Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Sokkolta a törököket a FIFA döntése

2006.02.08. 14:06
Sokba kerülhet a törököknek, hogy a tavaly novemberi isztambuli vb-pótselejtező után a hazai játékosok összeverekedtek a továbbjutó svájciakkal. A FIFA 200 ezer svájci frank mellett úgy döntött, a válogatott következő hat hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött és más országban köteles lejátszani. A török lapok szerint túlzott szigorú döntés született.

Sokkolta a törököket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) keddi döntése, amelynek legsúlyosabb büntetési tétele, hogy a válogatott a következő hat hazai tétmérkőzését zárt kapuk mögött és más országban kénytelen lejátszani.

Súlyos büntetések mindkét fél felé

A magyar válogatottal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportba sorolt törököknek a november 16-i, Svájc elleni isztambuli világbajnoki pótselejtező lefújása után történtek miatt kell bűnhődniük. A játékoskijáróban a két együttes futballistái összeverekedtek egymással, a vendégek bántalmazásába a helyi biztonsági erők is beszálltak. A FIFA mellékbüntetésként 200 ezer svájci frank befizetésére kötelezte az ország szövetségét, több játékost - mindkét oldalról - pedig hosszabb-rövidebb időre eltiltott a válogatottbeli szerepléstől.

A szankciók miatt érzett felháborodás és csalódottság a szerdai lapokból is kitűnik.

Alig maradt esélyük a továbbjutásra

A Hürriyet így ír: Akár rögtön fel is akaszthattatok volna bennünket... Azt vártuk, hogy a svájci Blatter vezette FIFA megbüntet minket, de ilyen súlyos szankciókra nem számítottunk. Ezzel a kegyetlen határozattal a FIFA egyértelműen értésünkre adta: "Nem akarunk benneteket"... A legsajnálatosabb az, hogy a török szurkolókat - akik az ominózus találkozón sportszerűen viselkedtek - megfosztották a futballtól. A FIFA gyakorlatilag megtiltotta a török drukkereknek, hogy lássák a válogatottat."

A Milliyet szerint a FIFA nem vette észre a szemükben a könnyet. "Majdnem kizártak bennünket. A meglepő ítélet után alig maradt esélyünk arra, hogy továbbjussunk a csoportunkból." - írja a lap. A Fanatik a döntéshozók lelkiismeretét vonja kétségbe, elismerve a török játékosok csúnya és rossz viselkedését, de szerintük így sincs arányban a tett a büntetéssel.

Nem a nézők hibája volt

A Fotomac szerint a botrányos ítélet valószínűleg azért született, hogy ne vehessenek részt a 2008-as Európa-bajnokságon. A Sabah című lap pedig a "Miért a nézők hibája, ami történt?" költői kérdést teszi fel, ugyanakkor megemlíti, a FIFA kegyetlen, a vártnál jóval súlyosabb ítéletet hozott.

Az Eb-selejtező programját jövő kedden és szerdán készítik el Isztambulban, a törökökön és a magyarokon kívül Norvégia, Moldova, Görögország, Bosznia-Hercegovina és Málta tagja a C csoportnak. A FIFA döntése egyben azt is jelenti, a törökök valamennyi "hazai" selejtezőjüket más országban és zárt kapuk mögött rendezik.