Sára, Márió
2 °C
6 °C

Adóhivatali vizsgálat indulhat az MLSZ ellen

2005.12.29. 10:58
Általánosságban nem tud nyilatkozni, konkrét ügyekről pedig nem adhat felvilágosítást az adóhivatal - nagyjából ezt a választ kaptuk az APEH illetékeseitől kérdésünkre: indíthat-e eljárást cikkünk nyomán az adóhatóság a Magyar Labdarúgó Szövetség ellen. Csak annyit sikerült megtudnunk, hogy indíthat, de lehet, hogy már el is indította.
Lehet, hogy már folyik adóhivatali eljárás a Magyar Labdarúgó Szövetségnél, ha azonban van is ilyen, arról az adótitok miatt nem adhatunk felvilágosítást - nyilatkozták az APEH illetékesei arra a kérdésünkre, hogy milyen lépéseket tehet, vagy kell tennie az adóhivatalnak, miután az Index a múlt héten nyilvánosságra hozta: a könyvvizsgálói jelentés szerint Lothar Matthäus úgy keresett két év alatt 900 ezer eurót (225 millió forintot), hogy a pénz jelentős része után nem fizettek adót és társadalombiztosítási járulékokat.

Sem konkrétan, sem általánosságban

Ha még nincs adóhivatali vizsgálat az MLSZ-ben, akkor az adóhivatal igazgatósága dönthet arról, hogy cikkünk, és az abban ismertetett könyvvizsgálói jelentés nyomán elindítson-e egy ilyen eljárást - közölték az adóhivatalban.

További kérdéseinkre sajnos nem kaptunk érdemi válaszokat az APEH-től. Az adóhivatali szakemberek szerint ugyanis általánosságban nem tudnak adózási mulasztásokról és szabálytalanságokról nyilatkozni. Így általánosságban nem lehet megmondani, hogy munkabér és bérhez kötődő jutalékok adójának és tb-járulékának meg nem fizetése esetén kinek (a munkaadónak vagy a munkavállalónak) vannak-e utólagos adó- és bírságfizetési kötelezettségei, és ha igen, milyen összegűek ezek.

Azzal kapcsolatban sem kaptunk APEH-állásfoglalást, hogy a Lothar Matthäusnak adott lakás, a telefonszámlájának és németországi repülőjegyeinek kifizetése természetbeni juttatás volt-e, és ha igen, azok után milyen adót, járulékot kellett volna fizetni. "Ehhez látnunk kellene a szerződést, és azt, kinek a nevére szóltak a számlák" - mondták az adóhivatalban. Hozzátették azonban, hogy ha a birtokukban is lennének ezek az információk, akkor már azért nem nyilatkozhatnának, hiszen konkrét ügyekről az adótitok miatt nem adhat tájékoztatást az APEH.

175 millió adómentesen?

A könyvvizsgálói jelentés szerint az MLSZ és Lothar Matthäus évi nettó háromszázezer eurós javadalmazásban állapodott meg, ebből azonban csak nettó százezer eurót fizettek neki munkajövedelemként (ez után a mintegy 25 millió forintos összeg után be is fizették az adót és a járulékokat).

A további évi kétszázezer euró, valamint Matthäusnak az egyéb jutalékokból származó bevételei - amelyek összege két év alatt nagyjából hétszázezer euró volt - után a könyvvizsgáló szerint nem fizették meg a bér és a bérhez kapcsolódó jutalékok utáni adókat és járulékokat. A könyvvizsgáló szerint törvényt sértettek azzal is, hogy a német szakvezetőnek adott természetbeni juttatások után nem fizettek adót és járulékokat.