Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Huszonnégy büntető után lett elődöntős Elefántcsontpart

2006.02.05. 13:14
Elefántcsontpart drámai, 12 körön át tartó büntetőpárbajban múlta felül Kamerunt az egyiptomi labdarúgó Afrika Kupa negyeddöntőjében. A másik ágon Nigéria szintén büntetőkkel bizonyult jobbnak a címvédő Tunéziával szemben.

Az Elefántcsontpart-Kamerun találkozón a rendes játékidőben nem született gól, a hosszabbításban aztán öt perc alatt kető is. Az 92. percben az "Elefántok" kerültek előnybe, de három perccel később egyenlített az ellenfél, de több gól már nem született.

A találkozót amolyan Drogba-Eto'o párharcként is beállították, lévén a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata között a két klasszis együttese, a Chelsea és a Barcelona is összekerült. Mint később kiderült, valóban ők döntötték el a továbbjutás sorsát.

A 11-esek során ugyanis valamennyi mezőnyjátékos értékesítette a maga büntetőjét, majd a 11. körben a kapusok sem hibáztak. Ekkor Samuel Eto,ora, a Barcelona klasszisára másodszor is sor került, s ő fölé bikázta a labdát. A túloldalon Didier Drogba, a Chelsea sztárja megőrizte hidegvérét, nem hibázott, így rendkívüli izgalmak lezárásaként az elődöntőbe lőtte világbajnoki résztvevő csapatát.

Kamerunnak nincs szerencséje a 11-esekkel, ugyanis tavaly éppen egy - az utolsó forduló 93. percében - kihagyott büntető miatt nem jutott ki a vb-re az ország válogatottja, s lett csoportjában második - Elefántcsontpart mögött.

A Drogba vezette rivális a szombaton a címvédő Tunéziát, szintén 11-esekkel kiverő Nigériával találkozik kedden a fináléba kerülésért. A nigériaknak "csak" nyolc kört rúgtak, és 6-5 re nyertek a tunéziaiak ellen. Tunézia búcsúja azt is jelenti, a vb-résztvevők közül a legjobb négybe csak Elefántcsontpart tudta kvalifikálni magát. A másik ágon Egyiptom-Szenegál elődöntőt rendeznek.

Afrika Kupa, szombati negyeddöntők:
Elefántcsontpart-Kamerun 1-1 (0-0, 0-0, 1-1) - 11-esekkel: 12-11
gól: Kone (92.), illetve Meyong (96.)

Nigéria-Tunézia 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 6-5
g.: Obinna (6.), illetve Haggui (49.)