Európa-bajnok Görögország.
  • Az ukrán és a magyar válogatott kétszer játszott egymás ellen és mindkétszer a magyar győzött. Ungváron 1992. április 29-én 3-1-re (Sallói egy és Kiprich két góljával), a nyíregyházi visszavágón augusztus 26-án 2-1-re (Kovács Kálmán és Nagy Tamás góljával).
  • A női világranglistán Ukrajna a 19., Magyarország a 31. helyen áll.
  • A volt elnök, Leonyid Kucsma embereként ismert oligarcha, Hrihorij Szurkisz a tavalyi elnökválasztás előtt nem kapott vízumot az Egyesült Államokba, mivel korrupcióval gyanúsítják. A Szurkisz-fivérek az ország több energetikai szférájában is tulajdont szereztek. Hrihorij 2003-ban kétszer pofonvágta az ukrán parlamentben az egyik képviselő- és milliomos társát, a Dinamo Kijev - testvére klubja - volt elnökét, Leonyid Csernoveckijt.
  • A megnövekedett vasúti forgalom miatt 1956 után felduzzasztott Csapba a volt Szovjetunió minden részéből költöztek emberek. A szovjet stílusban épült városnak ma már csak a fele magyar. Bővebben a környékről>>>
  • Csap az elmúlt száz évben öt országhoz tartozott. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után a Csehszlovák Köztársasághoz, majd az 1938-as első bécsi döntéssel Magyarországhoz került. A szovjet hadsereg 1944-es bevonulása után a Szovjetunió része. A birodalom felbomlása után 1991-től Ukrajnához tartozik.

Az igazgatón is múlik

Az omlásnak indult lelátó előtt tízéves forma gyerekek futballoznak, most még inkább a saját örömükre, mint mások gyönyörűségére. Ezt a gyepet koptatta valaha Varga Ferenc, a leghíresebb csapi játékos, aki a szovjet válogatott kerettagságáig jutott. A lányok Pősze Ferenc tornatanár vezetésével kidobósat játszanak. Tornaórára jöttek ki a helyi magyar iskola diákjai a szemközti csapi 2. számú iskolából, ami nem hivatalosan már a gróf Széchenyi István nevet viseli.

A 2002/03-as tanévtől kezdve minden harmadik testnevelési óra futballedzés. Ilyenkor a lányok és a fiúk is kötelezően fociznak és megtanulják a labdarúgás alapjait. A testnevelő tanárok az Ukrán Labdarúgó-szövetségtől és az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztériumtól kaptak szakirodalmat és videófilmet.

"Az igazgató jóindulatán is múlik, hogy hány óra jut futballra - mondja a csapi testnevelő tanár. - Ötven darab labdát is kaptunk, pályánk meg van."

Azért nem olyan rózsás

A fociszerető csapi fiúknak és lányoknak szerencséjük van, mert Pősze Ferenc maga is játszott az egykori harmadosztályú csapatban, így szívesen tanítja őket a labdarúgás alapjaira. Labda is jutott az iskolájukba, mert a közelmúltban megyei jogú városi címet nyert Csap Kárpátalja kiemelt települései közé tartozik, ezért részesült az apanázsból. De mi a helyzet a kisebb településeken?

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnél először kétkedve fogadják érdeklődésünket, még nem hallottak arról, hogy kötelező lenne a futball Ukrajnában. Türelmünket kérik, és hamarosan kiderítik: igen, tényleg kötelező, de a kisebb falvakba már nem jutottak el az ingyen labdák, a tanárokat nem hívják az oktatásokra és a tananyagot sem látták még. A kosárlabda-, atlétika- vagy kézilabdaszakon végzett pedagógusok pedig még a passzolásra sem mindig tudják megtanítani a kicsiket.

#alt#
Blohin kapitány, Juscsenko elnök és Sevcsenko a vb-részvétel kiharcolása után (Fotó: EPA)

Rossz lóra tettek

A kötelező futballórák Hrihorij Szurkisz fejéből pattantak ki. A narancsos forradalommal tavaly megbukott, Leonyid Kucsma elnök vezette rendszer kegyeltje és támogatója volt Hrihorij, az Ukrán Labdarúgó-szövetség elnöke. Testvére, Ihor is a futballbizniszben utazik. A Dinamo Kijev nagyhatalmú tulajdonosa ő, aki kedvenc csapatának többmilliárd forintért márványpalotát épített.

Mesélik, hogy a Csaphoz közeli Ungvár első osztályú labdarúgócsapata is Ihor érdekeltsége, sok gondot azonban nem fordít a bajnokságban tökutolsó, biztos kiesőnek tartott klubra.

Mi lesz, ha felnőnek?

A helyi magyarok mindennek ellenére sokkal szívesebben nézik az ukrán bajnokság mérkőzéseit, mint a magyarét. Pősze Ferencnek a távoli donyecki Sahtar a kedvenc csapata, mint mondja, a Dinamo nagyképűségben a Ferencvárosra hasonlít, ezért nem szurkol a kijevieknek. "És kinek drukkolna egy ukrán-magyar mérkőzésen?" - kérdezzük. "Szívemből a magyaroknak, de valójában az ukránoknak. Kisebbségben is nehéz azonosulni a mai magyar futballal."

A kötelező futballóráknak még nincs közük az ukrán válogatott diadalmenetéhez és Sevcsenko sem emiatt lőtt négy gólt a héten a Fenerbahcénak a Bajnokok Ligájában. Képzeljék el, mi lesz, ha egyszer felnőnek azok a gyerekek, akik most a kötelező fociórákon edződnek.