Álmos
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Ki, kivel, hol a 2006-os vb-n?

2005.12.09. 22:10
Lipcsében négyezer vendég, számtalan sztár és az érdekelt csapatok képviselői mellett készítették el a fél év múlva kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokság sorsolását. "Természetesen" a nagy csaspatok közül a németek kerültek a legkönnyebb csoportba, míg a "halálcsoport" a C-jelű, melyben az argentínokon kívül Hollandia, Szerbia és Elefántcsontpart szerepel.
A csoport B csoport C csoport D csoport
1 Németország Anglia Argentína Mexikó
2 Costa Rica Paraguay Elefántcsontpart Irán
3 Lengyelország Trinidad és Tobago Szerbia és Montenegró Angola
4 Ecuador Svédország Hollandia Portugália
E csoport F csoport G csoport H csoport
1 Olaszország Brazília Franciaország Spanyolország
2 Ghána Horvátország Svájc Ukrajna
3 USA Ausztrália Dél-Korea Tunézia
4 Csehország Japán Togó Szaúd-Arábia

Napra pontosan fél év múlva kezdődik Németországban a 18. labdarúgó-világbajnokság. A sorsolásnak helyt adó Lipcsében mindenhol látható volt a vb jelmondata - Eljött a barátkozás ideje - olvasható.

Az Új Vásárcsarnokban sorra kerülő ceremónián négyezer vendég foglalt helyet, köztük a 32 résztvevő válogatott 31 szövetségi kapitánya is. Az argentin szakvezető, José Pekerman nem utazott el Németországba, és nem is indokolta meg döntését.

Milla, Cruyff, Pelé és Matthäus keze dönt

Az már a kilencven perces show előtt biztossá vált, hogy négy élő futball-legenda, Roger Milla, Johan Cruyff, Pelé és Lothar Matthäus vállal majd szerepet a csoportok kihúzásában. Az első kalapból a kameruni, a másodikból a holland, a harmadikból a brazil klasszis, míg a negyedikből a magyar válogatott német szövetségi kapitánya húzza ki a csapatok nevét.


Kattintson!

Először a legerősebb csapatokat sorsolják ki, de az már a kezdés előtt biztos volt, az A-csoportban helyet kapó házigazdák Münchenben, míg a címvédő brazilok az F-csoportban, Berlinben játszanak.

Vannak akiket "nem akarnak"

Noha a sorsolás nem kívánságműsor, a kiemelt csapatok érdekeltjei abban már a sorsolás előtt egyetértettek, hogy a harmadik számú, "európai kalapból" a hollandokat, a cseheket és a portugálokat szeretnék elkerülni.

A nagy favorit ezúttal is a címvédő Brazília, a házigazda németekben még a saját szurkolóik sem bíznak. Egyszer az angoloknak is kijöhet a lépés, de sokáig juthatnak az argentínok, a csehek és a hollandok is. Ott vannak a mindig mindenre képes olaszok spanyolok és franciák, valamint az első vb-szereplésükre készülő ukránok is. Afrikából egy kivétellel újoncok kvalifikálták magukat, a legkisebb ország Trinidad és Tobago.

Elkezdődött a show

A német elnök és Blatter FIFA elnök köszöntője után Ricardo Teixiera, a címvédő brazil szövetség elnöke átadta a World Cup-ot a FIFA-elnöknek, aki azt azonnal továbbadta a német szövetség első emberének. A műsort egyébként a németek szupermodellje, Heidi Klum vezeti.

A látványos ünnepség közben a helyszínen tartózkodó Carlos Billardo - az 1986-os argentin vb-győztes csapat szövetségi kapitánya - elmondta, nem véletlenül ideges mindenki a sorsolás előtt, hiszen ez a későbbiekben sok mindent meghatároz. Véleménye szerint Brazília, Argentína, Németország és Anglia számít favoritnak.

Eriksson angol kapitány a szintén angol anyanyelvű Ausztráliát és az USA-t akarja elkerülni. Leginkább az auszikat, akik számára Anglia mindig is "ősi ellenfélnek" számított a sportban. Időközben megérkezett Franz Beckenbauer, aki játékosként és kapitányként is világbajnoki címet szerzett, jelenleg pedig a jövő évi esemény szervezőbizottságának elnöke.

A Costa Rica-i kapitány bizakodik

Guimaraes, Costa Rica-i szakvezető annak a véleményének adott hangot, reméli együttese elkerüli Brazíliát, ha pedig mégis játszani kell velük, akkor csak a döntőben. Kilenc óra után pár perccel, látványos kisfilmekkel, a rendező városok bemutatása folyik. Eközben az iráni kapitány úgy nyilatkozott, reméli Németországgal is játszanak, mert az hatalmas megtiszteltetés lenne hazája futballjának.

Beckenbauer egy labda "égbe rúgásával" indította el a korábbi világbajnokságokról szóló kisfilmet. Érkezett Jürgen Klinsmann, aki nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy egy hazai rendezésű vb-n ő lehet a német csapat kapitánya, és nem lenne ellenére egy német-holland nyitómeccs. Michael Ballack öltönyben dekázgatott egy kicsit a Teamgeist elnevezésű vb-labdával.

A terem elsötétült és Markus Siegler, a FIFA kommunikációs igazgatója elmagyarázza a sorsolás menetét. A sorsoláson valamennyi földrész képviselteti magát, hiszen a kameruni Roger Milla, a francia Christian Karembeau, a holland Johan Cruyff, az amerikai Cobi Jones, a brazil Pelé, a dél-afrikai Lucas Radebe, a japán Nakajama Maszasi, és Lothar Matthäus végezte.

Szerencsés németek, halálcsoportban az argentinok

A sorsolás után érthető módon a németek voltak a legelégedettebbek, és valószínüleg az egész nemzet Lothar Matthäust dícséri, miután a négyes számú kalapból Costa-Ricát húzta. A sorsoláson az is nyílvánvalóvá vált, hogy Németország-Costa Rica találkozóvel kezdődik a vb.

A legnehezebb csoportnak egyértelműen a C-jelű számít, ahol a végső sikerre is esélyes argentínok a szintén nagy reményekkel induló hollandokkal, a selejtezőket egy kapott góllal letudó szerbekkel és a Drogbát is soraikban tudó Elefántcsontparttal kerültek össze. Ugyanakkor az olaszok sem lehetnek túl nyugodtak, hiszen maguk mellett tudhatják, a cseheket, Ghánát és az Egyesült Államokat.

A sorsolás befejezése után a Német Filharmonikusok Zenekara "meglepő módon" az Örömódát játszotta.

Elégedettség, bizakodás, tánc

"Nem könnyű a csoportunk, de lehetett volna rosszabb is" - mondta Eriksson angol kapitány, akinek - csakúgy mint négy éve - ismét szülőhazája ellen kell vezetnie az angolokat a csoportküzdelmek során. Ezt a véleményt osztotta Geoff Hurst, az 1966-os világbajnok angol együttes játékosa, aki szerint nagyon jó Anglia sorsolása és a 16-ba várja Rooneyékat.

Jürgen Klinsmann, a németek kapitánya nagyon örült a csoportbeosztásnak, véleménye szerint nyerhető csoportba kerültek. "Nem becsüljük le ellenfeleinket, de tény, rosszabb is lehetett volna". A C-csoportot - melyben a két nagy ellenfél Argentína és Hollandia is szerepel - csodálatosnak tartotta, de a brazilokét sem ítéli rossznak.

"A FIFA ranglistáján két csapat is előttünk áll a csoportunkból, de ez nem számít, mi képesek leszünk legyőzni őket" - mondta Marcello Lippi az olaszok kapitánya, akit az sem zavart különösebben, hogy a három csoportmeccset, három különböző városban kell lejátszaniuk.

A Trinidadi küldöttség pedig áldja a sorsot, hogy az angolokkal kerültek egy csoportba. "Ez olyan mint egy álom, ezt nem véletlenül akarta így a sors" - mondta a pótselejtezőn szerencsével kijutó csapat kapitánya, aki saját bevallása szerint táncra perdült a bárban, amikor megtudta a sorsolás végeredményét.

"Jobban örültem volna, ha elkerüljük az angolokat, hiszen elég ha csak arra gondolok, hogy klubjaik vezető szerepet játszanak Európában. A vb egyik esélyese az angol csapat, ennek ellenére bízom a továbbjutásban, és legalább annak örülhetünk, hogy elkerültük Brazíliát és az argentinokat" - értékelte a sorsolást Lars Lagerbeck, a svédek kapitánya.

Henri Michel, Elefántcsontpart francia kapitánya szerint az övék a legerősebb csoport, lévén ott található az egyik esélyes Argentína és a mindig mindenkire veszélyes Holandia. Ugyanakkor örül hogy ilyen ellenfelekkel kell megmérkőzniük, hiszen ezekből a találkozókból is tanulhatnak játékosai.